Thursday, April 5, 2007

Πάσχα των πιστών

Πέμπτη 5 Απριλίου – Μεγάλη Πέμπτη- και σήμερον εκρεμάσθη επί ξύλου ο διοικητής του νοσοκομείου της Κορίνθου. Επειδή θα έχετε πήξει με τις ιστορικές ταινίες που, όπως κάθε Μεγάλη Εβδομάδα, με κατάνυξη αντικαθιστούν τα ξεβράκωτα και τα παντοιοτρόπως χυδαία στην ευσεβή ελληνική τηλεόραση…

… για να το πω με μια τέτοια αντιστοιχία, λοιπόν, είναι σαν οι Ρωμαίοι να ανησύχησαν σοβαρά για την κοινωνική αναστάτωση που προκαλούσε το κήρυγμα του Ιησού και να κρεμούσαν –ποιόν να πω; Τον τελώνη Ζακχαίο. Σήμερα δεν θα είχαμε χριστιανισμό και τότε η ρωμαϊκή κυριαρχία θα είχε περάσει πιο δύσκολες μέρες στην αιώνια ταραγμένη Ιερουσαλήμ. Πάντοτε, ο εξιλασμός έρχεται μέσα από μια θυσία και η θυσία είναι αυτονόητα ανάλογη με το μέγεθος του ολισθήματος. Τέτοια θα σκέπτεται τις άγιες μέρες ο Πρωθυπουργός στα Γιάννενα, εκεί όπου θα σφάζουν αρνιά, αλλά αυτά δεν θα είναι ο αμνός που θα άρει τις αμαρτίες του κόσμου. Αν και ποιος θα είναι, θα το μάθουμε με την επιστροφή όλων από βδομάδα.

Το Πάσχα, πάντως, προσφέρεται για ξεκούραση, για ανάκτηση ψυχραιμίας, για ενδοσκόπηση. Ο κ. Καραμανλής, ας πούμε, μπορεί τσουγκρίζοντας να σκέπτεται το τελευταίο τετράμηνο της κυβέρνησής του. Ο κ. Παπανδρέου μπορεί, αφού θα έχει χρόνο, να δει ξανά σε βίντεο τις δημόσιες παρεμβάσεις του αυτό το τετράμηνο – δεν είναι τόσο τραγικό, άλλοι στις Φιλιππίνες αυτομαστιγώνονται… Ο κ. Αλαβάνος μπορεί να καλέσει για οβελία τον κ. Παπαγιαννάκη και να ακούσουν μαζί το «Πάσχα εν χαρά αλλήλους περιπτυξώμεθα». Η κα Παπαρήγα, πάλι, δεν χρειάζεται να κάνει απολύτως τίποτα.

Για όλους τους υπολοίπους, αυτούς που ήδη στριμώχνονται στους δρόμους για να φύγουν (και το υπουργείο των Έργων τους ζητεί ευγενέστατα όπως πάντα συγγνώμη για τη μικρή ταλαιπωρία που θα υποβληθούν ειδικά φέτος, ποτέ άλλοτε),
Για όλους τους υπολοίπους που θα στριμωχτούν ξανά στους δρόμους για να γυρίσουν
Για όσους, δηλαδή, το Πάσχα είναι η αγαλλίαση για ένα μικρό παράθυρο σε μια όλο και πιο στενάχωρη καθημερινότητα, ας το ζήσουν όπως είναι:
Πάσχα τερπνόν, Πάσχα μυστικόν, Πάσχα λύτρον λύπης. Αυτό είναι το Πάσχα των πιστών.

No comments: