Monday, June 22, 2009

Μουσείο Σύγχρονης Ελλάδας

Δευτέρα 22 Ιουνίου – και διαπιστώνω έκρηξη εθνικής υπερηφανείας για τα εγκαίνια του νέου μουσείου της Ακρόπολης. Ορθώς. Πρόκειται για εξαιρετικό έργο, δεν έχουμε δα και πολλά για να υπερηφανευόμαστε. Η αγαλλίαση δεν απαγορεύει την περίσκεψη. Ας προσπαθήσουμε, λοιπόν, να φανταστούμε ότι κάποιος μελλοντικός πρωθυπουργός στην ίδια αυτή πόλη της Αθήνας θα ήθελε μετά από (όχι πολλά, πες) εκατό χρόνια να εγκαινιάσει ένα μουσείο για να μας θυμήσει και να μας τιμήσει. Πώς θα ήταν το δικό μας ελληνομουσείον;

Στην πρώτη αίθουσα, θα είχαμε τα ευρήματα από την προϊστορική εποχή. Θα λεγόταν «αίθουσα Κοσκωτά». Από εκεί ξεκίνησε ο πολιτισμός. Θα υπήρχαν νόμοι σε πέτρινες πλάκες, εγχάρακτες επιταγές, μαρμαροκομιστές και διάφορα άλλα εγχώρια, αλλά και μερικά με δανεισμό από το μουσείο του Σάλεμ.

Αμέσως μετά, λουσμένη σε φως από λαμπτήρες Ζήμενς, η ομώνυμη αίθουσα. Κεντρικό έκθεμα, εν είδει σύγχρονης Καρυάτιδος, θα ήταν για την ώρα ο Θόδωρος Τσουκάτος – αλλά μόνον για την ώρα, καθότι οι θεατές θα μπορούν ακόμη τότε να θαυμάσουν, μετά από 100 χρόνια, κάτω από το γυάλινο δάπεδο τις ανασκαφές να συνεχίζονται από μια στρατιά εισαγγελέων χωμένων μέχρι το λαιμό στη λάσπη.

Στην αίθουσα με τα βυζαντινά, θα κυριαρχεί φυσικά η μορφή του Εφραίμ. Το εκμαγείο θα περιβάλλεται από λιμνάζοντα ύδατα, πάνω στα οποία (ω, του θαύματος!) θα μπορεί εύκολα να περπατήσει ο επισκέπτης σαν να ήταν οικόπεδο… Πρόκειται για μοναδικό τεχνολογικό άλμα, που δυστυχώς το μυστικό του χάθηκε στο υπόγειο του Μαξίμου και δεν ξαναβρέθηκε ποτέ. Τη μορφή του Εφραίμ, και του βοηθού του Αρσένιου, που αναγνωρίζεται από το πουγκί που κρατάει, θα περιστοιχίζουν αγάλματα ανακατασκευασμένα με μεγάλη δυσκολία από τους αρχαιοδίφες. Έχουν ανασυσταθεί από χιλιάδες μικρά θραύσματα κατακερματισμένων υπουργών, εικάζεται ότι πρόκειται για ομοιώματα των κκ. Ρουσσόπουλου, Δούκα, Μπασιάκου, Κοντού και άλλων, αλλά είναι μόνον εικασία γιατί τα πρόσωπα είναι αλλοιωμένα και τα ονόματα στα ψηφοδέλτια της εποχής δεν αναφέρονται.

Θα υπάρχουν και άλλες μικρές αίθουσες με ελάσσονα εκθέματα. Θα υπάρχει, για παράδειγμα, η αίθουσα της θαλασσοκράτειρας Ελλάδας, με βασικά εκθέματα δύο κούρους, τον κούρο Μανούση και τον κούρο Παυλίδη, καθώς και ένα σπανιότατο WC από το μυθικό σκάφος Δημητρούλα, που έχουν γραφτεί διδακτορικά και διδακτορικά για το πώς πήρε το ωραίο όνομά του. Θα υπάρχει, φυσικά, και η αίθουσα των μικρών σατύρων, ή αλλιώς αίθουσα Ζαχόπουλου, με πλήθος γκάτζετ της εποχής, όπως δίσκους ηλεκτρονικής εγραφής, φορητά dvd player, αλλά και πλαστικές σακούλες, που χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοι των απογόνων μας για τη μεταφορά δεσμίδων χαρτονομισμάτων.

Το μελλοντικό μουσείο των δικών μας ημερών θα γράφει στη μετόπη της πύλης του «ζήσε το μύθο σου στην Ελλάδα». Θα είναι φυσικά ένα γυάλινο αρχιτεκτόνημα, που μεταφερμένο αυτούσιο από τις ανασκαφές στην περιοχή της Λεωφόρου Κηφισίας. Δεν χρειάζεται να είναι μεγάλο. Αρκεί δίπλα να χτιστεί και ένα δεκαπλάσιο σε μέγεθος εμπορικό κέντρο τύπου mall, για να μπορούν οι επιγιγνόμενοι να κάνουν άνετα τα ψώνια τους. Γιατί μπορεί να μην τους έχουμε αφήσει πολλά πράγματα, όμως –όπως θα έλεγε και ο σημερινός γαμβρός Άδωνις- θα τους έχουμε αφήσει αιώνια παρακαταθήκη το γονίδιο.

63 comments:

Λάμπρος Τσουκνίδας said...

Κρίμα Φοίβο! Για όλους εσάς και για μας. Η σκέψη μας στους συναδέλφους...

Anonymous said...

Γιατί;;;;;;;;

Σας έφαγαν τα συμφέροντα τελικά.

Unknown said...

Αγαπητέ Φοίβο, καλή συνέχεια αλλού. Ωστόσο, να θυμάσαι το "πάθημα" αυτό σαν άμετρη αθλητική μεταγραφή: προσοδοφόρα αρχικά, με αμφίβολη εντέλει, κατάληξη.

Anonymous said...

Η έκφραση "an arm and a leg" υποδηλώνει για τους Άγγλους υψηλό τίμημα... Αναρωτιέμαι τώρα που αναδείξαμε σαν Υψίστης Εθνικής Σημασίας Θέμα την επιστροφή των μαρμάρων πόσα άλλα εθνικά θέματα θα πρέπει να ξεχαστούν σαν ανταλλάγματα για ένα χέρι ή ένα πόδι από τις Καρυάτιδες...
Όσο για την έκφραση των Άγγλων "Have you lost your marbles?" είναι εξαιρετικά αντιπροσωπευτική της καταστάσεως...

Anonymous said...

Αγαπητέ Φοίβο,
είμαστε συγκλονισμένοι από αυτή την εξέλιξη και η σκέψη μας είναι κοντά σε εσένα και τους συναδέλφους.
Εϊναι μια δύσκολη στιγμή, στην οποία πιστεύουμε ότι, πρέπει να είμαστε όλοι μαζί.
Ευχόμαστε αυτή η δυσμενής εξέλιξη να αφυπνίσει αυτούς που χειρίζονται τα θέματα του κλάδου μας.

