Thursday, May 17, 2007

Ομάδα μοντέλο...

Πέμπτη 17 Μαϊου – και έχουμε τρελλαθεί εντελώς. Θα έλεγα ότι είμαστε για δέσιμο – αλλά η αρμόδια προς αυτό αστυνομία είναι η απλούστερη απόδειξη της κατάστασης.

Πληροφορηθήκατε ίσως ότι οι μπαλλαδόροι της Κατεχάκη, οι ένστολοι Ροναλντίνιο της αστυνόμευσης αποφάσισαν να διεκδικήσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα στην απεργία. Και θα κάνουν μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας, πότε; Την άλλη Τετάρτη, την ημέρα του τελικού του Τσάμπιονς Ληγκ. Την ημέρα, δηλαδή, που κατά τεκμήριο υπάρχει η μέγιστη ανάγκη αστυνόμευσης της Αθήνας, καθώς θα φιλοξενεί μερικές δεκάδες χιλιάδες Ιταλούς και Άγγλους χουλιγκάνους, που θα έχουν βγει τσάρκα στις μπυραρίες από όρθρου βαθέος και προς το μεσημεράκι θα είναι έτοιμοι να τα κάνουν όλα λίμπα σε πρώτη ευκαιρία.

Οι αστυνομικοί μας έχουν αυξημένο αίσθημα ευθύνης. Ανακοίνωσαν πως, μην ανησυχείτε, όσοι είναι εντεταλμένοι σε υπηρεσία εκείνη την ημέρα και ώρα θα βρίσκονται στις θέσεις τους. Χρειάζεται πια ειδική ανακοίνωση γι’ αυτό. Ουδείς πια διανοείται ότι το αντίθετο θα ήταν περίπου στάση. Ελπίζω να μην έχουν εντεταλμένη υπηρεσία την ώρα του τελικού οι συνδικαλιστές τους, διότι πώς θα γεμίσουν τα δελτία εκείνη την ημέρα, ποιος άξιος θα βρεθεί να τους αντικαταστήσει στο παράθυρο όπου έχουν πιάσει στασίδι;

Ελπίζω επίσης οι Μιλανέζοι και οι Λιβερπούντλιανς να μην έχουν καλή ενημέρωση για τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν εν Ελλάδι. Να μην ξέρουν δηλαδή ότι εάν θέλουν να γλιτώσουν από τους αστυνομικούς αρκεί να διασχίσουν τη Χαριλάου Τρικούπη προς νότον και θα βρεθούν αμέσως στην αυτόνομη επικράτεια των αναρχοσυναδέλφων τους – μόνο να έχουν πρόχειρο το διαβατήριο μήπως τους το ζητήσουν γιατί εκεί γίνονται συστηματικοί έλεγχοι.

Απεργία, λοιπόν, και διαμαρτυρία τη μέρα που υπάρχει η μέγιστη ανάγκη αστυνόμευσης. Γιατί όχι; Ενδιαφέρεται κανείς εάν δεν κηρυχθεί επισήμως η προεκλογική περίοδος για τους άλλους, για το κοινωνικό σύνολο; Οι καθηγητές απειλούσαν παγίως χρόνια και χρόνια με απεργία μέσα στις εξετάσεις. Όλοι σφίγγουν τη βίδα της πίεσης, όταν ξέρουν πως θα πονέσει περισσότερο. Συνδικαλιστικώς εύλογο σε μια χώρα που έχει μάθει τους πολίτες της να σκέφτονται πρώτα ως συνδικαλιστές και μετά ως πολίτες. Και οι ναυτεργάτες να κάνουν απεργία στις 13 Αυγούστου – να μείνετε όλοι εδώ να ψηθείτε. Και οι υπάλληλοι του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας κάνουν απεργίες στα τριήμερα – και όλοι χαίρονται γιατί γλιτώνουν τα διόδια. Όλοι για τον εαυτό τους, τον κλάδο και την πάρτη τους και οι άλλοι μπορούν να πάνε όπου θέλουν. Ο Σφυγμός της Μέρας εξετάζει την περίπτωση να περιορίσει την ενημέρωση για το προεκλογικό κλίμα πιθανολογώντας ότι και οι δημοσιογράφοι, γιατί όχι, θα προκηρύξουμε απεργία για τη μέρα των εκλογών. Είναι φανερό πως για να αλλάξει αυτή η γενικευμένη απάθεια και η παράλυση θα χρειαστεί κάποιο θαύμα – αλλά υποθέτω απεργούν και οι ιερείς, ζητώντας από τον Πανάγαθο μισθούς, συγχώρεση και μπόνους.

No comments: