Tuesday, June 12, 2007

Άλλος εκδίδει ομόλογα, άλλος πληρώνει

Δευτέρα 11 Ιουνίου – και ας αρχίσουμε να μετράμε τη χασούρα. Λοιπόν, τα καλά νέα είναι ότι από το περίφημο –ή μάλλον περιβόητο- ομόλογο των 280 εκ. ευρώ, το ομόλογο της JP Morgan, η τελική χασούρα θα είναι σχετικά μικρή, περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ, ή ένα δισεκατομμύριο σε παλιές δραχμούλες για να συνεννοούμεθα – γιατί τα εκατομμύρια ευρώ σφυρίζουν τελευταία σαν στραγάλια.

Εδώ τελειώνουν τα καλά νέα. Οι εμπνευστές της κομπίνας, γιατί κανείς πια δεν αμφισβητεί ότι στο καλάθι υπήρχαν και σάπια μήλα (που λέει και ο κ. Αλογοσκούφης) και κάποιοι έβαλαν το χέρι στο μέλι (που λέει και ο κ. Ζαγορίτης) – οι εμπνευστές της κομπίνας λοιπόν, μπροστά στην προοπτική του εισαγγελέα και των χρηματιστηριακών αρχών του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης, δέχτηκαν με το τσιγκέλι να επιστρέψουν καμμιά 15αριά εκατομμύρια ευρώπουλα που είχαν ενθυλακώσει. Γνωστοί πια: JP Morgan, γράφε Αδαμόπουλος και Μάκης Σαββίδης, North Asset, γράφε Παπαμαρκάκης, HVB και Ακρόπολις, γράφε Πρινιωτάκης.

Εδώ αρχίζουν τα δυσάρεστα νέα. Πρώτον: εάν δόθηκε στη δημοσιότητα μία μόνη σύμβαση και από αυτήν προέκυψαν σημεία και τέρατα και τελικώς χρειάστηκε να περάσουμε από σαράντα πολιτικά και οικονομικά κύματα για να σωθεί το πολύ το χρήμα και να τη βγάλουμε με τρία εκατομμυριάκια μόνον στο κόκκινο, τι θα δουν τα ματάκια μας εάν ποτέ δώσει ο μεγαλοδύναμος και διαβάσουμε και τις υπόλοιπες συμβάσεις αυτών των δομημένων;

Αυτό είναι υποθετικό. Υπάρχει κάτι άμεσο και πρακτικό. Έστω τα τρία εκατομμύρια ποιοι θα τα πληρώσουν; Υπάρχει πια απλή απάντηση. Εσείς. Εγώ. Εμείς. Τα κορόιδα δηλαδή. Γιατί; Έλα ντε. Αυτό παραμένει μεγάλο μυστήριο. Τους τα χρωστάγαμε; Δεν θυμάμαι να έχω κάποια τέτοια συμφωνία ούτε με τον Παπαμαρκάκη, ούτε με τον Αγάπιο.

Δέχομαι την κυβερνητική εκδοχή. Ποιοι συμμετείχαν στη λαδιά; Ανίδεες διοικήσεις – σύμφωνοι. Και εκείνοι που της διόρισαν – λυπούμαι να πω. Και ο Ευγένιος και το σύστημα Σάββα, που πάει σήμερα ως ύποπτος στον εισαγγελέα. Και κάτι γκραν απατεώνες, άπληστοι χρηματιστές Λονδίνου και εγχώριοι, με κουστούμια που έχουν λεπτή κάθετη ρίγα ενώ θα έπρεπε να έχουν φαρδιά και οριζόντια.

Εμείς γιατί να πληρώσουμε;

No comments: