Wednesday, February 14, 2007

Συντροφικά μαχαιρώματα

Τρίτη 13 Φεβρουαρίου – και μια μεγάλη auto da fe έχει στηθεί για να χωρέσει το Θόδωρο Πάγκαλο.

Είπε αδιανόητα πράγματα. Ότι χώροι ασύλου έχουν άσυλο από το υπουργείο Εμπορίου και το ΣΔΟΕ. Ότι (αυτό το έχουν καταγγείλει και πανεπιστημιακοί για όσους δεν το ήξεραν) γίνεται διακίνηση ναρκωτικών – προφανώς αφού δεν υπάρχει αστυνόμευση. Ότι το πράγμα έχει χοντρύνει και φαίνεται πως γίνεται και κανονικό λαθρεμπόριο – ωραίο μέρος το άσυλο για πάρε-δώσε. Ότι όλα αυτά δεν έχουν καμμία σχέση όχι με την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, αλλά ούτε καν –προσθέτω εγώ- με τους κουκουλοφόρους των Εξαρχείων, που υποτίθεται ότι έχουν κι έναν ιδεολογικό μανδύα για την εξαχρείωση των μολότωφ.

Για όλα αυτά ο Πάγκαλος στοχοποιείται. Για την υστερόβουλη στάση της κυβέρνησης, που και της αρέσουν να τα ακούει και δηλώνει πως αστυνομία στα πανεπιστήμια δεν μπορεί να υπάρξει (καθότι έχουμε άλλα ντράβαλα με το νόμο-πλαίσιο), καμμία έκπληξη. Πολιτική κάνουν.

Για το Συνασπισμό, επίσης καμμία έκπληξη. Είναι απολύτως θεμιτό να εκφράζεται και αντίθετη άποψη και κριτική – στο κάτω-κάτω καλό είναι και η αστυνομία να ξέρει πως δεν την θέλουν όλοι, μερικοί ούτε ζωγραφιστοί και έχουν τους λόγους τους και έχει και η ίδια συμβάλει τα μέγιστα στο να έχουν τους λόγους τους.

Αλλά οι σύντροφοί του στο ΠΑΣΟΚ; Αποστασιοποιούνται και τον αποδοκιμάζουν. Κάνουν δηλώσεις με ξινό ύφος – δημιουργεί πρόβλημα συνοχής στο κόμμα. Εισηγούνται πειθαρχικά μέτρα – εδώ δεν πήραν όταν είπε πως διέλυσαν τη χώρα ως κυβέρνηση, θα τα πάρουν τώρα επειδή διατύπωσε μια πολιτική άποψη. Και με κάθε τρόπο τον ρίχνουν στον Καιάδα της απαξίας. Αναρωτιέμαι: σκέφτονται ποιους παίρνει μαζί τους από τους ψηφοφόρους, εκεί στα Τάρταρα; Μήπως παρασύρονται και οι απαυδισμένοι από την κωμικοτραγική εικόνα των Πανεπιστημίων; Μήπως παρασύρονται όσοι θυμούνται πως το άσυλο είναι «ακαδημαϊκό» και όχι γενικής χρήσης; Μήπως παρασύρονται όλοι οι μικρέμποροι που παλεύουν να πληρώσουν εισφορές και ΦΠΑ και νοίκια και έξοδα, για να βλέπουν κάτι περίεργους τύπους στην Πανεπιστημίου να πουλάνε ό,τι τους έρθει, επειδή τα Προπύλαια ανήκουν σε άλλη επικράτεια; Μήπως παραείναι πολλοί αυτοί που παρασύρει η αποδοκιμασία του Πάγκαλου;

Και δύο ερωτήσεις ακόμη. Πρώτη: πώς συμβαίνει και αρκετοί από εκείνους που υπερασπίστηκαν το άσυλο απέναντι σε πραγματικές απειλές συμφωνούν, ενώ εξανίστανται εκείνοι που το γνώρισαν μόνο ως οίκο εμπορίου; Και δεύτερη ερώτηση: πόσα από τα πολιτικά πρόσωπα, συντρόφους του, που τον έχουν σήμερα δακτυλοδεικτούμενο και προγραμμένο θα είχαν τη διάθεση να κάνουν αντί για μια δήλωση στις κάμερες, ένα ανοιχτό, δημόσιο ου μην αλλά και τηλεοπτικό διάλογο μαζί του για το θέμα του ασύλου και να δούμε στο τέλος του ποιος θα υπήρχε πολιτικά και ποιος θα ήταν εξαφανισμένος…

No comments: