Wednesday, May 23, 2007

Τσάμπιονς Ληγκ ή Β΄ Εθνική;

Τετάρτη 23 Μαϊου – και αυτή η χώρα ζει από τη φιλοξενία. Αυτή η χώρα των 10 εκατομμυρίων ανθρώπων υποδέχεται κάθε χρόνο περίπου 15 εκατομμύρια κόσμο. Αυτή η χώρα είναι μέσα στις δέκα μεγάλες δυνάμεις του κόσμου μόνο σε μία εγχώρια δραστηριότητα, και αυτή είναι ο τουρισμός.

Πριν από τρία χρόνια, η Ελλάδα οργάνωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Κόστισαν πολύ, πληρώθηκαν ακριβά και το κόστος θα καταβάλλεται για χρόνια. Ήταν μια εν μέρει συγκυριακή και εν μέρει συνειδητή επένδυση. Για την Ελλάδα, η εικόνα της στον κόσμο δεν είναι ένας «μύθος» που μπορεί κανείς να τον ζήσει, ή μια μυθολογία που μπορεί να τη σέρνει σε κάθε είδους μακεδονικό ζήτημα. Για την Ελλάδα, η εικόνα της στον κόσμο αποτιμάται σε σκληρό νόμισμα, είναι ανταλλάξιμο είδος και έχει άμεση αποτύπωση στο επίπεδο ζωής των ανθρώπων.

Χτίστηκε, λοιπόν, με κόπους και κόστος μια εικόνα χώρας που φιλοξενεί καλύτερα από άλλους, από τους ανταγωνιστές δηλαδή σε αυτό το σκληρό παγκόσμιο παιχνίδι, μεγάλες διοργανώσεις. Απόψε, τον Τελικό του Τσάμπιονς Ληγκ, που θα τον παρακολουθήσουν περίπου δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης. Και υπάρχουν κάτι ένστολοι νοματέοι, που έχουν τσακωθεί με έναν περίεργο κάπως υπουργό τους. Και θέλουν να κάνουν τον τελικό καραγκιόζη. Θέλουν να οργανώσουν ένστολες διαμαρτυρίες για να παρακολουθήσουμε Πολύδωρας-Μπαλάσκας αντί για Τζέραρντ-Κακά. Πόσοι θα ήσαν διατεθειμένοι να πληρώσουν εισιτήριο στη μαύρη αγορά για να δουν Πολύδωρας-Μπαλάσκας; Θέλουν επίσης να ξεδιπλώσουν πανώ μέσα στο γήπεδο, μήπως και δεν καταλάβει καλά η υφήλιος τη γελοιότητα που μας δέρνει όταν οι κάμερές της δεν είναι στραμμένες στο Ολυμπιακό Στάδιο, και απομένουν οι δικές μας κάμερες εγκατεστημένες, ας πούμε, στη Ρηγίλλης με τους συνδικαλοαστυνομικούς να πηγαίνουν «σπίτι τους» και αμέσως μετά στα παράθυρα που έχουν γίνει «δεύτερο σπίτι τους».

Και κάνει ο Πρωθυπουργός εκκλήσεις από την Αυστραλία να μην γίνουμε ρεζίλι ακόμη και στους Μαορί. Και χτες, πληροφορούμαι, στο Κοινοβουλευτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ορισμένοι άνθρωποι, εχέφρονες και σύννοες μπροστά στο παιχνίδι των ακροτήτων, πρότειναν να αφήσει το κόμμα για λίγο τη «δομική» -που την έλεγαν παλιά- αντιπολίτευση, «γιούργια όλοι στην περιοχή, σέντρα και γιόμα», και να παίξουν λίγη μοντέρνα μπάλα. Πρότειναν το κόμμα της αντιπολίτευσης να ζητήσει –και θα είχε προηγηθεί- από τους αστυνομικούς να αφήσουν κατά μέρος για ένα 24ωρο τα αιτήματά τους και να κοιτάξουν το μείζον συμφέρον του συνόλου των πολιτών και της χώρας. Και να δηλώσει, το ΠΑΣΟΚ, πως από την επομένη θα υποστήριζε τα αιτήματά τους. Ήταν πολύ ωραίο για να είναι αληθινό. Η πρόταση απερρίφθη και η μπάλα πήγε στην εξέδρα. Ας το λύσει ο Πολύδωρας, που το δημιούργησε. Εμείς κοιτάμε το δικό μας πλεονέκτημα.

Όπως ακριβώς και οι αστυνομικοί, κοιτάζουν την πάρτη τους, όπως και η κυβέρνηση τους άφησε να γίνουν ασύδοτοι γιατί κοίταγε την εκλογική μοιρασιά των ψήφων τους. Είναι προφανές ότι περιμένουμε ως όαση τον αποψινό τελικό, γιατί κατά τα άλλα έχει χαθεί η μπάλλα…

No comments: