Tuesday, February 24, 2009

Από την επανίδρυση στην επανάληψη

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου – και μια απόδραση τύπου Παλαιοκώστα δεν είναι ασφαλώς το πρόβλημα της χώρας. Προκαλεί όμως μεγάλη αίσθηση επειδή εικονογραφεί με συμβολική συμπύκνωση το πρόβλημα της χώρας.

Και το πρόβλημα δεν είναι η διάβρωση – είναι η έκταση της διάβρωσης. Δεν είναι ο χρηματισμός – είναι το βάθος του χρηματισμού. Δεν είναι ο ωχαδερφισμός – είναι ο κανόνας του ωχαδερφισμού. Δεν είναι η αδυναμία του κράτους – είναι η πλήρης αδυναμία του κράτους σε όλες τις εκδοχές και τις λειτουργίες του, από την πιο προβεβλημένη και σημαντική μέχρι την έσχατη και άγνωστη. Δεν είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών – είναι η πλήρης κατάρρευση της στοιχειώδους αξιοπιστίας των δημόσιων μηχανισμών ακόμη και για τις εντελώς βασικές δομές, αυτές που δεν μπορούν να υποκατασταθούν από τίποτε άλλο.

Το κράτος μας κάνει ότι υπάρχει και, όπου διατηρεί μια παρουσία, είναι γιατί στηρίζεται σε παρά φύσιν εξωτερικούς μηχανισμούς υποστήριξης, με ιδιωτικά μέσα και πολιτιστικά χαρακτηριστικά, όπως η διατήρηση των ισχυρών οικογενειακών δεσμών στην Ελλάδα. Η χώρα παρέχει δημόσια Παιδεία – και από πολλές απόψεις, όπου αυτό δεν εξαρτάται από τους γραφειοκρατικούς και απονεκρωτικούς μηχανισμούς, μια δημόσια Παιδεία με αξιοσημείωτες προδιαγραφές και κοινωνική επάρκεια. Αλλά μαζί της έρχεται και η εκτεταμένη ιδιωτική χρηματοδότηση της εκπαίδευσης, όχι της επισήμως ιδιωτικής, αλλά της παράπλευρης φροντιστηριακής.

Η χώρα παρέχει δημόσια Υγεία – ίσως όχι στο επίπεδο υπηρεσιών που θα ήθελε, αλλά με επιστημονική επάρκεια και κοινωνική διάχυση ζηλευτή για πολλές χώρες. Αλλά το ισχυρό σημείο του εθνικού συστήματος υγείας δεν είναι, φυσικά, η λειτουργική του επίδοση. Είναι η βασική του προδιαγραφή, ότι παρέχεται σε όλους χωρίς εξαίρεση, και ταυτόχρονα η ποιότητα των γιατρών του. Που όμως, για να μην γελιόμαστε, συντηρείται χάρη στην παράλληλη γενναία ιδιωτική χρηματοδότησή του, την παγκοίνως γνωστή, και τη στρεβλωτική και προβληματική νοσοκομειακή του υποστήριξη από τον οικογενειακό ιστό.

Μερικά πράγματα δεν γίνονται έτσι, όμως… Όταν φτάνουμε το σκληρό πυρήνα, το πράγμα καταρρέει. Γι’αυτό η διάλυση, που περιμέναμε να αρχίσει από κοινωνικές υπηρεσίες, όπως η υγεία και η παιδεία, ξεκίνησε από το κέντρο: τη δημόσια τάξη, την ασφάλεια, όχι λιγότερο σημαντικό από το φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Εκεί όπου τίποτα δεν μπορεί να υποστηρίξει ή να υποκαταστήσει τους κρατικούς φορείς και τους κρατικούς λειτουργούς.

Πέντε χρόνια μετά την εκλογή του, ο κ. Καραμανλής, κατά πολιτική ειρωνεία, έχει καταφέρει να δικαιώσει αναδρομικά τον εαυτό του. Πράγματι – αυτό που χρειάζεται είναι «επανίδρυση του κράτους». Η συμβολή του, βέβαια, εξαντλείται στην διόγκωση της ανάγκης, αλλά αυτό είναι μια άλλη εκλογική ιστορία…

9 comments:

chicumita said...

Μεγαλύτερη ανάγκη από την επανίδρυση του κράτους, όπως φαίνεται μετά την ηρωοποίηση του Παλαιοκώστα από τους περισσότερους, είναι η ανάγκη για δική μας απόδραση. Γεγονός στενάχωρο και το πιο επικίνδυνο. Γιατί δεν ξέρουμε πού θέλουμε να πάμε και δεν μας νοιάζει. Οι εκλογές θα είναι άλλη μια απόδραση- όχι των προσώπων από τα ψηφοδέλτια, δική μας. Άλλοι απλώς θα αποδράσουμε στα χωριά μας, άλλοι στα συμφέροντά μας, άλλοι στα ίδια. Θα δράσει κανείς;

chicumita said...
This comment has been removed by the author.
Yank_o said...

Και στην "τάξη και ασφάλεια" λειτουργούν τα ιδιωτικά υποκατάστατα και μπαλώματα. Οι εταιρείες security, οι αποσπασμένοι αστυνομικοί και οι ιδιωτικές φρουρές (ενίοτε "στρατοί"). Αυτά τα ξέραμε, δεν ήρθαν στο φως τώρα με το Air Korydallos. Πέρα από το να νοσταλγούμε την υπουργία Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, σε τι άλλο μπορούμε να ελπίζουμε (τουλάχιστον εμείς οι μη "μπαχαλάκηδες");

cynical said...

Aγαπητε Φοιβο, διαφωνώ με την αποψη σου οτι τιποτε δεν μπορει να αντικαταστησει τον σκληρο πυρηνα του κρατους.

Μπορει φυσικα, το καθε νοικοκυριο ν' αδυνατει να τον στηριξει ατομικα, οπως στηριζει για παραδειγμα, την υγεια και την παιδεια, με τους γνωστους και μη εξαιρετεους τροπους, αλλα ας μη λησμονούμε την ιδιωτικη επιχειρηματκοτητα, η οποια με καθόλα νομιμο τροπο και φυλακές να λειτουργησει μπορει, και ιδιωτικη αστυνομια να ιδρυσει μπορει, αλλα ακόμα και την ίδια την κυβερνηση να ιδιωτικοποιησει μπορει. Υπαρχουν ακομα τοοοσες εναλλακτικες λυσεις!

Κωνσταντίνος Μπογδάνος said...

bullseye.

Ενδεικτικά, προς ενίσχυση του επιχειρήματος: Σε έρευνα που δημοσιεύει σήμερα ο ΕΤ επιχειρείται ποιοτική ανάλυση της διαφθοράς στη χώρα. Πολιτική, δημόσιες υπηρεσίες, υγεία και δικαιοσύνη πρωτεύουν. Απουσιάζει παντελώς το πεδίο "δημόσια τάξη". Εκεί - καθώς δεν είμαστε, ευτυχώς, μετασοβιετική χώρα - λίγο χωρά ιδιωτική πρωτοβουλία, έννομη ή "πλάγια". Εκεί, όντως, το κράτος παίζει μπάλα μόνο του και βιτριολική αλήθεια είναι πως η αποσάθρωσή του βγάζει μάτι.

Fivos Karzis said...

Cynical, η απουσία κράτους είναι καλό σημάδι σε πολλές δραστηριότητες, αλλά υπάρχουν άλλες, και οπωσδήποτε η δημόσια ασφάλεια, όπου η αυτενέργεια των πολιτών είναι αδιανόητη και επικίνδυνη. Δεν φαντάζομαι να θέλει κανείς να δει ιδιωτικούς στρατούς για τους ισχυρούς του χρήματος και τους υπόλοιπους απροστάτευτους στο έλεος κάθε είδους εγκληματικότητας (περιλαμβανομένης εκείνης που προέρχεται από διεφθαρμένους κρατικούς λειτουργούς).

cynical said...

Aγαπητε Φοιβο,

το σχολιο μου , στο συνολο του, ηταν ακρως σαρκαστικο, και ως τετοιο να το εκλαβεις! Αλλωστε, στην αμερικη λειτουργουν ιδ. φυλακες και δεν θα ηταν περιεργο καποια τετοια κουβεντα ν' ανοιξει κι εδω.

Α! και χθες ακουσα οτι ενας ρωσος πολυ-εκατομμυριουχος αναλαμβανει να χρηματοδοτησει τη χρεωκοπημενη Λετονια, με ανταλλαγμα να την κυβερνησει.

Οταν λοιπον εγραφα χτες ειρωνευομενη, για ιδιωτικοποιηση της κυβερνησης, δεν ήμουν και πολύ στη σφαιρα του φανταστικού, οπως απεδειχθη εκ των υστερων..

ο δείμος του πολίτη said...

Πολύ καλό άρθρο. Το ζήτημα της επανίδρυσης δεν είναι απλά μία ρητορία. Η επανίδρυση του κράτους επί της ουσίας θα μπορούσε να στηριχτεί ακι μόνο σε αποφάσεις κάποιων δικαστηρίων, που ποτέ δε λαμβάνονται υπόψη από κρατικές υπηρεσίες.

said...

情趣用品,情趣,A片,AIO,AV,AV女優,A漫,免費A片,AIO交友愛情館,愛情公寓,情色,情色貼圖,色情小說,情色小說,情色文學,色情,寄情築園小遊戲,色情遊戲,嘟嘟情人色網,一葉情貼圖片區,情色論壇,色情影片,微風成人,嘟嘟成人網,成人,18成人,成人影城,成人圖片區,成人圖片,成人貼圖,UT聊天室,聊天室,豆豆聊天室,哈啦聊天室,尋夢園聊天室,聊天室尋夢園,視訊聊天室,視訊聊天

麻將,台灣彩卷,六合彩開獎號碼,運動彩卷,六合彩,線上遊戲,矽谷麻將,明星3缺一,橘子町,麻將大悶鍋,台客麻將,公博,game,,中華職棒,麗的線上小遊戲,國士無雙麻將,麻將館,賭博遊戲,威力彩,威力彩開獎號碼,龍龍運動網,史萊姆,史萊姆好玩遊戲,史萊姆第一個家,史萊姆好玩遊戲區,樂透彩開獎號碼,遊戲天堂,好玩遊戲,遊戲基地,無料遊戲王,好玩遊戲區,麻將遊戲,好玩遊戲區,小遊戲,遊戲區,電玩快打,cs online

情趣用品,情趣,情趣商品,A片,AIO交友愛情館,AIOAV女優,AV,A漫,免費A片,本土自拍,自拍,愛情公寓,情色,情色貼圖,色情小說,情色小說,情色文學,色情,寄情築園小遊戲,色情遊戲,色情影片,情色網,色情網站,微風成人區,微風成人,嘟嘟成人網,成人,18成人,成人影城,成人圖片區,成人圖片,成人貼圖,成人文章,成人小說,UT聊天室,聊天室,豆豆聊天室,哈啦聊天室,尋夢園聊天室,聊天室尋夢園,080中部人聊天室,080聊天室,中部人聊天室,080苗栗人聊天室,苗栗人聊天室,免費視訊聊天,免費視訊,視訊聊天室,視訊聊天

情趣用品,情趣,情趣商品,愛情公寓,情色,情色貼圖,色情小說,情色小說,情色文學,色情,寄情築園小遊戲,色情遊戲,AIO交友愛情館,一葉情貼圖片區,情色論壇,色情影片,色情網站,微風成人區,微風成人,嘟嘟成人網,成人,18成人,成人影城,成人圖片,成人貼圖,成人圖片區,成人文章,成人小說,A片,AV女優,AV,A漫,免費A片,自拍,UT聊天室,聊天室,豆豆聊天室,哈啦聊天室,尋夢園聊天室,聊天室尋夢園,080中部人聊天室,080聊天室,080苗栗人聊天室

情趣用品,情趣,情趣商品,愛情公寓,情色,情色貼圖,色情小說,情色小說,情色文學,色情,做愛,寄情築園小遊戲,色情遊戲,AIO交友愛情館,AIO,色情影片,情色網,微風成人,嘟嘟成人網,成人,18成人,成人影城,成人圖片,成人貼圖,成人圖片區,成人文章,成人小說,成人電影,麗的色遊戲,自拍,A片,AV女優,AV,A漫,視訊交友網,視訊,視訊交友,免費視訊聊天室,免費視訊,視訊聊天,視訊聊天室,UT聊天室,聊天室,豆豆聊天室,哈啦聊天室,尋夢園聊天室,聊天室尋夢園