Monday, June 25, 2007

Σχεδόν Ευρώπη

Δευτέρα 25 Ιουνίου – και αυτή η Ευρώπη έχει πεθάνει – απλώς αρνείται να το δεχτεί.

Δεν είναι η πρώτη φορά που είχαμε μαραθώνιους συνομιλιών, ολονυκτίες γραφειοκρατών και μπρα-ντε-φερ αρχηγών (μέσα στη συνηθισμένη γενική απάθεια και αδιαφορία των πολιτών) σε μια ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής. Είναι όμως η πρώτη φορά που όλο αυτό το δραματικό σκηνικό στήθηκε σχεδόν σουρρεαλιστικά για ένα τόσο πενιχρό αποτέλεσμα, για τόσο μίζερους λόγους. Κάτι περίεργοι δίδυμοι τύποι από την Πολωνία αποφάσισαν πως οι θεσμικές αλλαγές στον τρόπο ψηφοφορίας, που τους έχουν δεχτεί όλοι οι άλλοι Ευρωπαίοι, συνιστούν για τη χώρα τους μείζον εθνικό θέμα. Γιατί; Επειδή την 1η Σεπτεμβρίου του 1939 ο Χίτλερ εισέβαλε στην Πολωνία και ο υπερήφανος στρατός της κατάφερε να αντισταθεί επί πενθήμερο. Εάν δεν είχε συμβεί αυτό, λένε οι Κατσίνσκηδες, θα είχαμε περισσότερες ψήφους από τη Γερμανία. Με αυτό το επιχείρημα, οι θεσμικές αλλαγές θα εφαρμοστούν σε δέκα χρόνια, το 2017. Δέκα χρόνια σε ένα κόσμο που κινείται με την ταχύτητα των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των χρηματιστηριακών κεφαλαίων είναι πολλά, πάρα πολλά για να τα χαρίζεις στον κ. Κατσίνσκι πρόεδρο και Κατσίνσκι πρωθυπουργό.

Μετά υπάρχουν και οι Εγγλέζοι. Η Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων θα είναι υποχρεωτική. Για όλους. Πλην των Άγγλων. Αυτοί ήταν πάντα λίγο περίεργοι. Είναι μεγάλη χώρα, μητρόπολη της δημοκρατίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων – αλλά όλα έχουν ένα όριο. Δεν θέλουν ομοσπονδιακή Ευρώπη, δεν μετέχουν στη Σένγκεν, ήταν ενθουσιασμένοι με το Ιράκ, τώρα θέλουν εξαίρεση από τα Θεμελιώδη Δικαιώματα για να μην χαλάσουν μερικές καρδιές στο Χρηματιστήριο του Σίτυ.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Όλοι οι άλλοι θα συνεργάζονται υποχρεωτικά σε θέματα δημόσιας τάξης και δικαιοσύνης. Όχι οι Άγγλοι. Γιατί; Είπαμε – γιατί αυτοί είναι λίγο περίεργοι. Και για να βρεθεί συμφωνία χτίστηκε για άλλη μια φορά όχι μια Ευρώπη της συναίνεσης, αλλά μια Ευρώπη των περίεργων. Το ερώτημα πια δεν είναι πώς θέλει η Ευρώπη στους κόλπους της η Βρετανία, αλλά εάν η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να προσαρμοστεί σε ένα αγγλικό μοντέλο.

Το αποτέλεσμα είναι καθαρό. Καλύτερο από το πλήρες ναυάγιο, απελπιστικά κατώτερο από τις ανάγκες, τις περιστάσεις και τις προσδοκίες. Έχει ένα πλεονέκτημα αυτή η νέα μεταρρυθμιστική (ο Θεός να την κάνει…) συνθήκη. Δεν χρειάζεται δημοψηφίσματα. Γιατί με τέτοια ευρω-ηγεσία, δεν χρειάζονται ούτε ιδιαίτερες μαντικές ικανότητες για να προβλέψει κανείς ποια θα ήταν η ετυμηγορία των Ευρωπαίων πολιτών εάν τους ρωτούσαν, όποια κι αν ήταν η ερώτηση.

5 comments:

nandia said...

Φοίβο, δεν περιμέναμε ποτέ κάτι περισσότερο. Νομίζω ότι η Μέρκελ ανέβασε ψηλά τον πήχυ , όχι γιατί πίστευε ότι κάτι θα καταφέρει, αλλά για να μην υπάρξει καταποντισμός. Και δεν υπήρξε, ακόμη και μέσα από τόσους συμβιβασμούς. Ξέρεις, η Ευρώπη οφείλει να επιβιώσει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και αν δεν κάνω λάθος κινείται με μαθηματική ακρίβεια για τη δημιουργία του σκληρού πυρήνα. Θα ήταν καλό να βάλουμε κι εμείς την ουρά μας, αλλά πώς έχω την αίσθηση ότι δεν πάει ως εκεί το μυαλό μας ;
Ριτσα Μασουρα, καλως σε βρήκα.

ΥΓ. Εχω κι εγώ το δικό μου μπλογκ, αλλά είμαι σε άλλο σύστημα και επέλεξα το όνομα Ναντια για να γράφω σε σας που δεν θέλετε ανωνυμα σχόλια

Fivos Karzis said...

Πολύ χαίρομαι που γράφεις. Ποιά είναι η διεύθυνση του μπλογκ σου; Όσο για τα ευρωπαϊκά, σκληρός πυρήνας θέλει μια απόφαση για τους Εγγλέζους και θέλει και μια νέα συμφωνία γαλλογερμανών. Το βλέπω να αργεί. Εκτός εάν προχωρήσει από μόνος του με βάση την ευρωζώνη. Εμείς έχουμε από το 2003 να κάνουμε μια αξιοσημείωτη συμβολή στον ευρωπαΪκό διάλογο. Και επειδή έχεις τις πηγές, μπορείς να ρωτήσεις για την ποσότητα των ελληνικών τηλεγραφημάτων στον τομέα της ευρωπαϊκής συνεργασίας.

nandia said...

καλά, εμείς είμαστε για τα πανηγύρια, αλλά εδώ η ευθύνη είναι διττή. Ευθύνη της Ε.Ε. για το σοβαρό επικοινωνιακό ελλειμμα που παρουσιάζει, παρ ότι βγάζει φυλλαδιάκια κλπ και ευθύνη των κυβερνήσεων που έχουν καθήσει πάνω στην ιδέα ότι η Ε.Ε. ειναι μια τροφαντή αγελάδα που την αρμέγουμε. Γιατί να πούνε κάτι παραπάνω ειδικότερα σε μια χώρα που βολεύεται μέσα στον εθνικο-πατριωτισμό της ;
Ριτς
ritsmas.wordpress.com
Γραφω όχι πολιτικά, αλλά κοινωνικοσυναισθηματικά σχόλια και βάζω και απο την Κ δικά μου κομμάτια. Τα παιδία παίζει Φοίβο.

Antonios Politakis said...

Κύριε Καρζή
Για τους πολωνούς δεν έχω και πολλά να πω, αλλα η στάση του Μπλερ με προβληματίζει. Διότι ο Μπλερ δεν ειναι κανένας παράλογος και συνήθως οι αποφάσεις του είναι για το καλό της χώρας του. Αναρωτιέμε γιατί βλέπει με τόσο κακό ματι το Ε.Συνταγμα(Οι Αγγλοι δεν έχουν σύνταγμα). Μήπως η αποδοχή του επηρεάζει τον τρόπο που λειτουργεί η αγγλία.

Fivos Karzis said...

Κε Πολιτάκη,κοιτάξτε αν θέλετε το σημερινό σχόλιο.