Το portal που έστησες, στον Αθήνα 984
Ναταλία Κανταρτζή
Μαριαλένα Κωτσικοπούλου
Βίκυ Οικονόμου

Yank_o said...

Σοκ. Το πρωί άκουγα City και τώρα διαβάζω ότι κλείνει, όπως και ο Ε.Τ.! Μακάρι όσοι χάνουν τη δουλειά τους να βρουν σύντομα το δρόμο τους κάπου αλλού.

Anonymous said...

Είμαι σοκαρισμένος και στεναχωρημένος για το κλείσιμο μιας όασης στα FM.
Κουράγιο και καλό συναπάντημα.

Υ.Γ.Τουλάχιστον τον σταθμό προσπαθείστε να τον κρατήσετε ανοικτό. Σας υπενθυμίζω την ιστορία του Flash και τα κύματα συμπαράστασης από όλους τους ακροατές, όταν επιχειρήθηκε το κλείσιμο του.
Ενημερωτικά ραδιόφωνα με ταυτότητα δεν πρέπει να κλεινουν, γιατί είναι πλήγμα για την Δημοκρατία.

Γεράσιμος Ρίκος

Anonymous said...

... Δεν είμαι ο μόνος, υποθέτω, που αποστερείται της αγαπημένης του πρωϊνής ρουτίνας... και η στενοχώρια είναι μεγάλη... Καλή τύχη κ. Καρζή και ελπίζουμε να σε ξανακούσουμε σύντομα...

Αλλά, μεταξύ μας, μάλλον ήσουν η ποιοτική εξαίρεση...

Πόσο μπορεί ν' αντέξει ένας σταθμός να πληρώνει πλουσιοπάροχα κάτι τύπους σαν τον Ρου... Θού Κύριε φυλακή τω στόματί μου...

Dionyssis said...

Κρίμα ήταν ο καλύτερος ραδιοφωνικός σταθμός μακράν... από ειδήσεις, μουσική αλλά και ψυχαγωγικά προγράμματα. Θα μας λείψεις ξανά Φοίβο... όπως τότε με το Flash... Μη το βάζεις κάτω όμως...

ανεστης said...

Θα μου λείψει πάρα πολύ ο City.
Μα πάρα πολύ. Μέχρι και την Κανέλλη έκανα υπομονή και άκουγα..

Nechayev said...

είμαι πολύ στενοχωρημένος. σας άκουγα όλους ευχάριστα. Καρζή Κανέλλη αποφασισμένους ρουμελιώτη λώλο σούλτα πολυπράγμονες νένε πετρίδη και φυσικά πανούση γιανακκίδη παπαβασιλειου μπογδάνο. Κρίμα κρίμα. η ενημέρωση και η ψυχαγωγία είναι πτωχότερη.

ΓΙΑΝΝΗΣ said...

Φοίβο σε περιμένουμε....οι άνθρωποι κάνουν τους σταθμούς!!!Ξεκουράσου λίγο και σε περιμένω συνοδηγό στις 8 κάθε πρωί!!Φροντισε να μην στενοχωρηθούν τα παιδιά του σταθμού!!!Και να μην χωρίσουν!!! Σας θέλουμε πάλι ολους μαζί!!!


ΓΙΑΝΝΗΣ

Nechayev said...

πωωωωωωωω. Δεν μπορώ να το πιστέψω. Νιώθω σα να φιμώνεται κάτι. Δεν ξέρω τι να πω και πώς να αντιδράσω. Πήρα τηλέφωνο πριν λίγο στο σταθμό. Οι εργαζόμενοι εκεί σήμερα το πληροφορήθηκαν... Τι να πω .. Είναι πλήγμα στον πολυφωνικό και πλουραλιστικό χαρακτήρα που πρέπει να έχουν τα ΜΜΕ

Anonymous said...

κ. Καρζή θα ήθελα να σας εκφράσω το σοκ μου και τη συμπαραστασή μου σε εσάς και τους συνεργάτες του City 99.5 για το κλείσιμο του σταθμού και μάλιστα με τέτοιο τρόπο! Κρίμα, γιατί ήταν μια όαση στην απελπιστική έρημο των ερτζιανών...Καλή συνέχεια κάπου καλύτερα!
Με εκτίμηση,

Μαγδαληνή

Anonymous said...

Φοίβε ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η ποιότητα δεν μπορεί να περπατήσει για πολύ εν Ελλάδι.

Ελπίζουμε σε μιά νέα μελλοντική διάψευση σύντομα.

Πάνος Κοκκινιάς

Tyhaspartos said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

πάλι θα γυρίζω απεγνωσμένα από σταθμό σε σταθμό στις 08:00 μέχρι να εντοπίσω- ελπίζω πολύ πολύ σύντομα- το σήμα και τον πρόλογο του "σφυγμού"...

Γεράσιμος

Anonymous said...

κ. Καρζή.
Αισθάνομαι σαν τον Ιωαννίδη (τον τέως προπονητή και νυν υφυπουργό), που χάνει το γούρι του, για να του πάει καλά η ημέρα. Αυτό το αδιόρατο χαμόγελο, αυτή η αίσθηση ελπίδας ότι "ευτυχώς, κάποιος τα λέει, ρε παιδί μου", αυτό το συντροφικό ότι "υπάρχουν και άλλοι που βλέπουν τα στραβά".
Παρότι απολάμβανα την ραδιοφονική έκδοση του Σφυγμού της Μέρας, πολλές φορές τον ξαναδιάβαζα στο blog για μία "δεύτερη" ανάγνωση.
Ελπίζω η επιστροφή να είναι σύντομη και η επαφή, όχι όπως την προηγούμενη φορά, που ούτε το blog ανανεωνόταν με κείμενα. Αν μη τι άλλο, όλοι εμείς οι "πιστοί" δικαιούμαστε κάτι καλύτερο από να ψάχνουμε τις συχνότητες...
Ευχαριστώ για τα μέχρι τώρα και αναμένω τα νεώτερα.

Γιώργος Παναγιωτόπουλος

Anonymous said...

Κύριε Καρζή,εκφράζω την απίστευτη λύπη μου, μαζί με τη συμπαράσταση σε όλους τους εργαζόμενους στο σταθμό. Σας παρακαλώ να μας ενημερώσετε για το τί μέλλει γενέσθαι-τουλάχιστον με τη δική σας μετοίκηση σε κάποιο ραδιοφωνικό σταθμό-γιατί,ειλικρινά η καλή σας διάθεση και η ουσιαστική ενημέρωση που μας παρείχατε, είναι μια εξάρτηση, από την οποία, εγώ τουλάχιστον, δε μπορώ και δε θέλω να απαλλαγώ...

ikor said...

Θα είχε πολύ ενδιαφέρον το πώς θα παρουσίαζαν τον σύγχρονο νεοελληνικό τύπο σ' αυτό το μουσείο που περιγράφετε.

Κρίμα που κλείνουν με τόση ευκολία τα ΜΜΕ στη σύγχρονη Ελλάδα. Ευτυχώς όμως υπάρχει το Internet και τα blogs κι έτσι (ελπίζουμε) να μη χάσουμε τον σφυγμό σας.

Anonymous said...

Κι εγώ μια από τους πολλούς πιστούς ακροατές της εκπομπής σας. Η πρώτη φορά που παρακολουθούσα ενημερωτική εκπομπή στο ραδιόφωνο μετά από πολλά χρονιά με μουσικές εκπομπές. Και το χαιρόμουν πολύ που μπορούσα να ενημερωθώ καθημερινά, αντικειμενικά και χωρίς να εκνευρίζομαι από την προσωπικότητα του δημοσιογράφου ή το ρυθμό της εκπομπής.
Εύχομαι να αποδειχθεί σύντομα και πανηγυρικά το "ουδέν κακόν αμιγές καλού" και το "κάθε εμπόδιο για καλό".

Tyhaspartos said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

πολλα τα λεφτα για τσιλντρες παρτιωτη...

Anonymous said...

ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ. ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΛΥΣΟΥΝ 5000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ, ΑΛΛΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΜΕ ΚΑΙ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ..ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΗΔΕΣ. ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΝΕ, ΤΟΤΕ ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΩΣ ΜΗ ΚΕΡΔΟΦΟΡΟ! ΔΕΝ ΠΙΑΣΑΜΕ ΑΚΟΜΑ ΠΑΤΟ, ΔΥΣΤΥΧΩΣ. ΚΑΙ Η ΧΩΡΑ ΤΑΞΕΙΔΕΥΕΙ ΣΑΝ ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΟ ΚΑΡΑΒΙ.

ΕΥΧΟΜΑΙ ΥΠΟΜΟΝΗ, ΚΑΠΟΤΕ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΚΑΤΗΦΟΡΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΕΙ ΟΛΟΙ, ΑΠΟΜΟΝΩΜΕΝΟΙ, ΧΩΡΙΣ ΕΛΠΙΔΑ, ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΟΤΗΤΑ.

ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΕΣΑΣ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΕ ΜΙΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΦΑΣΗ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ.

Η ΣΚΕΨΗ ΜΟΥ ΜΑΖΙ ΣΑΣ...

IWN1998 said...

Πρώτα-πρώτα δεχθείτε παρακαλώ την ειλικρινή λύπη μου για ότι συνέβη στον ΕΤ και στο CITY και ενώνω τη φωνή μου με άλλους φίλους αναζητώντας τη πιθανότητα διατήρησης του CITY σαν δια-δημοσιογραφικής επιχείρησης των εργαζομένων του. Ξέρω δεν είναι εύκολα πράγματα αυτά αλλά ίσως η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.

Όσο αναφορά το σχόλιό σας το σημερινό, ίσως υπάρχει και η άλλη Ελλάδα που έλεγε και ο Σημίτης, που την αδικούμε, η Ελλάδα του μόχθου, της επιστήμης και της προσπάθειας. Η Ελλάδα που έβγαλε Καραθεοδωρή και Παπανικολάου, που βγάζει ακόμα έστω και αν η Ελλάδα στα πρωινάδικα δεν μας αφήνει να τους μάθουμε. Ακόμα και τα παραδείγματα που έφερα πιο πάνω δεν μεγαλούργησαν στη χώρα της καταγωγής τους που έχει παράδοση ούτως ή άλλως να τρώει τα παιδιά της. Φτάξτε λοιπόν μια αίθουσα για Νανόπουλους, που υπάρχουν πολλοί και πρέπει να τους κάνουμε παράδειγμα εκεί που τώρα δυστυχώς υπερπροβάλλουμε την κυριαρχούσα κακή όψη μας.

IWN1998 said...

Συγχωρείστε μου το 'οσο αναφορά'...Όσον αφορά λοιπόν...Είναι πολύ αργά να γ΄ραφω σχόλια, τέτοια ώρα!

Nechayev said...

Συγχωρεμένος. Έχω βάλει ξυπνητήρι το ραδιόφωνο δίπλα από το κρεβάτι στις 8. Και χτυπάει έτσι εδώ και ένα πεντάμηνο. Το αφήνω έτσι δεν το αλλάζω. Ίσως κάτι να ακούσω. Έναν Φοίβο να ΜΑΣ τα χώνει όπως πάντα, χωρίς να μας προσβάλει αλλά να μας παρακινεί για ενδοσκόπηση και αυτοκάθαρση. Είμαι ρομαντικός και πικραμένος.

StelArian said...

Είναι απίστευτο και πολύ άσχημο. Όμως το τέλος του νέου Ελεύθερου Τύπου και του City αναδεικνύει το αληθινό πρόσωπο της μίζερης χώρας μας. Στη σύγχρονη Ελλάδα άμα δεν είσαι εμπλεκόμενος, ή πεθαίνεις, ή φυτοζωείς. Λυπάμαι πολύ για τις εξελίξεις, χαίρομαι όμως που το νόημα βγάζει μάτι. Δυστυχώς, το καθαρό νόημα δεν φτάνει για να αλλάξει κάτι. Ίσως είναι η αρχή του πάρα πολύ μακρινού ταξιδιού της κάθαρσης μας.

Anonymous said...

Κύριε Καρζή, η είδηση της αναστολής λειτουργίας του σταθμού και της εφημερίδας έπεσε σαν βόμβα στην Αθήνα και μας σοκάρισε όλους εμάς που σας παρακολουθούσαμε πιστά. Γι' άλλη μιά φορά ανέστιοι και πένητες... Σας εύχομαι καλή δύναμη. Μελίνα Δασκαλάκη

Anonymous said...

Ο σφυγμός της μέρας έπεσε σε κώμα!
Ένας ντόκτορ Χάουζ θα τον επαναφέρει!
Εμείς οι ακροατές νοιώθουμε προδομένοι και θέλουμε να πάρετε την κατάσταση στα χέρια σας εσείς οι δημοσιογράφοι που αγαπήσαμε.
Φτιάξτε ένα συνδρομητικό ραδιόφωνο!
Εμείς θα σας στηρίξουμε!
Με εκτίμηση
Η.Διαμαντώνη

Anonymous said...

απογοήτευση... ξύπνησα το πρωι, έβαλα ραδιοφωνο, κι αντι ν'ακούσω το σφυγμό, μου χαλασε η μέρα.. είμαι κι εγώ από τους πιστούς ακροατές σας προσωπικά, και του σταθμού, που ήταν ο μόνος στη μνήμη του σπιτικού ραδιοφώνου.. μη τα παρατάτε, σας έχουμε αναγκη και θα σας στηρίξουμε.

Anonymous said...

Εύχομαι σύντομα να ξανακούσω το "Σφυγμό της Μέρας" σε άλλη συχνότητα. Θα περιμένω πώς και πώς. Ήταν η καθημερινή μου παρέα στην πρωινή παραζάλη που λέγεται "πάω στη δουλειά με τα μέσα συγκοινωνίας", αλλά και η βασική μου ενημέρωση. Μια ενημέρωση με ποικιλία, χωρίς φανφάρες, συχνά με χιούμορ, με κόσμια κριτικό πνεύμα, με σεβασμό προς τους συνομιλητές και τους ακροατές.
A bientot!

Anonymous said...

Αφήστε τις κλάψες. Να κρατήσουμε τον Σίτι ανοιχτό! Με κινητοποίηση σε όλο τον κλάδο! Δεν πρέπει να καταθέσουμε τα όπλα.

Nechayev said...

σαν εκπρόσωπος του Κ.Κ.Ε. μίλησες τώρα...
"με κινητοποίηση σε όλο τον κλάδο"
Πες κάτι πιο συγκεκριμένο. Ψευδοεπαναστατικές δηλώσεις δε συγκινούν και δε κινητοποιούν καθόλου.

Anonymous said...

Κρίμα και πάλι κρίμα.
Ήταν μία υπέροχη ενημερωτική εκπομπή αυτή που καθημερινά άκουγα. Εύχομαι σύντομα "εις το επαν-ακούειν".
Αντώνης Μέγγουλης

Anonymous said...

Αγαπητέ Φοίβο, ανυπομονώ να διαβάσω στο blog το "Σφυγμό της Μέρας" της Τρίτης, 23 Ιουνίου 2009. Νομίζω πως είναι σημαντικό να καταγραφεί ο "Σφυγμός της Μέρας" την επομένη ενός τόσο σημαντικού γεγονότος. Είμαι βέβαιη πως θα είμαστε πολλοί εκείνοι που θα αναζητήσουμε τις επόμενες μέρες το "Σφυγμό της Μέρας" στις ραδιοφωνικές συχνότητες. Ελπίζω μόνο να μη χρεαστεί να περιμένουμε πολύ.
Καλή συνέχεια (ελπίζω κάπου καλύτερα).
Δώρα

Anonymous said...

Η οκτάωρη παραμονή πίσω από ένα γραφείο δημόσιας υπηρεσίας γίνονταν καθημερινά υποφερτή ακούγοντας CITY.Ελπίζω σύντομα να σας έχουμε και πάλι μαζί μας.

Theodore said...

Ηθελα κι εγω να γραψω κατι,αλλα με καλυψε ο Τυχαρπαστος.
+1 λοιπον κι εγω.

Anonymous said...

Φοίβο καλημέρα λυπάμαι πολύ για το κελισιμο. Σε ακούω απο το flash πολλές φορές η φωνή σου έχει συγκλινει με την δική μου. έχω διαβάσει το βιβλίο σου. Κλαή συνέχεια όπου και αν πας. έχω δυο παρατηρήσεις. Πού είναι Ο πάγκαλος ο Μάνος και η Κανέλη να μιλήσουν για το θέμα είδικά η τελευταία. Η σιωπή τους τελικά ενισχύει τισ φήμες πως όλοι οι πολιτικοί συναλάσονται με επιχειρηματίες. Ούτε μια κουβέντα ούτε άποψη για το θέμα απο 3 λαλίστατους πολιτικούς με καθημερινή σχεδον προβολή. Γιατί μήπως γιατί έτσι απαιτεί το αφεντικό τους (Γιάννα)? Δεν θέλω να πιστεύω πως όλα είναι τοσο πουλημένα αλλά οι εξελίξεις αυτές με οδηγούν όσο και να μην θέλω σε αυτο το συμπέρασμα. Θα ήθελα να ακούσω την άποψη σου για το θέμα όποια και αν είναι αυτή. Υπάρχουν 2 όψεις στο θέμα και οι 2 έχουν την δική τους αλήθεια. Εσύ και όλοι οι γνωστοί του ομίλου πρέπει να πάρετε θέση. Με εκτίμηση Φώτης πιστός ακροατής σου για πολλά χρόνια κάθε πρωί.

Theodore said...

Κοιτα,(στον Ανωνυμο απευθυνομαι),αλλο η στενοχωρια,για την (προσωρινη ελπιζω),απουσια του κ.Καρζη,και αλλο η μπιζινα.
Οταν ενα μαγαζι δεν τραβαει,γιατι οι πελατες του,για διαφορους λογους,το εγκατελειψαν,τι θες να κανουν οι πολιτικοι;Να το κρατικοποιησουν κι αυτο;
Μα οσοι διαβαζαν τη συγκεκριμενη εφημεριδα,ηταν εκ προοιμιου,αντιθετοι με τις κρατικοποιησεις.Η μηπως δεν ειναι ετσι;
Αυτο ειπε και ο Παγκαλος σημερα.
Και θα ακολουθησουν και αλλα κλεισιματα.
Γιατι οι πολιτικοι χασανε την αξιοπιστια τους,και γιατι και οι δημοσιογραφοι το ιδιο.
Και γιατι ακομη,οι πελατες-αναγνωστες,δε γουσταρουν να πληρωνουν για αμφιβολης αξιας γραφτα.
Και γιατι υπαρχει το Ιντερνετ,που τωρα διαβαζετε.
Καταλαβες;
Θα κλαψουνε μανουλες.
και ακολουθιουν και οι τηλεορασεις.
Εκει να δεις κλαμα,γιατι οι αμοιβες,ειναι απιθανες στα υψηλα κλιμακια.

Unknown said...

Κύριε Καρζή η Ελλάδα και οι Ελληνες σας χρειάζονται , εσάς και τους συνεργάτες σας. Είμαι βέβαιος ότι αισθάνεστε την ηθική υποχρέωση να συνεχίσετε την χρήσιμη προσφορά σας στην παιδεία της κοινωνίας. Η συμπαράσταση μας στην νέα προσπάθειά σας είναι δεδομένη.

eleni said...

Αχ Φοίβο, ήσουν η παρηγοριά μου στο πρωινό μποτιλιάρισμα της Βουλιαγμένης και η μόνη αξιόλογη πηγή ενημέρωσης... Ελπίζω να σε ξανακούσουμε πολύ πολύ σύντομα!

Anonymous said...

Ο Φοίβος είναι σίγουρα άξιος, όπως όλοι γνωρίζουμε, πολύ πριν από την αρριβιστική μεταγραφή του.
Ωστόσο, πού είναι τώρα; Γιατί δεν τοποθετείται; Μήπως είναι με το μέρος της εργοδοσίας; Το κυριότερο, δε γνώριζε την απόφαση της ΓΣ της Παρασκευής;

Theodore said...

Και τι θα γινει,ανθρωπε του Θεου,αν γραψει εναντιον της εργοδοσιας;
Θα αλλαξει τιποτα;
Σημερα,ακουγα κατι μπουρδες απο δημοσιογραφους,που τρελλαθηκα.
Τοσο πολυ μου τη βαρεσε,που ειπα,μωρε αμα ειναι τετοιοι,καλα τους εκανε και τοκλεισε το μαγαζι η Γιαννα.
Ωστε,κατα τους πανσοφους,δεν μπορει ενας εργοδοτης,να κλεισει το μαγαζι του,αμα ΔΕΝ βγαινει;
Απο κι ως που το βρηκαν αυτο;
Και γιατι αυτο ισχυει μονο για τους ναους της γνωσεως,οπως ειναι τα ΜΜΕ;
Αφου ο κοσμος,ΔΕΝ αγοραζει πια εφημεριδα.Και το Ιντερνετ που διαβαζετε τωρα,ειναι το τελευταιο καρφι στο φερετρο τους.Τι να κανουμε τωρα;
Και ουτε εχετε τα κοτσια να φωναξετε για τα στραβα που γινονται εκει μεσα.
Για τους δικους σας,που τα παιρνουν απο 100 μεριες.
Για την Κρατικη διαφημιση,που διδεται,οπου γουσταρει ο καθε Ρουσοπουλος που λεει ο λογος.
Στον Τραγκα πχ., που με 500 φυλλα,παιρνει περισσοτερα,απο μεγαλες εφημεριδες.
Τι να λεμε τωρα;
"Ηλθεν η ωραν σας" φαινεται.

Anonymous said...

Σωστά είναι αυτά που λέει ο Theodore.
Παρά το γεγονός ότι, στο μυαλό του Έλληνα, η Ελλάδα είναι η τελευταία κομμουνιστική χώρα στον κόσμο, εντούτοις, δεν μπορείς να υποχρεώσεις με το στανιό τον επιχειρηματία να χρηματοδοτεί εσαεί την ζημιογόνα επιχείρησή του.
Με δεδομένο αυτό, εκπλήσσομαι με τον απίστευτο λαικισμό των υπόλοιπων ΜΜΕ, που προβάλλουν το γεγονός περίπου ως νέο σκάνδαλο Ζαχόπουλου και δείχνουν αυτόν τον ανόητο Σέρλοκ Χολμς της συμφοράς, να χοροπηδάει στο Σύνταγμα, μήπως και ξαναψηφιστεί, ενώ οι διαδηλώνοντες δημοσιογράφοι ζητούν, βεβαίως - βεβαίως, αυτό που έχουμε μάθει όλοι να ζητάμε, ως από μηχανής Θεό, δηλαδή.... να παρέμβει το κράτος (είπαμε, κομμουνιστική νοοτροπία είναι αυτή, δεν είναι παίξε - γέλασε) και η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της (ποιές ευθύνες της??)...
Αυτό που πρέπει οι δημοσιογράφοι να ψάξουν είναι μήπως (γιατί έτσι ακούω) η Γιάννα προσπάθησε να σώσει την επιχείρηση με ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας. Αν είναι έτσι, σκέφτομαι από τώρα τα διαλεχθέντα στις συνεδριάσεις των συνδικάτων: "έλα μωρέ, μπλοφάρει, η Γιάννα είναι - έχει λεφτά, δεν θα τολμήσει, δεν θα τα βάλει μαζί μας, την ενδιαφέρει η δημοσιότητα και η υστεροφημία της, πάει και για Πρόεδρος της Δημοκρατίας" και άλλα τέτοια.
Επαναλαμβάνω, εάν όντως έτσι έχουν τα πράγματα, δεν σκέφτηκαν ότι αυτό που θέλει η Γιάννα, το κάνει, φτάνει να το θελήσει (ή -στην περίπτωσή μας- να μην το θελήσει).
Κρίμα για τους εργαζόμενους που έχασαν την δουλειά τους, όπως και κρίμα για κάθε άνθρωπο σε αυτή την χώρα που είναι/μένει άνεργος. Ωστόσο, σε ένα μεγάλο βαθμό φταίνε οι εκπρόσωποί τους, τα μυαλά και οι νοοτροπίες τους για αυτήν την μεγάλη απώλεια.
Αντώνης

Tyhaspartos said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Ελπίζω πολύ σύντομα να σας ξανακούσουμε! Μου λείπει ήδη η πρωινή ενημέρωση.
Ερμιόνη

Theodore said...

Αντωνιε,θα σου πω μια ιστορια του παρελθοντος,για να δεις οτι η ιστορια επαναλαμβανεται.
Πριν απο καμια 25αρια χρονια,υπηρχε η Πιρελλι στην Πτρα και δουλευε φτιαχνοντας λαστιχα.
Οι εργατες,εκαναν καποια απεργια,με καποια αιτηματα,τα οποια η εταιρια,απερριψε,γιατι οπως ελεγε,δεν εβγαινε.
Ο ΓΓ της ΓΣΕΕ,κομματοσκυλο,τους εβαζε λογια και τους ξεσηκωνε,λεγοντας τους,να συνεχιαουν,γιατι θα κερδισουν.
Ηεταιρια τους ειπε,οτι θα το κλεισει το μαγαζι.
Αυτοι,δεν την πιστεψαν,και μιαν ωραιαν πρωιαν,η εταιρια,τω οντι,εκλεισεεε.
Και κλαμα οι εργατες ρε παιδακι μου.
Και κλαμα η Πατρα,γιατι ηταν πολλοι που εθιγησαν.
Η εταιρια,πηγε στην Τουρκια.
Και μετα απο κανα χρονο,σε κουβεντα που ειχα με καποιον,που δεν τον ηξερα,μου ελεγε για το γεγονος,οτι οταν δουλευε το εργοστασιο της Πατρας,τους κανανε σαμποταζ,ριχνοντας βιδες,μεσα στη λαστιχολασπη.
Αυτα.

genparth said...

ενσταση προς Anonymoys(αντώνης):
Στη σημείωσή σου αναφέρεις:
"Κρίμα για τους εργαζόμενους που έχασαν την δουλειά τους, όπως και κρίμα για κάθε άνθρωπο σε αυτή την χώρα που είναι/μένει άνεργος. Ωστόσο, σε ένα μεγάλο βαθμό φταίνε οι εκπρόσωποί τους, τα μυαλά και οι νοοτροπίες τους για αυτήν την μεγάλη απώλεια."
Ο Ελεύθερος Τύπος και ο Σιτυ ήταν δύο οργανισμοί οι οποίοι-αν και είχαν αξιοσημείωτη απείχηση στο κοινο-κλείσανε γιατί δεν "εβγαίναν" οικονομικά. Αυτό σημαίνει ότι οι υπεύθυνοι διαχείρησης των οικονομικών πόρων της εταιρείας δεν έκαναν σωστές επιλογές. Μάλιστα το ενδεχόμενο αυτό συνδυάζεται με τις πληροφορίες που ακούγονται πλέον, βάσει των οποίων τα διευθυντικά στελέχη έπαιρναν μισθούς δυσανάλογα υψηλούς 35 - 40000Ε το μήνα - σε σχέση με τις υπηρεσίες που προσέφεραν (βλ. δηλώσεις Κύρτσου στο νυχτερινό δελτίο του Αλφα, 24/6/2009). Τέτοιου είδους επιλογές, σε συνδυασμό με άλλες στρατηγικές κινήσεις, όπως η εμμονή στη χρήση ακριβών πρώτων υλών - ο ΕΤ είχε το ακριβότερο χαρτί στην αγορά, γι'αυτό και ήταν πιο λευκό απο τα υπόλοιπα - οι ακριβές προσφορές - βλ. το λεξικό "τεγόπουλος - Φυτράκης", τα βιβλία των εκδόσεων Λιβάνη κ.α. - οδήγησαν σε αδιέξοδο, πολύ περισσότερο μάλιστα στην εποχή μας οπού παρατηρείται μια γενικότερη αποστροφή του κοινού στις παραδοσιακές μορφές δημοσιογραφίας. Για όλα αυτά, για τις κακές επιλογές στρατηγικής δηλαδή, δεν ευθύνονται τα νέα δημοσιογραφάκια των 800-900Ε αλλα το μάνατζμεντ. Και γιαυτό ακριβώς το λόγο, η διεύθυνση και η ιδιοκτησία έχει την ηθική υποχρέωση πριν κάνει οποιαδήποτε κίνηση απόλυσης, κλείσιμου, απόσυρσης κεφαλαίων ή δε ξέρω τι άλλο, να το σκεφτεί πιο βαθειά, και όχι να "την κάνει" μέσα σε ένα σαββατοκύριακο. Εν ολίγοις, η Γιάννα δοκίμασε να παίξει, έπαιξε, έκανε λάθη λόγω απειρίας και ίσως και υπέρμετρης φιλοδοξίας και έχασε.....Τον 55άρη υπάλληλο στην αποθήκη της εφημερίδας που τώρα δε θα τον προσλαμβάνει κανένας γιατί δε τον σκέφτηκε????

Theodore said...

υλλογισμος,πασχει φιλε μου και να με συγχωρεις.
Θα σου κανω μια προβλεψη.
Μεχρι του χρονου,θα εχουν κλεισει κι αλλες εφημεριδες,που δεν θα εχουν τη Γιαννα και τα λαθη της.
Απλως,ο κοσμος,ΔΕΝ διαβαζει πια.Ουτε εφημεριδες,ουτε τιποτα.Μονο βλεπει τηλεοραση.
Και αν διαβαζει κατι,αυτο ειναι το Ιντερνετ,που κι αυτο ειναι καρφι στο φερετρο της εφημεριδας.
Καταλαβες τι γινεται;
Ασε λοιπον τη Γιαννα και τις μωρες,εστω,φιλοδοξιες της και βαλε στοιχημα για το ποια θα ειναι η επομενη που θα κλεισει.
(Και κατι αλλο.
Πολυ φοβαμαι,οτι με τη δαιμονοποιηση που κανατε στη Γιαννα,οι αγνωστοι τρομοκρατες τελευταιας εσοδειας που εχουμε,σεχτα πχ,θα τη βαλουν στο σημαδι,και δε νομιζω οτι ειναι δικαιο κι αυτο).
Οσον αφορα στον ανθρωπο της αποθηκης,αν δεν ηταν η Γιαννα να αγορασει το φυλλο,θα ηταν ανεργος απο τοτε.

Anonymous said...

Προς τον GenParth.
Καλημέρα. Η HUNDAI 15 χρόνια πριν ήταν μία μικρομεσαία δευτεροκλασσάτη τοπικής εμβέλειας κορεάτικη βιομηχανία, που χρησιμοποιούσε παρωχημένη τεχνολογία της ISUZU. Είχε μάλιστα για σήμα... το αλογάκι της Ferrari!
Όταν αντιλήφθηκαν ότι είχαν πλέον την τεχνογνωσία, οι managers της εταιρείας αποφάσισαν να ακολουθήσουν την εξής επιθετική στρατηγική: δανείστηκαν 100 φορές πάνω από τις δυνατότητές τους, άλλαξαν σήμα και ταυτότητα, απλώθηκαν και διαφήμισαν σε όλο το κόσμο και λειτούργησαν για μία ολόκληρη 10ετία σε ένα είδος pro rata ισοζυγίου του τρόμου:
Αν δεν πουλήσω Χ αυτοκίνητα σε ένα δεδομένο χρονικό διάστημα, δεν θα καλύψω τις υποχρεώσεις μου προς τις Τράπεζες και θα κλείσω στο φτερό.
Η HUNDAI τα κατάφερε και ο 55χρονος Κορεάτης εργαζόμενος στην γραμμή παραγωγής είναι ευτυχής και με δουλειά για την υπόλοιπη ζωή του και μάλιστα σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον. Τα "λάθη" που περιγράφεις είναι το επιχειρηματικό ρίσκο: σου βγαίνει ή δεν σου βγαίνει. Της Γιάννας δεν της βγήκε και σταμάτησε να κερδίζει. Άρα σταμάτησε να λειτουργεί την επιχείρηση. Είναι κακό αυτό??η Υποτίθεται ότι, σε μία ελεύθερη αγορά, το ρίσκο για το κέρδος αλλά και το κέρδος καθαυτό είναι οι κινητήριοι μοχλοί της επιχειρηματικής καινοτομίας και δεν πρέπει να δαιμονοποιούνται (αλλά, είπαμε,εδώ είναι η τελευταία κομμουνιστική χώρα...).
Αντώνης

Theodore said...

Αντωνιε,κομμουνιστικη χωρα,αλλα με κατοικους,που εχουν καταναλωτικα γουστα,παραπανω απο τους Αμερικανους.
Για να τα λεμε ολα.

Anonymous said...

Για τον Theodore
Φίλε, εντάξει, δίκιο έχεις αλλά υπερβάλεις λίγο. Θέλω να πιστεύω ότι, η εποχή του Αθανασόπουλου και του καλαμποκιού, της ΠΡΟΜΕΤ, της ΑΓΡΕΞ, του Πόπωτα κλπ. κλπ. έχει περάσει στην ιστορία για τον σύγχρονο μέσο Έλληνα.
Αν θέλεις παραδείγματα από την εποχή εκείνη, να θυμάσαι τους Ιάπωνες της NISSAN, που ήθελαν να αγοράσουν το εργοστάσιο του Θεοχαράκη στο Βόλο για να στήσουν την NISSAN OF EUROPE στην Ελλαδίτσα και οι συνδικαλιστές τους γιαούρτωσαν (τους ίδιους επενδυτές που κυνηγάμε σήμερα με το ντουφέκι) "για να μην διαβρώσει την πόλη το μεγάλο κεφάλαιο"...
Άστα, ξεπερασμένη ιστορία είναι.
Αντώνης

genparth said...

προς Αντώνη:

νομίζω ότι οι επιχειρήσεις τύπου, ραδιοφώνου και γενικά ΜΜΕ, δεν υπάγονται στους ίδιους ακριβώς κανόνες "επιχειρηματικότητας" με αυτές οι οποίες ειδικεύονται στη παραγωγή άλλων καταναλωτικών προϊόντων όπως τα αυτοκίνητα. Και αυτό γιατί κάποια από τα ωφέλη της πρώτης κατηγορίας είναι άυλα, όπως για παράδειγμα η πολιτική επιρροή, η φήμη και η καλύτερη "τοποθέτηση" μέσα σε ένα περιβάλλον το οποίο συχνά χαρακτηρίζεται ως διαπλεκόμενο. Κακά τα ψέμματα, ο ΕΤ που παρέλαβαν οι Αγγελόπουλοι δεν ήταν η Hundai, ήταν η εφημερίδα-ναυαρχίδα της κεντροδεξιάς παράταξης, και συνεπώς όταν αποφάσιζαν να εισέλθουν στο παιχνίδι, προσωπικά εκτιμώ ότι δεν είχαν σαν στόχο το να βγάλουν εκατομμύρια, αλλά το να αποκτήσουν ένα είδος πατήματος, ένα συμπληρωματικό μέσο επίτευξης στόχων. Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει αυτούς τους ανθρώπους για τα λεφτά που επενδύσαν και για το οτι κατάφεραν να δημιουργήσουν μια εφημερίδα που πραγματικά χαιρόσουν να διαβάζεις και ένα ραδιόφωνο που δε μπορούσες να σταματήσεις να ακούς ούτε αμα πηγαινες για κατούρημα (:-) ), εκεί που προσωπικά διαφωνώ είναι ο τρόπος διαχείρησης τηα αποχώρησης.... Μου φάνηκε πολύ αβίαστο, πράγμα το οποίο αισθάνθηκα ότι ήταν ένα είδος έλλειψης σεβασμού απεναντί σε όλους αυτούς που ενεπλάκησαν στο παιχνίδι, εμού συμπεριλαμβανωμένου ένας φανατικός τους ακροατής και αναγνώστης, χωρίς να είμαι ούτε καν ψηφοφόρος της ΝΔ.....(!)

Anonymous said...

Ε, όχι και "δεν μπορούσες να σταματήσεις" να ακούς City!
Μετά τις 10:00 είχες πληθώρα επιλογών: Εν Λευκώ, ΚΟΣΜΟΣ, Republic (Salonica), ΣΚΑΙ, διαδικτυακά.
Το ότι είμαστε εδώ φανερώνει προσήλωση στο Φοίβο, ο οποίος ενώ τα έλεγε σωστά, δυστυχώς επί του παρόντος δε φαίνεται να "δραστηριοποιείται".

Theodore said...

Οταν θα βαρεσουμε πτωχευση,να δουμε τοτε οι αλητηριοι εκεινοι τι θα λενε.
Οχι πως εχουν παρει χαμπαρι τι εχουν κανει βεβαια.

Theodore said...

Κιοτα φιλε μου,ωραια ειναι αυτα,και τα σεβομαι,αλλα πρωτον,τι πα να πει εφημεριδα της παραταξης;
Για μενα,η εφημεριδα,πρεπει να ειναι παντοτε ΑΝΤΙ.
Και δευτερον,τι προτεινεις οτι επρεπε να γινει,οταν εφτασε το χρεος στα 70 μυρια,ενω δεν υπηρχε καμια προοπτικη για την αυξηση των πωλησεων,γιατι απ αλλου λεφτα,δεν μπορουσαν να μπουν.
Ο κοσμος ομως,απλως δεν την στηριξε.Ειναι βλεπεις και η ξεφτιλα της κυβερνησης,που καποιοι,ισως και να ντρεποντουσαν να την κρατανε πια στα χερια τους.
Αυτο,το εχεις ποτέ σκεφτει;
Αρα,προς τι το κλαμα;

genparth said...

προς theodore:
δυο σημεία έχω να αναφέρω:
α) Η αναφορά μου στην "εφημερίδα-ναυαρχίδα της κεντροδεξιάς παράταξης" είναι ένα επιχείρημα για να αποδείξω ότι οι αγγελόπουλοι γνωρίζαν πολύ καλά τι πρόκειται να αγοράσουν και τι συνεπάγεται η κατοχή και διαχείριση ενός τέτοιου εντύπου. Σε καμια περίπτωση δεν επικροτώ τη δημιουργία συμμαχιών μεταξύ μιας εφημερίδας και ενός κόμματος, μάλιστα διαφωνώ και μαζί σου, καθ'ότι ο δημοσιογράφος δεν πρέπει να είναι ούτε "αντί", ούτε "με", πρέπει να είναι μόνος του, ανεξάρτητος και να αποφασίζει για τις θέσεις του με βάση τα προσωπικά του κριτήρια.
β)τι προτείνω: Δεν είμαι απόλυτος γνώστης της διοικητικής επιστήμης, μπορώ να σε διαβεβαιώσω όμως ότι ένα μεγάλο τμήμα της αναφέρεται στην αντιμετώπιση κρίσεων(crisis management). Όταν είσαι ο ιδιοκτήτης μιας πολυέξοδης επιχείρησης η οποία δεν αποδίδει κατά τα προβλεπόμενα, και σε ενδιαφέρει πραγματικά, το πρώτο πράγμα που κάνεις δεν είναι να τη κλείσεις, αλλά να προσπαθήσεις να μειώσεις το κόστος λειτουργίας. Για παράδειγμα:
1. Ελάττωσε τις υπέρογκες αποδοχές των διευθυντών και των μάνατζερς. Σε μία έντονη περίοδο κρίσης, δεν μπορεί να υπάρχουν στελέχη με του τρελούς μισθούς των 30 και 40000Ε το μήνα, όσο καλοί και αν είναι.
2. μείωσε το κόστος συντήρησης και λειτουργίας των εγκαταστάσεων. Ο ΕΤ-city στεγάζονταν σε υπερσύγχρονα ολοκαίνουργια γραφεία στον Άλιμο. Αν μετακομίζαν σε χώρους καινούργιους μεν αλλά μικρότερους, όπου στο κάθε γραφείο θα δούλευαν περισσότεροι υπάλληλοι ίσως να μπορούσαν να πετύχουν καλύτερες τιμές ενοικίων ή-αν το κτήριο ήταν ιδιόκτητο - να εξοικονομήσουν πόρους από τη πώληση του ακριβού κτηρίου και την αγορά ενός άλλου φθηνότερου.
3. Εφάρμοσε πολιτικές χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης, φωτοβολταϊκά, κλιματισμοί inverter, πράσινες ταράτσες, κ.τ.λ. Ακούγεται ανέκδοτο, αλλα από προσωπική εμπειρία μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι εξοικονομείς ένα κάρο λεφτά, ειδικά σε περιπτώσεις επιχειρήσεων τόσο μεγάλης κλίμακας.
4. Μείωσε το κόστος παραγωγής: Όταν δεν έχεις λεφτά δε μπορεί να χρησιμοποιείς το ακριβότερο χαρτί της αγοράς. Εαν δεν θες να το κάνεις αυτό τότε ελάττωσε τον αριθμό των σελίδων της εφημερίδας.
5. Δες αν μπορείς να διαφοροποιήσεις τις συνθήκες των γραμμών ή και των ρυθμών παραγωγής του προϊόντος. Όρισε αυστηρά τη ποσότητα της παραγωγής ανάλογα με τη κίνηση που έχεις.
6. Αν χρειαστεί μείωσε το προσωπικό. Είναι καλύτερο από το να τους διώξεις όλους.

Όλα αυτά μπορεί να τα θεωρήσεις αρλούμπες, είναι όμως κάποιες ιδέες που τίς κατέβασε ένας τύπος με ελάχιστες γνώσεις διοίκησης επιχειρησεων. Φαντάσου τι θα μπορούσε να σου κατεβάσει ένα golden boy που παίρνει 40 χιλιαρικα το μήνα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πιστεύω ότι το κλείσιμο του ΕΤ-city δεν έγινε γιατί σαν γεγονός ήταν αναπόφευκτο αλλά γιατί η κεντρική διοίκιση δεν ενδιαφέρετο πραγματικά να τον σώσει, μια επιλογή η οποία είναι σεβαστή, εμένα όμως δε με βρίσκει και τόσο σύμφωνο....

genparth said...

P.S. ρε παιδιά αυτό το debate πολύ το χαίρομαι πάντως.....:-)

Theodore said...

Δεν ξερω αν θα μπορουσαν να γινουν τετοια πραγματα απο τη Γιαννα,που εχει μαθει μονο να κερδιζει,και που την εφημεριδα,την πηρε για να παιζει.
Αν τα πραγματα ηταν καλα για την οικογενεια,θα την κραταγε την εφημεριδα,εστω και με ζημιες.
Εχασε ομως η οικογενεια απο την κριση,και φαινεται οτι ο συζυξ,τα πηρε στο κρανιο,και ετσι εκλεισε το "παιχνιδι" της κυριας.
Ετσι κι αλλοιως ομως,η κατασταση για τα ΜΜΕ,θα παει απ το κακο στο χειροτερο,γιατι ο κοσμος δεν διαβαζει.
Και που να αρχισει να βαραει το κανονι και στις τηλεορασεις.
Εκει να δεις κλαμα,με τους μισθους που βαρανε μερικοι εκει.

Anonymous said...

Έξοδα, μισθοί, χαρτί, υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις κλπ. Είναι η επιθετική πολιτική που προσπαθώ να σας πείσω ότι ο επιχειρηματίας ακολουθεί σε ένα προκαθορισμένο βάθος χρόνου. Σε αυτό το προδιαγεγραμμένο χρονικό διάστημα, η επένδυση του βγαίνει ή δεν του βγαίνει. Προσέξτε την πορεία του city. Στην αρχή, οι Αγγελόπουλοι προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα σταθμό best value for money και γι' αυτό προσέλαβαν ένα καλό δημοσιογράφο καρριέρας σαν το Χουδαλάκη για να τον φτιάξει. Η καινοτομία δεν τους βγήκε. Στην συνέχεια, άλλαξαν επιχειρηματική τακτική και έγιναν επιθετικότεροι. Προσέλαβαν τα ονόματα - μαγνήτες της πιάτσας (μεταξύ των οποίων και τον προσφιλή μας Φοίβο), τους καλύτερους managers, στρατηγικούς σχεδιαστές, μαρκετίστες κλπ. κλπ. Η επένδυση πάλι δεν απέδωσε και θέλω να εξηγούμαι: Όταν λέω δεν απέδωσε, δεν εννοώ μόνο οικονομικά. Απέτυχε να πάρει ο city την πρωτιά στις ακροαματικότητες και άρα απέτυχε να γίνει το άρμα της -όποιας- πολιτικής φιλοδοξίας της Γιάννας. Και έρχομαι στο σχόλιο του αγαπητού Genparth περί "ναυαρχίδας". Προφανώς είναι έτσι και προφανώς η Γιάννα είχε κάνει κάποια συμφωνία με την Κυβέρνηση για οικονομική στήριξη. Και φυσικά, εφόσον όλοι μας νομίζω ότι συμφωνούμε για το γεγονός ότι αυτοί οι συγκεκριμένοι κυβερνώντες παίρνουν ληγμένα, οι τελευταίοι δεν ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις που είχαν αναλάβει απέναντι στην Γιάννα. Νομίζετε ότι είναι τυχαίο ότι το τελευταίο μεγάλο θέμα που ανέδειξε τόσο η εφημερίδα όσο και ο σταθμός ήταν η προνομιακή μεταχείριση αδιάφορων εφημερίδων από την κρατική διαφήμιση??
Τι έχουμε λοιπόν? Μία εφημερίδα και ένα σταθμό, που παρόλα τα φράγκα που έπεσαν, απέτυχαν να πρωτεύσουν. Και μία οικονομική αιμορραγία, που ο επιχειρηματίας, παρά τα συμφωνηθέντα, καλείται να αντιμετωπίσει μόνος του. Τι περιμένατε να γίνει???
Αντώνης

genparth said...

ο αντώνης "έχει ένα σημείο", κατα το αγγλικό "he's got a point.....!!!!", οφείλω να ομολογήσω...

Για να δουμε τι θα πει και ο φοίβος την επόμενη δευτέρα.....

Anonymous said...

Και ένα καλαμπούρι: Θυμήθηκα το σχόλιο που έκανε ο Theodore για το εργοστάσιο της Pirelli στην Πάτρα και για τον τότε Γενικό Γραμματέα της ΓΣΕΕ, που ξεσήκωνε τους εργαζόμενους, έβαζε λόγια κλπ.
Δεν είμαι σίγουρος αλλά έχω την εντύπωση ότι τότε Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ ήταν ο... Μανώλης!!! (με Πρόεδρο τον Λάμπρο Κανελλόπουλο, μετέπειτα βουλευτή και υπουργό του ΠΑΣΟΚ).
Αντώνης