Friday, February 27, 2009

Golden boys - εδώ και αλλού

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου – και όταν μιλάμε για εγχώρια golden boys, τα ίδια θα μπορούσαμε τα ισχυριστούν ότι υπερβάλλουμε. Ντενεκεδένιες είναι οι αμοιβές τους. Αν θέλεις πραγματικά golden, πρέπει να κοιτάξεις τις ερημωμένες μητροπόλεις του καπιταλισμού.

Τον Φρεντ Γκούντγουιν δεν τον ξέρετε. Εκτός εάν ως φοιτητής στην Αγγλία είχατε λογαριασμό στη Royal Bank of Scotland και σας έχει μείνει η διαστροφή να την παρακολουθείτε. Συνοπτικά, ο τύπος έφυγε κακήν κακώς το Δεκέμβρη έχοντας βουλιάξει την εταιρεία, που ανακοίνωσε ζημιές κάπου 30 δις ευρώ μόνο για πέρυσι. Έστειλε επιστολή στον κ. Ντάρλινγκ, τον υπουργό Οικονομικών, και του είπε πως δεν δίνει πίσω ούτε φράγκο, ούτε λίρα από τη σύνταξή του, που είναι ένα εκατομμύριο ευρώ το χρόνο, γιατί η τράπεζα, τη οποία έριξε στα βράχια, του έχει βάλει στην άκρη για να έχει να πορεύεται όχι πολλά, κάπου 20 εκατομμύρια ευρώ. Άμα μιλάμε για golden boys, άμα μιλάμε για πρόκληση, άμα μιλάμε για αδιαφορία και αλαζονεία…

Σας θυμίζει κανέναν; Χτες το μεσημέρι, ο πρόεδρος της ΔΕΗ, ο κ. Τάκης Αθανασόπουλος συναντήθηκε με τον Αλέκο Αλαβάνο. Αμέσως μετά ο City του έκανε μια ερώτηση: «θα δεχόσασταν να μειωθεί ο μισθός σας;» Ο κ. Αθανασόπουλος απάντησε ότι «έχουν ήδη ληφθεί μέτρα για να συνδεθεί ο μισθός του με την παραγωγικότητα» και αποχώρησε τάχιστα, αποφεύγοντας περισσότερη κουβέντα. Ας δούμε, λοιπόν, ποια ακριβώς είναι τα μέτρα. Πρώτον: θα πάρει στα σίγουρα το 40% του μισθού που είναι 300.000 ευρώ, ή εκατό εκατομμύρια παλαιές δραχμές. Άλλο ένα 20% θα το πάρει αν η ΔΕΗ εκτελέσει τον προϋπολογισμό της, άλλο 20% αν κόψει δαπάνες, άλλο 20% αν αναθέσει την κατασκευή νέων μονάδων. Στο τέλος, η γενική συνέλευση θα μπορεί να του δώσει κι ένα μπόνους.

Ποιες είναι οι έως τώρα επιδόσεις του κ. Αθανασόπουλου, χωρίς κανείς να αμφισβητεί την παρελθούσα επιτυχέστατη θητεία του στην Τογιότα; Ανέλαβε τη ΔΕΗ ως κορυφαία ελληνική εταιρεία, με κέρδη περίπου μισό δις ευρώ το χρόνο και σήμερα έχει αρνητική εικόνα για τις προοπτικές της, αρνητική εικόνα για τις χρηματοοικονομικές ροές και βαθύ κόκκινο στους λογαριασμούς της. Εντός των ημερών αναμένεται ανακοίνωση και πάλι ζημιογόνου χρήσης, με ζημιές που υπολογίζονται από συνδικαλιστές στα 300 με 400 εκατομμύρια ευρώ. Η απάντηση σε αυτή την κατάσταση, σε συνθήκες διεθνούς κρίσης, την ώρα που χειμάζονται χιλιάδες εργαζόμενοι είναι ότι στο μέλλον, αν δεν πάμε πολύ καλά, μπορεί να μειώσουμε κάπως το μισθό.

Για τα προηγούμενα, μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Και να σκεφθεί κανείς ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που έχει λυμένα όλα τα προβλήματά του – είναι σε προχωρημένη ηλικία, με ολοκληρωμένη ακαδημαϊκή καρριέρα και σύνταξη διεθνούς τοπ μάνατζερ. Υποτίθεται ότι πήγε στη ΔΕΗ όχι μόνον για το χρήμα – αλλά από διάθεση δημόσιας προσφοράς. Αμέσως αύξησε το μισθό – το δικό του μισθό, πριν προλάβει να γκρεμίσει τα κέρδη της εταιρείας του. Αυτή είναι και η διαφορά. Για τα στελέχη του Δημόσιου τομέα, η ικανότητα είναι αναγκαία αλλά όχι και ικανή συνθήκη. Χρειάζεται κουλτούρα υπηρεσίας προς το δημόσιο συμφέρον. Οι υπόλοιποι θα τελειώνουν τη διαδρομή τους ως αποκρουστικά golden boys, ή, διαφορετικά, θα καταλήγουν oldies but goldies.

2 comments:

ανεστης said...

Το περίεργο είναι που θυμηθήκαμε τώρα τα golden boys που αποφάσισε ο Καραμανλής να τους "περιορίσει" τις αποδοχές...
Τόσο καιρό δεν ξέραμε τίποτα;

ο δείμος του πολίτη said...

Το να συνδέεται η παραγωγικότητα με το μισθό δεν είναι κακό από μόνο του. Ωστόσο, μόνο όταν αυτή η παραγωγικότητα είναι μετρήσιμη και μόνο όταν ο μισθός δεν αντιβαίνει το κοινό αίσθημα και τη θέση ευθύνης.