Τρίτη 6 Μαρτίου – και το ευρωβαρόμετρο έπιασε το σφυγμό μας. Αυτοί είμαστε και μας ζωγράφισε με τις δικές μας απαντήσεις.
Θα αναρωτιέστε ποια είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη οικολογική ευαισθησία στην Ευρώπη. Με χαρά σας ανακοινώνω ότι πρόκειται για την ωραία Ελλάδα και αποδείχθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας.
Προπάντων δεν θέλω δυσπιστίες και επιφυλάξεις. Δεν θέλω να ακούσω για τη χώρα του Κουρουπητού και των Ταγαράδων. Τι πάει να πει ότι προτιμούσαμε για χρόνια και χρόνια να πληρώνουμε κάθε μέρα (ναι: κάθε μέρα) πρόστιμο πεντέξι χιλιάδες ευρώ στην Κοινότητα παρά να καταργήσουμε το σύμβολό μας, την πιο ονομαστή χωματερή στη Γηραιά Ήπειρο. Τελικώς, το υποστήκαμε. Αλλά μην ανησυχείτε. Μετά την περυσινή φωτιά στη Θεσσαλονίκη δεν συνέβη τίποτα. Προβατάκια εξακολουθούν να βόσκουν διοξίνες και να βολτάρουν μέσα στα βουνά των σκουπιδιών. Και υπάρχουν χιλιάδες, ναι χιλιάδες, ανοιχτές χωματερές από αυτές που δεν θα βρει κανείς στις οικολογικά αναίσθητες χώρες των εταίρων μας. Και, φυσικά, δεν έχουν φτιαχτεί ακόμη οι περίφημοι ΧΥΤΑ (ήμουνα νιος και γέρασα με την Κερατέα και το Γραμματικό) και φυσικά δεν δουλεύει το εργοστάσιο της ανακύκλωσης και φυσικά δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί το έργο της Ψυττάλειας που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 80.
Μερικά σαφή δείγματα της οικολογικής μας ευαισθησίας μπορείτε να πάρετε κάνοντας μια βόλτα στα λιγνιτωρυχεία της Πτολεμαϊδας, στις ακτές της Σαλαμίνας, στην πηχτή και όζουσα θάλασσα του Θερμαϊκού, στα αυθαίρετα της ανατολικής Αττικής, στις μπαζωμένες και περιφραγμένες ακτές του Σαρωνικού, στα χιλιάδες καταπατημένα στρέμματα ή στα καμμένα όπου φυτρώνουν βίλες με πισίνα. Αν πετύχετε, που δεν είναι δύσκολο, μια μέρα που θα είναι κλειστή η χωματερή στα Ανω Λιόσια, δεν θα χρειαστεί καν να βγείτε από το σπίτι σας – απλώς μέχρι το μπαλκόνι από όπου θα πετάξετε στο δρόμο τη σακούλα στοχεύοντας με τρίποντο το σημείο όπου οι οικολόγοι γείτονες αστόχησαν.
Αλλά μην σας παραπλανούν αυτά. Ρώτησε η ευρωστατιστική υπηρεσία και οι Έλληνες είναι οι πλέον ανήσυχοι για το περιβάλλον στην Ευρώπη. Το 95% ανησυχεί για την αλλαγή του κλίματος και το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Είναι το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αρκεί να βρεθεί κάποιος άλλος να πληρώσει το λογαριασμό. Μόνο 26% θα δεχόταν να πληρώσει περισσότερο για την ενέργεια που καταναλώνει. Είναι το χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτό είναι: θεωρία οικολόγου και καρδία καταναλωτή. Εκτός αν είναι ακόμη πιο απλό, ένα δείγμα εθνικής αυτογνωσίας. Ανησυχούμε περισσότερο ακριβώς επειδή μας ξέρουμε…
Wednesday, March 7, 2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment