Thursday, June 4, 2009

Ζήμενς: ένα σκάνδαλο διαφορετικό από τα άλλα

Πέμπτη 4 Ιουνίου – και στη Νέα Δημοκρατία προσπαθούν να εξηγήσουν πώς γίνεται ένα σκάνδαλο στο οποίο είχαν στηρίξει τις προσδοκίες τους για αυτή την προεκλογική εκστρατεία, ένα σκάνδαλο που δεν εκτυλίχθηκε επί των ημερών τους αλλά επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ένα σκάνδαλο που είχαν ελπίσει πως θα σκέπαζε όλα τα προηγούμενα και θα θύμιζε τις χεριότερες μέρες του αντιπάλου, ωφελώντας τους εκλογικά, τώρα γίνεται χαριστική βολή λίγες μέρες πριν οι πολίτες σταθούν στα παραβάν για να ψηφίσουν.

Ας βοηθήσουμε, λοιπόν, μια κυβέρνηση με συμπτώματα πολιτικής αποδρομής να κατανοήσει μερικά στοιχειώδη πολιτικά δεδομένα, πριν της παράσχουν και οι πολίτες μια τέτοια βοήθεια την Κυριακή, με κάπως πιο επώδυνο τρόπο.

Πρώτον, η Ζήμενς δεν είναι ένα σκάνδαλο σαν όλα τα άλλα. Δεν είναι ένας Παυλίδης, δεν είναι καν ένα Βατοπέδι, με την απεχθή και ταπεινή αθλιότητα που το συνόδευε. Δεν είναι ούτε καν η γιγαντιαία αρπαχτή των ομολόγων, στημένη αριστοτεχνικά από τα γκόλντεν μπόις του χρηματιστηριακού παρακυκλώματος του Λονδίνου. Η Ζήμενς είναι το μόνο σκάνδαλο που εκτείνεται σε μεγάλο βάθος χρόνου και αφορά το σύνολο του πολιτικού συστήματος, ενδεχομένως με μικρές εξαιρέσεις, λόγω μικρής επιρροής. Είναι ένα σκάνδαλο κατανομής χρημάτων (όχι μόνον από τη Ζήμενς αλλά και από τους εγχώριους συνεταίρους της) με βάση την κατανομή πολιτικής ισχύος – σε όλους, ανισομερώς μεν, αλλά εξ αδιαιρέτου. Οι μίζες πήγαιναν, φυσικά, κατά κύριο λόγο στα δύο μεγάλα κόμματα. Το έχουν πει και ξαναπεί οι άνθρωποι των «μαύρων ταμείων», το έχει πει φόρα παρτίδα ο Ζίκατσεκ. Τους λαδώναμε όλους. Η κυβέρνηση, προφανώς, έπαιρνε τη μερίδα του λέοντος. Αλλά ούτε η τότε αντιπολίτευση ήταν αθώα του αίματος. Έτσι ήταν και έτσι το έχουν καταλάβει οι πολίτες.

Δεύτερον, η υπόθεση Ζήμενς έχει αφομοιωθεί εκλογικά και στο παρελθόν. Τις προμήθειες του ΟΤΕ τις έχει χρεωθεί πολιτικά το ΠΑΣΟΚ και έχει καταβάλει το τίμημα της απαξίωσης. Τι διαφορετικό σήμαινε το σύνθημα για «επανίδρυση του κράτους» και η απήχηση που είχε στην κοινωνία όταν έφερε τον κ. Καραμανλή στην εξουσία; Τι διαφορετικό σήμαινε η υπόσχεση για μάχη με τα συμφέροντα και αυτή η περίφημη «κουβέντα παραπάνω» για τον «αρχιερέα της διαπλοκής», που ειπώθηκε εκ παραδρομής, όπως μάθαμε με μια μικρή καθυστέρηση επτά ετών;

Αυτό που κρίνεται σήμερα δεν είναι τα ίδια τα σκάνδαλα. Είναι η ειλικρίνεια ή και η αποτελεσματικότητα των χειρισμών για να μην μείνουν τα σκάνδαλα, και εν προκειμένω η υπόθεση Ζήμενς, για πάντα στο συρτάρι. Η κοινωνία δεν απαιτεί τόσο κολασμό, ξέρει ότι όσο απωθητικό κι αν φαίνεται, οι ευθύνες των πολιτικών έχουν παραγραφεί. Απαιτεί, όμως, να μάθει την αλήθεια και να κρίνει η ίδια. Απαιτεί τεκμήριο ακεραιότητας από το πολιτικό σύστημα, αν όχι τότε στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, τουλάχιστον σήμερα στην προστασία του δημοσίου συμφέροντος με την έννοια της αποκάλυψης της αλήθειας.

Και εδώ οι επιδόσεις της κυβέρνησης είναι στην χειρότερη περίπτωση ύποπτα ανεπαρκείς, στην καλύτερη εντελώς αναντίστοιχες με τις απαιτήσεις των πολιτών. Με αποτέλεσμα ο χειρισμός στη Ζήμενς όχι απλώς να μην καλύπτει, αλλά αντιθέτως να αναδεικνύει, να υπενθυμίζει και να μεγεθύνει τους σκελετούς στο ντουλάπι της πενταετίας – από τον Πανάγο και τους κουμπάρους μέχρι τον Παπαμαρκάκη και τις ανίδεες διοικήσεις των ομολόγων, μέχρι το Βουλγαράκη και τους Πακιστανούς, το Μαγγίνα και τους Ινδούς, ξανά το Βουλγαράκη και τους Βατοπεδινούς και τα άλλα, τα μικρότερα, τα άγνωστα σε όλους αλλά γνωστά σε μερικούς, διαφορετικά για τον καθένα, στη μικροκλίμακα της οικονομικής ζωής, που καθένα είναι και ψήφοι. Ψήφοι που θα μετρηθούν απούσες την Κυριακή το απόγευμα.

8 comments:

Anonymous said...

ΤΕΛΙΚΑ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΠΟΙΟΥ
ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ;

ΗΜΑΡΤΟΝ (που λέει και κάποιος άλλος)

Υ.Γ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΠΟΤΕ ΕΓΙΝΕ ΜΑΧΗΤΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ , ΣΤΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ ΣΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ 'Η ΟΤΑΝ ΕΨΑΧΝΕ ΝΑ ΒΡΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ;

Anonymous said...

Με βρίσκετε για άλλη μια φορά σύμφωνη στα όσα λέτε. Εσείς τουλάχιστον βρίσκετε έστω ένα ελαφρυντικό στον Καραμανλή για όλ'αυτά; Γιατί, όσο και αν θέλω να σκεφτώ κάτι υπέρ του-στην προσπάθειά μου να παίξω το δικηγόρο του...διαβόλου(λέμε τώρα)-δε βρίσκω τίποτα πέρα από το "δεν είχε καταλάβει τίποτε από όσα γίνονταν γύρω του, λόγω της αμέμπτου ηθικής του". Αλλά μάλλον κι αυτό δεν προσμετράται θετικά, για κάποιον που κυβερνάει μια χώρα κι ευαγγελίζεται την κάθαρση, ενώ δε μπορεί να "μυρίσει" τη σαπίλα δίπλα του. Μπερδεύτηκα....

TS said...

Τελικά οι Δημοσιογράφοι γνωρίζουν τα πάντα, έχουν τη σωστή άποψη για όλα τα θέματα, τη συμπυκνώνουν σε λίγες γραμμές, τη διανθίζουν με τα κατάλληλα επίθετα, τη σερβίρουν την "σωστή" χρονική στιγμή, δεν δημοσιοποιούν ποτέ τις πηγές και τις πληροφορίες τους, είναι στο απυρόβλητο ακόμη και εάν τα όσα γράψουν ή εκφωνήσουν, προσβάλλουν, συκοφαντούν και συντελούν στη διαμόρφωση κοινής γνώμης και παρασύρουν έναν παρηκμασμένο και ημιμαθή - σε μαγάλο ποσοστό - λαό και τελικά οριστικοποιούν τις τύχες του. Μήπως τελικά αποτελούν και οι ίδιοι μέρος του προβλήματος και της διαπλοκής?
Ποια η άποψή σας κύριε Καρζή? Μήπως τελικά ο προεκλογικός οίστρος και η οσμή της "σιτεμένης και ξαναζεσταμένης επερχόμενης αλλαγής" ωθούν το σύνολο του Δημοσιογραφικού κόσμου σε πρακτικές εθνικού "εφιάλτη" (του γνωστού των 300)?
Υ.Γ. Τίποτε προσωπικό, απλά όταν κάποιος εκτίθεται αρθογραφώντας δέχεται και αντίλογο.

Ηλεκτρολόγοι Μηχ. ΕΜΠ 1981-1986 said...

Ένα σημαντικό θέμα στο οποίο δεν αναφέρεσθε είναι ότι οι αναλύσεις του ΟΤΕ δεν έχουν εκφέρει άποψη υπερτιμολογήσεως των προϊόντων για τα οποία αποκαλύπτονται τα λαδώματα. Συνεπώς εκ της δωροδοκίας δεν συνεπάγεται η ζημιά του δημοσίου. Το όλο θέμα είναι πραγματικά τραγέλαφος. αν είναι έτσι τα πράγματα, η Ζήμενς λάδωνε για να καταφέρει να πουλήσει στην Ελληνική αγορά έστω και με μειωμένα κέρδη (λόγω εξόδων λαδώματος)και επειδή η διαφθορά του ελληνικού δημοσίου δεν της έδινε άλλο τρόπο συνδιαλλαγής!

Επίσης είναι σημαντικό να εκφέρεται άποψη αν το όλο σκάνδαλο Ζήμενς απεκαλύφθη εν τέλει απο υπερατλαντικές πηγές, πιθανότατα για δικά τους επιχειρηματικά συμφέροντα εκ των αποκαλύψεων, που φθείρει ανταγωνιστή τους.

Επίσης πιστεύω ότι αδικείται εαυτόν μη σχολιάζοντας πως ενώ το σκάνδαλο σερνόταν για ένα περίπου χρόνο, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για εξέτασή του στο κοινοβούλιο έγινε λίγο πριν τις Ευρωεκλογές και μάλιστα στο πλήρωμα του χρόνου της παραγραφής των ποινικών ευθυνών για όποια από τα μέλη του εβρίσκοντο εμπλεκόμενα. Κατά συνέπεια έκανε την πρόταση εκ του ασφαλούς, το ΠΑΣΟΚ, προσπαθώντας να σβήσει τις δικές του ευθύνες και να φορτωθεί το άγος της διαφθοράς αποκλειστικά στους πολιτικούς αντιπάλους του.

Δεν αναφέρω τα παραπάνω για να αποσέισω τις σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης.
Θεωρώ όμως ότι άσχετα με τις απαράδεκτες μεθόδους κλεισίματος του κοινοβουλίου για να επιφέρουμε την ποθητή παραγραφή και τη μη παράδοση στους κατηγορουμένους της πλήρους δικογραφίας (προς αδιάντροπη απόκρυψη των ευρεθεισών από την ανάκριση ενδείξεων ευθυνών πολιτικών προσώπων), η πηγή του κακού είναι αυτή καθ' εαυτή η νομοθεσία περί παραγραφής για τα πολιτικά πρόσωπα, που στέλνει τα φυσικά πρόσωπα εκ των υπευθύνων σε ισόβια δεσμά και τα πολιτικά πρόσωπα στη ζεστασιά της οικίας τους.

Fivos Karzis said...

@iwn1998
Συγγνώμη για τη σύντομη απάντηση σε ένα εκτενές και λεπτομερειακό σχόλιο, αλλά πιστεύετε πράγματι ότι τις μίζες δεν τις πληρώνει κανείς; Τι σημαίνει δεν υπάρχει υπερτιμολόγηση; Ότι τα λαδώματα τα έκοβαν από τα κέρδη της Ζήμενς; Εξαιρετικά αμφίβολο. Άλλωστε η ίδια η Ζήμενς έχει εξηγήσει ότι χρέωνε πολλαπλάσια τα ίδια πράγματα στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες αγοράστριες χώρες ή εταιρείες και ότι ο ΟΤΕ δεν ενεργοποιούσε ρήτρες που θα της στοίχιζαν εκατομμύρια. Με τις μίζες τα κέρδη της Ζήμενς μεγάλωναν, δεν μίκραιναν. Κάποιος πλήρωνε. Μαντέψτε ποιός...

Fivos Karzis said...

@TS

Δεν έχω αντίρρηση για αντίλογο, αλλά δεν ξέρω σε τι να απαντήσω. Αν είμαι διαπλεκόμενος;

IWN1998 said...

Παρακαλώ δείτε σχετικές απόψεις στο http://iwn1998.blogspot.com/2009/06/siemens.html.
Ευχαριστώ.

Theodore said...

Συνηθως,ναι,οι δημοσιογραφοι,ειναι μερος του προβληματος,αλλα πως δεν θα ηταν;Εδω δεν ζουν κι αυτοι;Δεν επηρεάζονται,και αρα με τη σειρα τους,επηρεάζουν;
Βεβαια,υπαρχουν και καποιοι,που ειναι πληρωμενοι κοντυλοφόροι,αλλα αυτοι,παντα υπηρχαν.