Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου – και μάλλον ο υπουργός Ανάπτυξης δεν το σκέφθηκε καλά όταν πρότεινε στους καταναλωτές να κάνουν μποϋκοτάζ στα προϊόντα των εταιρειών που προβαίνουν σε αδικαιολόγητες ανατιμήσεις των προϊόντων τους.
Πρώτον, διότι δεν είναι σαφές τι εννοεί με τη λέξη «μποϋκοτάζ». Αν εννοεί να προτιμάτε το γάλα Α και όχι το γάλα Β, όταν βλέπετε διαφορά στην τιμή, ή όταν το ένα ξαφνικά ακριβαίνει, ευχαριστούμε πάρα πολύ, αλλά γι’ αυτό δεν χρειαζόταν συμβουλή κανείς πολίτης που δεν διαθέτει υπουργική Μερσεντές και ένα μικρό στόλο κρατικά αμοιβόμενων μπόντυγκαρντ για να στέλνει για θελήματα. Οι φυσιολογικοί άνθρωποι, που το Σάββατο το πρωί πηγαίνουν στο σούπερ μάρκετ και όχι σε δέκα τελετές κοπής πίττας σε κομματικές οργανώσεις, ξέρουν και τις τιμές και τις συγκρίσεις στα ράφια.
Δεύτερον, γιατί, εάν εννοεί πράγματι «μποϋκοτάζ», δηλαδή οργανωμένη αποχή με συγκεκριμένη στόχευση, ο κ. Χατζηδάκης εκφράζει την πρόθεση να αποχωρήσει από το υπουργείο του και να αναλάβει επικεφαλής του καταναλωτικού κινήματος στη χώρα – θέση ασφαλέστερη, με καλύτερες προοπτικές και λιγότερες εσωτερικές έριδες. Η δουλειά του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να συνεργάζεται και να στηρίζει το καταναλωτικό κίνημα. Αλλά δεν ούτε να το υποκαθιστά, ούτε να εναποθέτει σε αυτό τις ελπίδες του για ό,τι δεν μπορεί να φέρει σε πέρας με τις υπηρεσίες του.
Και, τρίτο και σημαντικότερο, η διαφορά ανάμεσα στη σύγκριση τιμών και το μποϋκοτάζ (αν θέλουμε να αποφύγουμε μια επιδημία εκβιασμών προς εταιρείες από κάθε καταναλωτική οργάνωση-φάρσα, που έχει σκοπό τον πλουτισμό των ιδρυτών της) είναι ο εντοπισμός των θεμιτών στόχων. Για να ξέρουν οι καταναλωτές τι να μποϋκοτάρουν, πρέπει να ξέρουν ποιες αυξήσεις είναι αδικαιολόγητες. Και αυτή ακριβώς είναι η δουλειά του υπουργείου Ανάπτυξης και του υπουργού.
Δεν χρειάζονται, λοιπόν, κυβερνητικές προτροπές σε ακτιβισμό. Επαρκείς έλεγχοι, διαφάνεια και ενημέρωση των καταναλωτών χρειάζεται. Όταν ξέρουν τι συμβαίνει, οι πολίτες (ας μην ανησυχεί το υπουργείο Ανάπτυξης) ξέρουν και τι να κάνουν…
Thursday, February 12, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
6 comments:
Δεν νομίζω οτι έκανε άσχημα ο υπουργός. Όταν ούτε μία (μα ΟΥΤΕ ΜΙΑ) καταναλωτική οργάνωση (απο τις πολλές οργανώσεις-σφραγίδες που διαθέτουμε) δεν πήρε τετοια πρωτοβουλία, το να ξεκινά μια τέτοια "νουθεσία" έστω απο το υπουργείο είναι μια κάποια πρόοδος, ιδιαίτερα σε σχέση με το παρελθόν που ο έλλην χρησιμοποιούσε το μπουκοτάζ για να υπερσπιστεί την ελληνικότητα της Μακεδονίας!
Υπάρχουν οργανώσεις που είναι πράγματι μικροί όμιλοι εκβιαστών και ανοήτων που τους εκμεταλλεύονται. Είναι επίσης οι περισσότερες. Αλλά δεν πάει να πει πως πρέπει ο υπουργός να κάνει τον ακτιβιστή. Αν το βλέπεις σχετικά όμως, θα συμφωνήσω ότι είναι πρόοδος. (Θυμίζω ότι ο υπερασπιστής της ελληνικότητας και μποϋκοτέρ είναι σήμερα υπουργός Πολιτισμού. Ο σωστός άνθρωπος στη σωστή θέση...)
By the way, σήμερα επικοινώνησα με την κυρία Καλαποθαράκου της ΕΚΠΟΙΖΩ και τη ρώτησε γιατί η απόλυτη σιωπή τους ενώ ο ίδιος ο υπουργός παροτρύνει σε μπουκοτάζ της ΦΑΓΕ (άντε το έκανα εγώ το ρεπορτάζ για σάς). Η απάντηση ήταν ότι "η ΕΚΠΟΙΖΩ δεν αποφασίζει τόσο πρόχειρα τις δράσεις (δεύτερη ανάγνωση: σε αντίθεση με την προχειρότητα της ανακοίνωσης του υπουργού) και ότι έχουν ραντεβού μαζί του για να τους παρουσιάσει τα στοιχεία που αποδεικνύουν τις αδικαιολόγητες αυξήσεις"
Έχει ενδιαφερον να δούμε τώρα: Θα πείσει ο υπουργός την Καταναλωτική οργάνωση;(!)
Τώρα που το ξανασκέφτομαι: Λες αυτός ο "ακτιβισμός" του Χατζηδάκη να είναι ο επικοινωνιακός πολιορκητικός κριός της ΝΔ στο προαναγγελθέν της άνοιγμα στους bloggers;;;
Αν ήθελε πραγματικά να κάνει κάποιο μποϋκοτάζ ή να προστατεύσει τους καταναλωτές, θα φρόντιζε από την αρχή να βρει τρόπους ώστε να ενισχύσει το καταναλωτικό κίνημα. Δε θα άφηνε έρμαια μιας γραφιεοκρατίας που εμποδίζει εθνική τις καταναλωτικές οργανώσεις (μόνο ανά νομό να υπάρχουν) ούτε θα ξεπουλούσε τα πάντα σε λίγες υπεραγορές.
Συμμερίζομαι τους προβληματισμούς σας. Το ΚΕΠΚΑ που είναι πανελλαδική οργάνωση με έδρα τη Θεσσαλονίκη κύρηξε μπουκοτάζ κατά της ΦΑΓΕ αόριστης διάρκειας. Εδω και χρόνια ζητάμε να γίνονται κοστολογικοί έλεγχοι. Καταργήθηκαν από την κυβέρνηση το 2004 αφέθηκε η αγορά "ελεύθερη" και αναγκαστήκαμε να κάνουμε συγκριτικές τιμοληψίες Βρυξέλλες Βερολίνο Ελλάδα για να τους πείσουμε ότι υπάρχει ακρίβεια στην Ελλάδα. Εμείς ζητήσαμε να πουν ονόματα. Εμείς προκυρήξαμε μπουκοταζ τον Ιούνιο 2008 κατά της ΑΤΛΑΝΤΑ (kelloggs κλπ) και η εταιρία μια μέρα πριν την έναρξη του μπουκοταζ ανακάλεσε αυξήσεις και πάγωσε όλα τα προιόντα της. Ρίξτε μια μιτιά σας παρακαλώ www.kepka.org
Eyxarist;v
E. Kekel;ekh
Post a Comment