Monday, February 23, 2009

Ζήσε το μύθο σου στον Κορυδαλλό

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου – και ζήσε το μύθο σου στην Ελλάδα. Αυτή η χώρα τα προσφέρει όλα. Μερικές φορές και σε επανάληψη.

Το ωραίο είναι πως έχουμε αρχίσει να καταλαβαίνουμε το χάλι το αδιόρθωτο. Έχουμε κατακτήσει τη δυνατότητα να αφομοιώνουμε το αδιανόητο με μια ήρεμη αυτοπεποίθηση, εν μέρει μαζοχιστική και εν μέρει αυτοσαρκαστική. Ξέρουμε γιατί τραγουδάμε «εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε-γέλασε». Γι’ αυτό και η αντίδραση των περιοίκων του Κορυδαλλού, αλλά και αστυνομικών, όπως μας διαβεβαίωσε αυτόπτης μάρτυρας (και τον πιστεύουμε απολύτως) ήταν η ίδια: γελούσαν. Έκαναν πλάκα. Σε ένα κράτος που είναι τόσο εμφανώς και τόσο προκλητικά και σταθερά για γέλια, τι άλλο να κάνεις; Οι κάτοικοι είδαν το ελικόπτερο και θυμήθηκαν την προηγούμενη φορά – «ήρθε να πάρει», είπαν, «τον Παλαιοκώστα». Και να δεις που είχαν δίκιο. Όταν άρχισε να διαδίδεται στη γειτονιά, «ναι, ρε, αλήθεια είναι, πάλι τον Παλαιοκώστα πήραν», δεν έπεσε τρόμος, δεν ανατρίχιασαν για την απελευθέρωση ενός βαρυποινίτη και την προοπτική επανάληψης της εγκληματικής δραστηριότητας. Οι έρευνες ξεκίνησαν μέσα σε χάχανα.

Πώς να αισθάνεται άραγε ένας Πρωθυπουργός όταν τον πληροφορούν για τέτοιες απίθανες καταστάσεις; Η χθεσινή ήταν η λιγότερο δραματική εκδοχή, γιατί δεν είχε θύματα, δεν είχε αίμα και θάνατο. Αλλά ο κ. Καραμανλής θα πρέπει να θυμήθηκε ότι ένας προκάτοχός του, σε μια διαφορετική και πολύ πιο δραματική συγκυρία, είχε πει τη συγκλονιστική φράση «αυτή είναι η Ελλάδα». Η αναγνώριση είχε προκαλέσει σοκ και αποδοκιμασία. Όλοι το ξέρουμε, αλλά όχι να το λέμε κιόλας. Αλλά δεν θυμάμαι καμμία άλλη φράση στην πολιτική να έχει επιβεβαιωθεί τόσο πολλές φορές, σε τόσο λίγο χρόνο. Είναι φανερό πως αυτό που έχει κατακτηθεί σε άλλες χώρες, η ύπαρξη δηλαδή ενός κρατικού μηχανισμού που να εγγυάται τις στοιχειώδεις λειτουργίες της χώρας, όπως η ασφάλεια και η δημόσια τάξη, η ύπαρξη δηλαδή διοίκησης, παραμένει ζητούμενο. Επίσης, είναι φανερό πως η διαφθορά και η ανικανότητα δεν είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας. Όχι τυχαίος κανόνας. Κανόνας σκληρός, που το μόνο που έχει μάθει καλά να κάνει είναι να τιμωρεί όποιον τολμήσει να τον αμφισβητήσει και να θελήσει να γίνει εξαίρεση.

Πώς να αισθάνεται ένας Πρωθυπουργός, άνθρωπος θεωρητικά ισχυρός, όταν βρίσκεται σε τέτοια παντελή αδυναμία; Πώς να αισθάνεται ένας Πρωθυπουργός όταν διαπιστώνει ότι γελοιοποιείται για νιοστή φορά αυτό που νομίζει πως διοικεί και ότι αυτό του οποίου προΐσταται δεν είναι κράτος; Βέβαια, ο συγκεκριμένος είχε υποσχεθεί την επανίδρυση αυτού του κράτους. Αλλά, είπαμε… Ζήσε το μύθο σου στις εκλογές.

9 comments:

Anonymous said...

Εδώ δεν μπορούν να αστυνομεύσουν το αυτονόητο, δεν μπορούν να φρουρήσουν την τήρηση των λεωφορειολωρίδων στην Μεσογείων, για όλους εμάς, που κάθε πρωινό ταλαιπωρούμαστε, μετά το κλείσιμο του Σταθμού Δουκίσσης Πλακεντίας.Σήμερα έφτασε ο οδηγός του Χ6 να οδηγά σε άλλες λωρίδες, γιατί ήταν αδύνατη η κίνηση στην λεωφορειολωρίδα...
Αρχίζω να πιστεύω, ότι πίσω από την πλήρη έλλειψη συντονισμού βρίσκεστε εσείς, γιατί έτσι θέλοντας και μη άκουσα όλο το δεύτερο μέρος του σφυγμού σας μέσα στο λεωφορείο...
gerasimos

chicumita said...

Ακόμα και τώρα υπάρχει δυνατότητα ευελιξίας. Μπορεί για παράδειγμα να δοθεί αμνηστία στους αδερφούς Παλαιοκώστα και στην συνέχεια να τους δώσουμε την ευθύνη της οργάνωσης διαφόρων στρατιωτικών σωμάτων κλπ.

Anonymous said...

Εξαιρετικό το σχόλιο, το άκουσα το πρωί στο ραδιόφωνο και το αναζήτησα ξανά για να το διαβάσω. Μπράβο για την πολύ διεισδυτική ματιά στα πράγματα και για το θάρρος της εκ νέου επιβεβαίωσης "αυτή είναι η Ελλάδα".

Giannis said...

και μετά λένε οτι οι ταινίες και οι σειρές made in Hollywood, είναι απλά παραμυθάκια...

μάλλον διαβάζουνε το ελληνικό τύπο για να βρίσκουνε νέες ιδεές, και δυστυχώς δεν μας πληρώνουνε και τα δικαιώματα!!!

πάντως πέρα της πλάκας το bbc το ανέφερε σήμερα καθώς και το προηγούμενο χρονικό!

πως το είχε πει ο Χαρρυ Κλύν?

Κωνσταντίνος Μπογδάνος said...

Η κριτική σας με βρίσκει συνήθως σύμφωνο, εντούτοις επιτρέψτε μου να προτείνω μια διαφορετική οπτική γωνία επί του σημερινού σας θέματος.

Η υπόσχεση του πρωθυπουργού για επανίδρυση του κράτους ισχύει και εφαρμόζεται. Όπως υπονοεί και ο - επίκαιρος, λόγω της αίθουσας ξυλοδαρμών - Κωστής Παλαμάς στο ποίημά του "Ο Γκρεμιστής": Ανάγκη είναι κάτι που νοσεί βαθιά να διαλυθεί, ώστε να συγκροτηθεί ως υγιές εκ νέου.

Η κυβέρνηση Καραμανλή εκπληρώνει, συνεπώς, για την ώρα, την ιστορική αποστολή της. Διαλύει ολοένα το φαύλο ελληνικό σύστημα. Και μάλιστα σε ζηλευτό κλίμα εθνικής ενότητας, με την αρωγή μπαχαλάκηδων και τρομοκρατών, με τη βοήθεια της αντιπολίτευσης, ίσως και ξένων δυνάμεων.

Το πώς και από ποιόν θα επιτευχθεί η β' φάση της επανίδρυσης - ήτοι το χτίσιμο - παραμένει, βεβαίως, μέγα ζητούμενο. Εκεί, ίσως, απαιτείται μελέτη έτερου Παλαμά, του Γρηγορίου. Ήτοι, ο Θεός μαζί μας!

Anonymous said...

Και μέσα σε όλο αυτό το ρεζιλίκι έχουμε τα δελτία ειδήσεων που θεοποιούν τους δραπέτες - είναι καλά παιδιά, άφησαν και λεφτά για την βενζίνη όταν είχαν αρπάξει ένα αυτοκίνητο, κλέβουν τουσ πλούσιους για να τα δώσουν στους φτωχούς - και άλλα τέτοια γραφικά. Λίγο πολύ η ίδια αντιμετώπιση με την 17 Νοέμβρη πριν απο αρκετά χρόνια...

Α. ΣΤΕΓΟΣ said...

Από το "Αυτή είναι η Ελλάδα", που εύστοχα θέσατε στον πυρήνα του προβληματισμού σας, στο "Είμαστε όλοι Έλληνες"...Αν μου επιτρέπετε, αφήνω το άρθρο του Παντελή Μπουκάλα,από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 22.02.09: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_22/02/2009_304082

Fivos Karzis said...

Η επόμενη ανάρτηση γράφτηκε ως απάντηση στα σχόλιά σας.

said...

情趣商品,情趣用品,情趣用品,情趣,情趣,情趣用品,情趣商品,情趣用品,情趣,情趣,情趣用品,情趣商品,情趣用品,情趣,情趣,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品.情趣,情趣,情趣,情趣,視訊聊天室

麻將,台灣彩卷,六合彩開獎號碼,運動彩卷,六合彩,遊戲,線上遊戲,cs online,搓麻將,矽谷麻將,明星三缺一, 橘子町,麻將大悶鍋,台客麻將,公博,game,,中華職棒,麗的線上小遊戲,國士無雙麻將,麻將館,賭博遊戲,威力彩,威力彩開獎號碼,龍龍運動網,史萊姆,史萊姆好玩遊戲,史萊姆第一個家,史萊姆好玩遊戲區,樂透彩開獎號碼,遊戲天堂,天堂,好玩遊戲,遊戲基地,無料遊戲王,好玩遊戲區,麻將遊戲,好玩遊戲區,小遊戲,電玩快打

情趣用品,情趣,A片,AIO,AV,AV女優,A漫,免費A片,情色,情色貼圖,色情小說,情色文學,色情,寄情竹園小遊戲,色情遊戲,AIO交友愛情館,色情影片,情趣內衣,情趣睡衣,性感睡衣,情趣商品,微風成人,嘟嘟成人網,成人,18成人,成人影城,成人圖片,成人貼圖,成人圖片區,UT聊天室,聊天室,豆豆聊天室 ,哈啦聊天室,尋夢園聊天室,聊天室尋夢園,080苗栗人聊天室,080聊天室,視訊交友網,視訊

借錢,黃金,黃金回收,黃金價格,黃金買賣,當舖

A片,A片,成人網站,成人影片,色情,情色網,情色,AV,AV女優,成人影城,成人,色情A片,日本AV,免費成人影片,成人影片,SEX,免費A片,A片下載,免費A片下載,做愛,情色A片,色情影片,H漫,A漫,18成人

a片,色情影片,情色電影,a片,色情,情色網,情色,av,av女優,成人影城,成人,色情a片,日本av,免費成人影片,成人影片,情色a片,sex,免費a片,a片下載,免費a片下載,成人網站,做愛,自拍