Monday, February 12, 2007

Εκλογές ή παροχές;

Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου – και προφανώς η αντιπολίτευση δεν μπορεί να επιβάλει εκλογές. Μπορεί όμως να επιβάλει εκλογικό κλίμα.

Η υπόθεση είναι ακόμη πιο περίπλοκη και ακόμη πιο ενδιαφέρουσα. Γιατί μετά τη μετωπική στη Βουλή, η αντιπολίτευση δεν επέβαλε την εκλογική ατμόσφαιρα. Έκανε κάτι πιο απλό. Στέρησε από την κυβέρνηση τη δυνατότητα να πάρει πίσω την εκλογολογία που η ίδια, εν είδει απειλής, είχε δημιουργήσει. Δεν ξέρω πότε θα γίνουν οι εκλογές. Νομίζω μάλιστα ότι μετά βεβαιότητος κανείς δεν ξέρει πότε θα γίνουν οι εκλογές, μη εξαιρουμένου και του Πρωθυπουργού, που πιθανότατα δεν έχει αποφασίσει. Δεν υπάρχει όμως καμμία αμφιβολία πως ό,τι κι αν γίνει, όσα συνέδρια κι αν ανακοινωθούν, όσες δηλώσεις κατηγορηματικής διάψευσης κι αν γίνουν, από σήμερα έως τις εκλογές, όποτε προκηρυχθούν, κάθε μέρα οι εφημερίδες και τα ηλεκτρονικά μέσα θα βρίθουν από ρεπορτάζ για το χρόνο των εκλογών, για το επικείμενο του πράγματος και για τη διαρκή αναμονή τους. Η περίοδος είναι προεκλογική – εκκρεμεί μόνο το πόσο θα διαρκέσει…

Η κυβέρνηση είχε ξεκινήσει την εκλογολογία γιατί θεωρούσε πως για πρώτη φορά μια παρατεταμένη εκλογική περίοδος θα ευνοούσε την ίδια κι όχι την αντιπολίτευση, λόγω των εσωτερικών της προβλημάτων. Τώρα ο κ. Καραμανλής είναι φανερό πως θα προτιμούσε να κάνει εκλογές στο τέλος της 4ετίας – θεσμικά πράγματα… Μπορεί; Μπορεί να αντέξει τις παρενέργειες της εκλογολογίας για 12 ολόκληρους μήνες; Επιτρέψτε μου να αμφιβάλλω… Τα υπέρ: θεσμική συνέπεια, σταθερότητα, ηγετική εικόνα, προώθηση πολιτικών επιλογών, στίγμα κυρίαρχου του πολιτικού παιχνιδιού. Δύο κατά: πρώτον, το εντελώς απρόβλεπτο – ρωτήστε το Στόιμπερ για τις πλημμύρες, ρωτήστε το Θαπατέρο πώς κέρδισε από μια βόμβα. Και, δεύτερον, το εντελώς προβλέψιμο: από σήμερα έως τις εκλογές ένα μέλημα θα έχουν όλοι. Ό,τι πάρουν, πήραν. Όλοι δικαίως ή αδίκως, πένητες ρακένδυτοι ή υπουργοί με μπλέηζερ θα είναι έξω από το υπουργείο του κ. Αλογοσκούφη και θα ζητούν άλλος επίδομα, άλλος μονιμοποίηση, άλλος διορισμό, άλλος πιστώσεις για να ολοκληρώσει το έργο του. Όλοι θα είναι με το χέρι απλωμένο – φωνάζοντας πως τα υπεσχημένα πρέπει να δοθούν πάραυτα και με το παραπάνω. Έχει ο Αλογοσκούφης; Κι έχει διάθεση ο Καραμανλής να παίξει και να αντέξει αυτό το παραμύθι για ένα ολόκληρο χρόνο; Από αυτό θα εξαρτηθεί πότε θα κάνει εκλογές.

No comments: