Wednesday, April 15, 2009

Της ημέρας

Τετάρτη 15 Απριλίου – Μεγάλη Τετάρτη – και η επικαιρότητα της μέρας έχει όλα τα τροπάρια.

Έχει «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται» - στη Βουλή, αυτοπροσώπως ο Αριστοτέλης Παυλίδης που οδηγεί, περπατώντας πάνω στα κύματα, τη χώρα στις κάλπες. Για τον ίδιο έχει άλλο τροπάρι – νόμιζε όταν ήταν άνετος υπουργός πως θα έψαλλε το «Σε επί των υδάτων», αλλά τώρα έχει το «Κύριε ερχόμενος προς το πάθος».

Έχει, επίσης, «εξέδυσάν με τα ιμάτιά μου» - όπως θα ανακοινώσει ο διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος, ότι οσονούπω θα μείνουμε ταπί και ψύχραιμοι.

Έχει ένα ωραιότατο ιδιόμελο, από τα αυριανά, το «λαός δυσσεβής και παράνομος», που θα εκτελεσθεί από χορωδία κατηγορουμένων για τη Ζήμενς.

Έχει τον αμνό που αίρει τις αμαρτίες του κόσμου – όχι έναν, χιλιάδες, τους χιλιάδες που έχασαν τη δουλειά τους και θα περάσουν φέτος ένα Πάσχα αγωνίας για το αύριο, με την ανεργία να είναι πια η πραγματικότητα για έναν στους δέκα εργαζόμενους και ο μεγάλος φόβος για τους υπόλοιπους.

Έχει ένα τροπάριο για τη χώρα και το πώς διαλύεται ένα όνειρο είκοσι χρόνων – το «πάσα η κτίσις ηλλοιούτο».

Και, στο βάθος, έχει κάλπες. Θα έχει περάσει το Πάσχα, αλλά να δεις που θα γίνει θαύμα και θα ακουστεί το «αι γενεαί πάσαι»…

1 comment:

Οδυσσέας Ξένος said...

Όσα χρόνια κι αν σε γνωρίζω δεν μπορώ να μην εκπλήσσομαι και να θαυμάζω ακόμα και τώρα το βάθος των πατερικών και ευαγγελικών γνώσεών σου. Εύγε ! Για να αντιμετωπίζεις σωστά τον αντίπαλο πρέπει να τον γνωρίζεις σε βάθος.