Tuesday, April 8, 2008

Παζαρεύοντας τον καινούργιο νόμο

Τρίτη 8 Απριλίου – και, όπως και στο ντόπινγκ, έτσι και στο ασφαλιστικό, το θέμα είναι τι παράδειγμα δίνεις. Στον αθλητισμό η πολιτεία, με την άθλια στάση συγκάλυψης για χάρη δήθεν των Ολυμπιακών Αγώνων στην υπόθεση Κεντέρη-Θάνου, με την υιοθέτηση της raison d’etat για να τη γλιτώσουν οι μεγαλέμποροι της πρέζας των επιδόσεων, έδωσε το λάθος μήνυμα. Το πήραν εύκολα όλοι και γι’ αυτό ας μην μας πιάνει δήθεν και τάχα μου ο πόνος σήμερα με τον τίτλο του Βήματος που διαπιστώνει με θαυμαστικό μάλιστα ότι «το ντόπινγκ ξεκινάει από τα σχολεία».

Όπως και στο ντόπινγκ, το παράδειγμα είναι που έχει σημασία και στο ασφαλιστικό. Λοιπόν, αγαπητοί μου συνασφαλισμένοι, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι είμαστε όλοι μεγάλα κορόιδα. Ξέρετε γιατί εφαρμόζεται η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, γιατί ισχύει ο ασφαλιστικός νόμος; Δεν ισχύει επειδή ψηφίστηκε. Δεν ισχύει επειδή η κυβέρνηση πιστεύει πως είναι σωστός. Δεν ισχύει ούτε επειδή το ασφαλιστικό χρειαζόταν αλλαγές και το έλεγαν όλοι κι ας μην μας άρεσε. Ο ασφαλιστικός νόμος ισχύει επειδή οι απεργοί δεν αντέξαμε. Ισχύει επειδή κάναμε λίγη απεργία και όχι πολλή. Επειδή συνδικαλιστικά δεν ήμασταν αρκετά σκληροί οι δημοσιογράφοι, οι δικηγόροι, οι μηχανικοί, οι φαρμακοποιοί. Οι συνδικαλιστές της Τραπέζης Ελλάδος κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους από τους δικούς μας. Και άντεξαν. Και κέρδισαν. Και δεν πρέπει να περάσει στα ψιλά. Πρέπει να μάθουν όλοι ότι η Τράπεζα της Ελλάδος λειτουργεί επειδή η κυβέρνηση αποφάσισε μια εβδομάδα μετά από την απίστευτη πολιτική ταλαιπωρία στην οποία υποβλήθηκε, μία εβδομάδα μετά από την απίστευτη κοινωνική ταλαιπωρία στην οποία υπέβαλε τη χώρα, να κάνει πίσω. Ναι, σας φαίνεται απίστευτο; Κι όμως.

Από χτες ο νόμος –νόμος του κράτους κατά τα άλλα- έχει τεθεί σε διαπραγμάτευση. Όχι στη Βουλή. Στο παζάρι του υπουργού Οικονομίας με τους συνδικαλιστές της Τραπέζης Ελλάδος – κατά τεκμήριον όχι από τους πιο εξαθλιωμένους Έλληνες εργαζόμενους. Αυτοί, οι με κάθε κριτήριο προνομιούχοι, συνέχισαν την απεργία μέχρι τελικής πτώσεως. Και έπεσε η κυβέρνηση. Ο κ. Αλογοσκούφης συμφώνησε να συγκροτηθεί επιτροπή. Ναι, επιτροπή για να εξετάσει το νόμο. Γιατί; Επειδή η ΤτΕ μετέχει στο σύστημα ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών. Χτες εντάχθηκε; Δεν το ξέραμε. Πότε έλεγε η κυβέρνηση την αλήθεια; Όταν απαντούσε σκληρά (και νομίζω ορθά) πως δεν μπορεί οι Κεντρικές Τράπεζες να οργανώνουν ημερίδες για το ασφαλιστικό, να κάνουν εκθέσεις για το ασφαλιστικό, να πιέζουν για το ασφαλιστικό και μετά να ζητούν εξαιρέσεις. Ή είπε αλήθεια χτες που συμβιβάστηκε, που συνθηκολόγησε, που πήγε να περάσει την ήττα της στα μουλωχτά γιατί προτιμάει μια ήττα χωρίς κόστος παρά μια θέση αρχής με κόστος;

Την επόμενη φορά που θα κάνουν απεργία στη ΔΕΗ για το ασφαλιστικό, ακόμη και αν είναι αύριο, κανείς ας μην πει αρνητικά για τη ΓΕΝΟΠ. Την επόμενη φορά που θα κάνουν απεργία για το ασφαλιστικό στους Δήμους, κανείς ας μην δυσανασχετήσει για τα σκουπίδια. Ας μας πνίξουν τα σκουπίδια κι ας βουλιάξουμε στο σκοτάδι. Γιατί δεν υπάρχει επιχείρημα γιατί οι ωραίοι τύποι της Πανεπιστημίου να την βγάζουν καθαρή με τις πλάτες του κ. Αλογοσκούφη, για να γλιτώσει από μερικούς ενοχλητικούς, αφήνοντας στους υπόλοιπους ένα περιπαικτικό χαμόγελο και το αίσθημα του μεγάλου κορόιδου.

No comments: