Friday, June 22, 2007

Μεμονωμένα περιστατικά

Παρασκευή 22 Ιουνίου – και πρόκειται ασφαλώς για μεμονωμένα περιστατικά. Εντελώς μεμονωμένα. Με δυσκολία να πετύχεις ένα, κι αυτό μόνον εάν είσαι πολύ τυχερός. Αλλά στην περίπτωση που βρεθείς σε Τμήμα, έχεις αυξημένες πιθανότητες να κερδίσεις το τζόκερ. Και να πέσεις σε μεμονωμένο περιστατικό.

Έχουν και καλλιτεχνικές ανησυχίες. Τα καταγράφουν σε βίντεο. Γιατί εάν η κακοποίηση είναι μεμονωμένη, ο κομπασμός γύρω από αυτήν (δεν υπάρχει πια καμμία αμφιβολία) είναι γενικευμένη παθογένεια ενός Σώματος διαβρωμένου από την ανικανότητα και την ασυδοσία. Δεν ξέρω πόσα είναι τα βίντεο. Όλοι πια, όμως, ξέρουν ότι αυτά τα βίντεο τα απολαμβάνουν γελώντας σχεδόν οι πάντες οι υπηρετούντες ενόρκως και ευόρκως το καθήκον της προστασίας μας. Προστασίας ακριβώς από τύπους που τραβάνε τέτοια βίντεο. Κανονικά θα έπρεπε να εκδιωχθούν και όσοι τα είδαν και δεν τα κατήγγειλαν. Αλλά τότε δεν θα έμενε ρουθούνι στα Τμήματα για να σφαλιαρίζει τους βρωμομετανάστες.

Μεμονωμένο το βίντεο με τα Ρωσάκια που έριχναν μπούφλες το ένα στο άλλο, γιατί; Έτσι, για πλάκα, κατά την επίσημη ομολογία των δραστών. Όταν είναι ρωσάκια έχει ξύλο. Όταν είναι Ρωσίδες, είμαστε ευγενής λαός και ευσυγκίνητο σώμα η ΕΛΑΣ. Εκεί έχει ώπα-ώπα. Μεμονωμένο κι αυτό. Μεμονωμένο κι όταν είναι μαυρούλης, Πακιστανός ή Ινδός ή άλλος κακομοίρης, που δεν έχει δεύτερον να βοηθάει. Οπότε υποχρεώνεται να αυτοσφαλιαρίζεται, μετά από μια πρώτη γρήγορη επίδειξη από το φιλοθεάμον ένστολο κοινό.

Γιατί τόσα μεμονωμένα; Το εξηγεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για όσους δεν έχουν διαβάσει τις εκθέσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης ή του Συνηγόρου του Πολίτη. Ένας μεμονωμένος άφησε φυτό έναν έφηβο πριν από μερικά χρόνια, πυροβολώντας τον εν ψυχρώ στο κεφάλι. Καταδικάστηκε - σε πρόστιμο! Πόσο; 90 ευρώ! Ναι, σε αυτό κατέληξε η πειθαρχική διαδικασία της υπερήφανης Ελληνικής Αστυνομίας.

Θέλετε κι άλλα μεμονωμένα; Πέντε υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ διώκονται για την υπόθεση Άλεξ. Έκαναν την έρευνα με πλημμελή τρόπο, δεν ερεύνησαν καν το ακατοίκητο σπίτι που υπέδειξαν οι πέντε ανήλικοι που εμπλέκονται, αφού άργησαν πολύ και αυτούς να τους εξετάσουν. Γιατί η έρευνα είναι νωχελική όταν το χαμένο παιδί δεν είναι το δικό μας, είναι από τη Γεωργία και δεν έχουν έρθει ακόμη οι τηλεοράσεις.

Την επόμενη φορά που θα αναρωτηθούμε γιατί η τηλεόραση έχει υποκαταστήσει το κράτος, γιατί οι αδικούμενοι πολίτες λένε «θα φωνάξω τα κανάλια» και όχι «θα φωνάξω την αστυνομία», γιατί εναποθέτουν τις ελπίδες τους στον κάθε τηλεκαμποτίνο και όχι στους εντεταλμένους της πολιτείας, πριν εξοργιστούμε, πριν τους καταδικάσουμε, πριν μιλήσουμε για «τηλεοπτική δημοκρατία», ας σκεφθούμε ποιος τους υποχρεώνει σε αυτή την έσχατη καταφυγή της δημοσιότητας. Οι μεμονωμένοι.

Κανονικά θα έπρεπε να αναζητήσουν το δίκιο τους στη Δικαιοσύνη και την Αστυνομία. Στη Δικαιοσύνη; Ων ουκ έστιν αριθμός οι διεφθαρμένοι δικαστές, χωρίς τέλος το πολυπλόκαμο παραδικαστικό κύκλωμα, για χρόνια και χρόνια, τώρα οι έρευνες φαίνεται να μην έχουν τέλος γιατί όλο και καινούργια πρόσωπα προκύπτουν εμπλεκόμενα. Όσο για την Αστυνομία, εμπιστευθείτε την και έχετε καλές πιθανότητες (αν τη βγάλετε) να δείτε τον εαυτό σας κάποιο βράδυ πρωταγωνιστή στα δελτία ειδήσεων.

2 comments:

ΔΙΟΝΥΣΟΣ said...

Συμφωνώ γενικά εκτός από τις γενικεύσεις περί κλάδων. Η διαφθρά στους δικαστές έχει μετρηθεί και είναι μόνο 37,5%, στους αστυνομικούς 52% στους δε γατρούς και δημοσιογράφους καλύτερα να μην το συζητάμε....

Fivos Karzis said...

Διαφθορά 37,5% στους δικαστές πρέπει να μας ενθουσιάζει; Οι δικαστές είναι ειδικός κλάδος, γιατί απονέμει δικαιοσύνη - είναι η καταφυγή έναντι των αδικιών που συντελούνται στους υπόλοιπους κλάδους. Θεωρητικώς... Έχει μια σημασία επίσης η κλιμάκωση της διαφθοράς ανά ιεραρχική βαθμίδα. Όσο για τους δημοσιογράφους, έχετε φυσικά δίκιο, αν και τα ποσοστά είναι μικρά γιατί υπάρχουν πολλοί προλετάριοι δημοσιογράφοι που κανείς δεν ενδιαφέρεται να τους διαφθείρει.