Tuesday, April 14, 2009

Όλα (πάλι) για την Αθήνα

Τρίτη 14 Απριλίου – Μεγάλη Τρίτη- και ο κ. Σουφλιάς ανακοίνωσε το νέο ρυθμιστικό σχέδιο για την Αθήνα. Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι η Αθήνα χρειαζόταν ένα τέτοιο σχέδιο – και μάλιστα πρόνοιες όπως αυτές που περιλαμβάνει, για παράδειγμα το εκτεταμένο δίκτυο μετρό που να πηγαίνει και προς τις πυκνοκατοικημένες γειτονιές της Δυτικής Αθήνας και του Πειραιά, έρχονται με καθυστέρηση πολλών δεκαετιών, για να μην πει κανείς με καθυστέρηση ενός αιώνα – σε σύγκριση, ας πούμε, με το μετρό άλλων πρωτευουσών, όπως το Παρίσι, ή το Λονδίνο.

Διαβάζω στις εφημερίδες, όμως, ότι το νέο Ρυθμιστικό σχεδιάζει την Αθήνα των οκτώ (κατά την Ελευθεροτυπία) ή και των δεκατριών (κατά τον Ελεύθερο Τύπο) εκατομμυρίων κατοίκων. Πολύ ενδιαφέρον. Γιατί με τη σημερινή δημογραφική τάση η Ελλάδα των 13 εκατομμυρίων κατοίκων δεν θα υπάρξει ποτέ, ενώ τα οκτώ εκατομμύρια θα είναι σχεδόν το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού. Επομένως, η εκπόνηση ενός τέτοιου σχεδίου προβλέπει ή τη συγκέντρωση όλων των Ελλήνων στο Λεκανοπέδιο ή ένα μαζικό κύμα μετανάστευσης προς τη χώρα μας.

Δεν λέω πως δεν είναι καλό να είμαστε προνοητικοί. Άλλωστε, με την αντίθετη ακριβώς λογική δημιουργήσαμε τη χώρα των δύο εκατομμυρίων αυθαιρέτων. Αλλά σχέδιο σημαίνει επένδυση. Και το σχέδιο αυτό, με τα 220 χιλιόμετρα νέων γραμμών του Μετρό, όσο χρήσιμες κι αν είναι, συνεπάγεται μια πολιτική απόφαση ότι ένας τεράστιος όγκος επενδύσεων θα κατευθυνθεί και πάλι προς την πρωτεύουσα – αυτό τον πίθο των Δαναϊδων, που όσα χρήματα κι αν του ρίξεις, πάλι θα έχει ανοίξει η όρεξή του και η ανάγκη του για ακόμη περισσότερα.

Ασφαλώς, το Ρυθμιστικό Σουφλιά, αν εφαρμοστεί, που είναι άλλη παλιά πληγή και μεγάλη συζήτηση, βάζει τέλος σε μερικούς ασύλληπτους παραλογισμούς, όπως οι παρεκκλίσεις από τους όρους δόμησης και δίνει ένα μοντέλο σοβαρότητας, συνέπειας και λογικής στον κυκεώνα των ρυθμίσεων, δίνει επίσης μια βάση λειτουργίας της κρατικής μηχανής για μια εποπτεία της χωροταξίας διαφορετική από τις σημερινές Πολεοδομίες – ταυτισμένες ως γνωστόν με την έννοια της διαφθοράς στην κοινή συνείδηση των πολιτών.

Αλλά πόσα τέτοια μεγάλα σχέδια μπορεί να αντέξει το δημόσιο ταμείο; Είναι μια μεγάλη επένδυση το καλύτερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε για την Αθήνα; Ή η καλύτερη υπηρεσία προς την πόλη θα ήταν να προσπαθήσουμε να την μικρύνουμε, αντί να υπηρετήσουμε καλύτερα την εξάπλωσή της; Μήπως αυτά τα γιγαντιαία κονδύλια, που υπόρρητα περιλαμβάνονται στο σχέδιο Σουφλιά, θα ήταν καλύτερα να πάνε σε τέσσερις-πέντε άλλες πόλεις (ας πούμε στο Ηράκλειο, τη Λάρισα, το Αγρίνιο και τα Γιάννενα) ώστε να κρατήσουν τον κόσμο της περιοχής τους και να προσελκύσουν λειτουργίες, δραστηριότητες και ανθρώπους που σήμερα θέλουν να εγκαταλείψουν την Αθήνα, αλλά δεν μπορούν; Να μια πραγματικά ενδιαφέρουσα οπτική για τη δημόσια διαβούλευση που αρχίζει, εν μέσω Χριστοφοράκων, Παυλίδηδων και κουμπάρων.

7 comments:

Yank_o said...

Με τα μέσα σταθερής τροχιάς πάντως δεν ενθουσιάστηκα κιόλας. Βλ. http://yankogohome.blogspot.com

S G said...

"Είναι μια μεγάλη επένδυση το καλύτερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε για την Αθήνα; Ή η καλύτερη υπηρεσία προς την πόλη θα ήταν να προσπαθήσουμε να την μικρύνουμε, αντί να υπηρετήσουμε καλύτερα την εξάπλωσή της;"

πως ακριβως θα γινει αυτο? με το ζορι? αφου οι ανθρωποι θελουν να ερχονται στην Αθηνα, ας φροντισουμε οι συνθηκες να ειναι καλες.

"Μήπως αυτά τα γιγαντιαία κονδύλια, που υπόρρητα περιλαμβάνονται στο σχέδιο Σουφλιά, θα ήταν καλύτερα να πάνε σε τέσσερις-πέντε άλλες πόλεις (ας πούμε στο Ηράκλειο, τη Λάρισα, το Αγρίνιο και τα Γιάννενα) ώστε να κρατήσουν τον κόσμο της περιοχής τους"

δεν ξερω αν το εχτε προσεξει αλλα εδω και δεκαετιεςη Αθηνα προσελκυει κοσμο απο ολον τον πλανητη, οχι μονο απο τρεις ελληνικες γωνιες.
Κατα δευτερον, τα κονδυλια αυτα ανηκουν σε Αθηναιους. Αυτους τους ρωτησε κανεις αν θελουν οι φοροι τους να πανε σε σπάταλα και ισως αχρηστα σχεδια του στυλ καθε χωριο και ΑΕΙ αντι να ανακουφισουν λιγο την ζωη στην τοσο παραμελημενη Αθηνα?

Fivos Karzis said...

O SG έχει ένα επιχείρημα. Ας προσπαθήσω να δώσω ένα παράδειγμα καλύτερο από τη σπορά ΑΕΙ παντού. Λίγα, μεγάλα, πραγματικά πανεπιστήμια που να μπορούν να κρατήσουν επιστήμονες στην περιφέρεια, αντί για ιπτάμενους καθηγητές. Κι ένα άλλο: γιατί το υπουργείο Άμυνας δεν θα μπορούσε να μεταφέρει ένα πλήθος υπηρεσιών του εκτός Αθηνών, σε περιοχές πιο κοντά στις (λέμε τώρα...) μάχιμες μονάδες;

Yank_o said...

"Αφήστε το, πονάει" κύριε Καρζή - το πόσο λίγες είναι οι "ανταγωνιστικές" δουλειές που διατίθενται εκτός Αθηνών για επιστήμονες, επαγγελματίες με κάποιες (λελογισμένες) φιλοδοξίες κ.λπ. Η "μεγάλη εικόνα" πάντως είναι ότι η Αθήνα γιγαντώθηκε στα 50s/60s όταν δεν υπήρχαν δουλειές (όχι "ανταγωνιστικές", ούτε καν δουλειές για επιβίωση) στην επαρχία. Στα 70s και κυρίως στα 80s έγιναν προσπάθειες ανακοπής αυτης της τάσης. Έπιασαν τόπο, αν και με τους Ολυμπιακούς ξανακυλήσαμε. Γενναία μέτρα δεν έχω την ψευδαίσθηση ότι θα πάρει κανείς. Εκτός αν εννοείται αποκέντρωση το ξεχείλωμα της Αθήνας μέχρι Χαλκίδα, Κόρινθο και Λαύριο.

insider said...

Ενα γενναίο μέτρο που θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία γιγάντωσης του Λεκανοπεδίου, θα ήταν η αλλαγή πρωτεύουσας του Ελληνικού κράτους ή τουλάχιστον η μεταφορά (πολλών) υπουργείων εκτός Αττικής (π.χ. τι δουλειά έχει το υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης στην Αθήνα?)

Στην εποχή του Internet & της τηλεργασίας δεν είναι και τόσο απαραίτητο όλα τα Υπουργεία να βρίσκονται σε ακτίνα 3 Km από τη βουλή, χωρια που με μια τέτοια μεταφορά θα γλιτώσει και το κέντρο από (αρκετές) διαδηλώσεις.

Και εκτός από την "παραμελημένη" Αθήνα, υπάρχει μια πολύ πιο παραμελημένη (χωρίς εισαγωγικά) επαρχία που οι περισσότεροι μας απλά αγνοούμε ότι υπάρχει και τη θεωρούμε απλά σαν τόπο διακοπών.

Yank_o said...

@insider: Σωστό. Ποιος όμως θα αναλάβει να πείσει τους υπαλλήλους του όποιου Υπουργείου να μεταναστεύσουν π.χ. στη Λάρισα;

S G said...

"τι δουλειά έχει το υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης στην Αθήνα?"

οτι εχει και το αντιστοιχο στην Ουασιγκτων ή στο Παρισι.

"γιατί το υπουργείο Άμυνας δεν θα μπορούσε να μεταφέρει ένα πλήθος υπηρεσιών του εκτός Αθηνών, σε περιοχές πιο κοντά στις (λέμε τώρα...) μάχιμες μονάδες;"

α) γιατι οι μαχιμες μοναδες ειναι κοντα στις μαχες και αρα στον κινδυνο?
β) αρκετα δεν ειναι τα στρατοπεδα που χωοθετουνται με βαση τις εκλογικες αναγκες του καθε δημαρχισκου και οχι με τις αμυντικες μας αναγκες?

"Και εκτός από την "παραμελημένη" Αθήνα, υπάρχει μια πολύ πιο παραμελημένη (χωρίς εισαγωγικά) επαρχία"

προς τι τα εισαγωγικα? Η Αθηνα εχει διπλασιο ΑΕΠ κκ απο την περιφερεια, παραγει δηλαδη ο μεσος κατοικος της διπλασιο πλουτο.
Η πολη πληρωνει καπου 60% των ελληνικων φορων.
Και αντι να φροντιζουμε να στηριζουμε τις υποδομες της Αθηνας ωστε να παραγει περισσοτερο, την εχουμε αφησει να σαπιζει. Ποια πολη της Ευρωπης με τετοιο πληθυσμο και τετοιο πλουτο εχει τοσο ελλιπη ΜΜΜ και δικτυο αυτοκινητοδρομων?

Η ελληνικη επαρχια δεν ειναι παραμελημενη, ειναι σε μεγαλο βαθμο απλα μη-παραγωγικη, με λιγα λογια φτωχη. Η λυση δεν ειναι να την λουζουμε με κεφαλαια που πεφτουν σε πηγαδι χωρις πατο, η λυση ειναι να δωσουμε εκπαιδευση και εφοδια στους κατοικους της και αυτοι να μεινουν οπου θελουν μετα. Και αν διαλεξουν Αθηνα ή Θεσσαλονικη, καλα θα κανουμε να τους δωσουμε ανθρωπινες, φτηνες επιλογες διαβιωσης και οχι γκετο σαν την Κυψελη.