Wednesday, February 25, 2009

Ημιυπαίθρια χώρα

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου – και δεν είναι η υπόθεση Παλαιοκώστα που αποτυπώνει καλύτερα από κάθε άλλο θέμα των ημερών την κατάσταση της Παλαιοκώσταινας. Αυτή είναι η γελοιογραφική της εκδοχή, το γκροτέσκο, το εξωφρενικό στοιχείο που κάνει πιο εντυπωσιακό και δημοφιλές το παράδειγμα. Αλλά υπάρχει κάτι άλλο που μαγειρεύεται στα υπουργο-γραφεία και πηγαίνει βαθιά στην κακομοιριά και τη γύμνια του ελληνικού κράτους.

Ο υπουργός Δημοσίων Έργων, ο κ. Σουφλιάς, που είναι επίσης Χωροταξίας (μπορείτε να την απολαύσετε κοιτώντας γύρω σας όπου θέλετε σε φορά 360 μοιρών) και Περιβάλλοντος (που το αγαπάει τόσο ώστε δεν θέλει με τίποτα να γίνει χωριστό υπουργείο και να του λείψει)…

… ο κ. Σουφλιάς, λοιπόν, άτυπος αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως και «Νέστορας» της παράταξης, δέχεται εισηγήσεις από τους άφραγκους της οδού Νίκης να υπογράψει ένα σχέδιο νομιμοποίησης των ημιϋπαίθριων χώρων. Τι είναι «ημιυπαίθριος»; Μην βιαστείτε να απαντήσετε με βάση την ετυμολογία. Το δαιμόνιον του Έλληνος εργολάβου και η αθλιότητα του ελληνικού κράτους έχουν παρέμβει ώστε «ημιυπαίθριος χώρος» να καλείται ένα δωμάτιο σαν όλα τα άλλα, ή ακόμη ένα τμήμα διαμερίσματος, το οποίο απλώς είναι παράνομο, δεν περιλαμβάνεται στο συντελεστή δόμησης.

Πώς χτίστηκε, λοιπόν, αφού είναι εκτός συντελεστή; Χτίστηκε ως μπαλκόνι, βεράντα, ταρατσούλα ή κάτι τέτοιο, και υποτίθεται ότι θα ήταν για τέτοια χρήση. Οι πολεοδομίες, βεβαίως, στους ελέγχους, στους εκατοντάδες χιλιάδες ελέγχους που έκαναν, χάρη στη βοήθεια ενός φακέλλου ποτέ δεν αναρωτήθηκαν γιατί άραγε να υπάρχουν σωλήνες καλοριφέρ σε μια ανοιχτή βεράντα; Δεν φτάνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου, θέλει να ζεστάνει κι άλλο τη φύση ο ιδιοκτήτης;

Όλοι ήξεραν φυσικά, κι όλοι το έλεγαν, ότι «μετά τα συμβόλαια, ένα αλουμίνιο είναι, έχουμε και δικό μας άνθρωπο» - κι έκλεισε το δωμάτιο. Και πουλιόταν με μια μέση τιμή – ούτε διαμερίσματος, ούτε μπαλκονιού. Υπ’αυτή και μόνο την έννοια ο χώρος είναι ημιυπαίθριος…

Θυμάμαι κάποτε έναν εργολάβο-κατασκευαστή να περιγράφει ως τέτοιο ημιυπαίθριο το ένα τέταρτο του σαλονιού που πουλούσε σε πολυκατοικία της Αγίας Παρασκευής. Τον ρώτησα, καλά, αν έρθει η Πολεοδομία, αυτό πώς θα ξηλωθεί; Γέλασε ο άνθρωπος, βρήκε πρωτότυπη και την απορία και εξήγησε πως «μην ανησυχείτε, έχουμε τον τρόπο μας»…

Ο τρόπος του είναι σήμερα ο τρόπος της Πολιτείας. Όπως τα αυθαίρετα, που ποτέ κανένα δεν έπαθε τίποτα, έτσι και οι ημιυπαίθριοι δεν χρειάζονται νομιμοποίηση. Είναι τόσο πολλοί ώστε η νομιμοποίησή τους έχει ήδη επέλθει λόγω της μαζικότητας του φαινομένου. Απλώς τώρα το κακομοίρικο κράτος που θέλει τους πολίτες του ημιπαράνομους, για να το φοβούνται, που θέλει τους αυθαιρετούχους να ελπίζουν σε κάθε εκλογές στη νομιμοποίηση, που θέλει τους πολίτες φοροφυγάδες να περιμένουν την επόμενη περαίωση, που θέλει τα ηλεκτρονικά μέσα να λειτουργούν 20 χρόνια χωρίς άδειες για να παζαρεύει στα θολά νερά, αυτό το κακομοίρικο κράτος, τώρα που κοντεύει να μπατιρίσει, βρήκε τρόπο να επιβάλει, υποτίθεται, τη νομιμότητα και στα διαμερίσματα. Όσοι είχαν πάρει ημιυπαίθριο και τον μετέτρεψαν στο αλουμινοπερίκλειστο TV-ρουμ, όπου καταναλώνει τη μισή ζωή του ο μέσος άνθρωπος, αυτοί τώρα μπορούν να πάρουν το επίζηλο χαρτί, με τη σφραγίδα και τη βούλα, δίνοντας πόσο; Εκατό ευρώ; Εκατόν πενήντα; Πόσα λείπουν από τον κ. Παπαθανασίου; Πόσα μπορεί να του στείλει ο κ. Σουφλιάς; Μέχρι να έρθουν οι επόμενοι για να κάνουν τα στραβά μάτια σε άλλες παρανομίες και να νομιμοποιήσουν, με το αζημίωτο, παλιότερες και να κυλά η ζωή μας ήρεμη και ευτυχισμένη…

7 comments:

Giannis said...

και η ζωη συνεχιζεται...

Anonymous said...

Φαντάσου (λέμε) να είσαι νομοταγής εργολάβος και να μή θέλεις να φτιάχνεις και να πουλάς ημιυπαίθριους... Μα δεν θα υπάρξεις ποτέ, επειδή η παρανομία διογκώνει τις τιμές της γης, και δεν αφήνει κανένα περιθώριο για ρομαντισμούς.
Για να διευκολυνθεί δε η κατάσταση, οι τελικές αυτοψίες της πολεοδομίας έχουν προ πολλού καταργηθεί, και τα κτήρια ηλεκτροδοτούνται με υπεύθυνες δηλώσεις των ιδιωτών επιβλεπόντων μηχανικών. Και το Κράτος "επιφυλάσσεται για μελλοντικό έλεγχο" όπως εδιδάχθη το πρώτον από την κοσμοαγάπητη Χούντα, που έδινε αυθημερόν οικοδομικές άδειες, με την παραπάνω "επιφύλαξη"... Τη Χούντα πολλοί εμίσησαν, τις πράξεις της πολύ ολίγοι...

Anonymous said...

χαχα, ο κλέψας του κλέψαντος!

Anonymous said...

Πάντοτε σε εκτιμούσα και συνεχίζω να σε εκτιμώ σαν δημοσιογράφο. Δέχομαι κυβερνητικά λάθη, παραλείψεις, ατοπήματα και σκάνδαλα. Απαιτώ όμως και την αντικειμενικότητα και την εξίζου απόδοση ευθυνών. Η παρούσα κυβέρνηση φεύγει, κατά τα φαινόμενα, προπηλακιζόμενη στην κυριολεξία από τα ΜΜΕ. Επιφυλάσσομαι για την τύχη της επόμενης. Οταν τελικά τη φέρετε στην ίδια μοίρα, ποιος θα κυβερνήσει?
Μήπως φωνές σαν τη δική σου πρέπει να δείξουν - αναδείξουν την ψυχραιμία και τον αντικειμενικό λόγο? Μήπως τελικά πρέπει να αναλάβετε το ρόλο σας ως πραγματικοί δημοσιογράφοι και να προβείτε πρώτοι στη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων του δικού σας σαθρού οικοδομήματος?
Κύριε Καρζή άνθρωποι σαν κι εσάς κάνουν τη διαφορά. Μην παρασύρεστε.
Με εκτίμηση

Anonymous said...

...Δέχομαι κυβερνητικά λάθη, παραλείψεις, ατοπήματα και σκάνδαλα... Εγώ όχι! Δεν δέχομαι τίποτα από όλα αυτά. Δεν είναι η αντικειμενικότητα αυτή που λείπει από την κοινωνία. Από δικαιοσύνη και παιδεία πάσχουμε και από κει θα πρέπει να αρχίσουμε.
Αλλά πώς να ζητήσεις από το πολίτη - συνάνθρωπό σου να μην παρανομεί όταν το κράτος είναι ο πρώτος διδάξας; Το διαφημιστικό μήνυμα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής μας μάρανε. Ξεπούλησαν τα πάντα, νομοποίησαν τα αυθαίρετα, τους ημιυπαίθριους, έβαλαν τέλη στα ακίνητα, αύξησαν τα τέλη κυκλοφορίας τσιγάρα ποτά και πάλι στο τέλος τα ταμεία θα μείνουν άδεια και σ' εμάς θα μείνει πάλι ένα γιατί.
Κατά τ' άλλα συμφωνώ απόλυτα με το ποστ.

Fivos Karzis said...

Τι ακριβώς θα μπορούσαμε να κάνουμε ως δημοσιογράφοι πέρα από το να μιλάμε; Μπορούμε να ιδρύσουμε κόμμα; Αυτή είναι η δουλειά μας; Θα ήμουν υπόχρεως σε όποιον μπορούσε να δώσει μια συγκεκριμένη ιδέα (ομολογώ την αμηχανία μου) για το πώς τελοσπάντων θα μπορούσε να γίνει μια αρχή.

Anonymous said...

Anonymos 25/2/09 5:35
Κύριε Καρζή, πρέπει να κάνετε "αυτοκάθρση" στο χώρο σας, να αποκαταστήσετε τη χαμένη σας αξιοπιστία και φερεγγυότητα. Ενημέρωση πέρα από συμφέροντα και παρασκήνια. Φέρτε τον κόσμο κοντά στην πολιτική, ανεώνοντάς του το ενδιφέρον με ουσιαστικούς προβληματισμούς. Λειτουργήστε ως συντονιστές συζητήσεων πνευματικών ανθρώπων που έχουν πραγματική άποψη σε ζητήματα της επικαιρότητας. Οχι άλλα πάράθυρα, όχι άλοι ειδικοί και επαϊοντες, όχι συμπολιτευτικές ή αντιπολιτευτικές κορώνες με σκοπιμότητα.
Ο ρόλος σας αναδεικνύεται σε θεμέλιο λίθο μιας κοινωνίας της πληροφορίας. Σταθείτε υπεύθυνα, χωρίς δημαγωγίες, σκωπτικά - καυστικά, όπου χρειάζεται, αλλά προπαντώς έχοντας επίγνωση της βαρύτητας των λεγομένων σας και της ελαφρότητας του λαού μας.
Υ.Γ.
Η κατοχή δημόσιας θέσης δεν μου επιτρέπει την αναφορά ονόματος (δεν κρύβομαι πίσω από ανωνυμία)
Με εκτίμηση