Tuesday, April 3, 2007

ΠΑΕ με ονοματεπώνυμο

Τρίτη 3 Απριλίου – Μεγάλη Τρίτη- και σήμερα ο κ. Ορφανός συγκαλεί μεγάλη σύσκεψη για την αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας στα γήπεδα. Ωραίο, βαρύγδουπο και στο ύψος των περιστάσεων.

Θα είναι εκεί οι ΠΑΕ, οι Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες – οι κανονικές και οι φαλιρημένες, αυτές που βάρεσαν κανόνι, αλλά έσκασαν τα ταμεία και όχι οι μπάλες. Γιατί θα είναι εκεί οι ΠΑΕ του φαλιμέντου αντί να έχουν πάει καλιά τους στην Γ ή τη Δ Εθνική, όπως για παράδειγμα η Φιορεντίνα στην Ιταλία, χώρα που μαστίζεται από τη Μαφία; Θα είναι εκεί και οι ΚΑΕ, οι ανώνυμες εταιρείες του μπάσκετ, το οποίο λειτουργεί με άκρως επαγγελματικές και οικονομικά ανταγωνιστικές προδιαγραφές και ας κόβει λιγότερα εισιτήρια στους περισσότερους αγώνες του κι από κουλτουριάρικη ελληνική ταινία στα αθηναϊκά σινεμά…

Θα μιλήσουν για όλα. Θα καταγράψουν τις ευθύνες: της πολιτείας (της ανώνυμης, φυσικά – όχι κανενός πολιτικού ή άλλου αρμόδιου), του θεσμικού πλαισίου (που κι αυτό μόνο του γίνεται, κανείς δεν το ψηφίζει και δεν το αποφασίζει…), των αρχών (principia δηλαδή, όχι άνθρωποι). Θα τα συζητήσουν, θα κάνουν και δηλώσεις μετά στις κάμερες, πρόκειται για εξαιρετικό photo opportunity όπως το λένε στην Premiership και μετά θα αναθέσουν τη συνέχεια στην επιτροπή (φυσικά), που έχει ήδη συσταθεί, γιατί από επιτροπές αφθονία, από αποτέλεσμα όχι πολλά πράγματα.

Θα είναι εκεί όλοι οι αρμόδιοι. Και θα έχουν από όλα εκτός από ευθύνη. Ατομική και προσωποποιημένη ευθύνη. Για να μην κοροϊδευόμαστε, λοιπόν, όλοι γνωρίζουν πως οι ΠΑΕ δεν είναι ανώνυμες εταιρείες σαν την Κόκα Κόλα ή την Πανασόνικ. Δεν ανήκουν σε ένα ευρύ σώμα μετόχων, με απρόσωπη επενδυτικού τύπου συμμετοχή – και απόδειξη γι’αυτό είναι ότι δεν έχουν κέρδη. Είναι προσωπικές στην ουσία τους εταιρείες, πλουσίων ανθρώπων που τις έχουν για την προσωπική τους προβολή, για το προσωπικό τους χόμπυ ή για άλλους προσωπικούς τους λόγους που αυτοί γνωρίζουν καλύτερα ίσως. Πάντως όχι επειδή είδαν την οικονομική ευκαιρία της ζωής τους και οι άνρθωποι αυτοί ξέρουν να διακρίνουν τις οικονομικές ευκαιρίες.

Επίσης οι ΠΑΕ δεν είναι όλες ίδιες. Ο Αθηναϊκός δεν είναι ό,τι και ο Παναθηναϊκός, ο Εθνικός δεν είναι ό,τι ο Ολυμπιακός. Οι δύο μεγάλοι δίνουν τον τόνο. Και ξέρουμε όλοι ότι τον πλήρη, αποκλειστικό έλεγχό τους έχουν για πολλά, πολλά χρόνια τώρα ο Κόκκαλης και ο Βαρδινογιάννης. Σε πολύ μικρότερη εμβέλεια οι ΚΑΕ, αλλά με μεγάλους επίσης επιχειρηματίες τους Γιαννακόπουλους και τον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο.

Είναι πρόσωπα αυξημένης κοινωνικής περιωπής και γι΄αυτό αυξημένης κοινωνικής ευθύνης.

Αυτοί τις ελέγχουν, αυτοί τις διοικούν, αυτοί έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Κι αυτοί έχουν μια παραπάνω αρμοδιότητα, για να μην πω την κεντρική, να μιλήσουν τώρα για το μέλλον και να κοιταχτούν στον καθρέφτη για το παρελθόν. Ασφαλώς Κόκκαλης και Βαρδινογιάννης δεν γνωρίζουν τίποτα για τους οργανωμένους στρατούς που οργάνωσαν τις φονικές τους Θερμοπύλες στη λεωφόρο Λαυρίου, δεν έχουν καμμία σχέση με τους συνδέσμους, δεν τους τροφοδοτούν, δεν τους ενισχύουν οικονομικά, δεν τους δίνουν εισιτήρια, δεν περιμένουν το χειροκρότημά τους. Αλλά έχουν την υποχρέωση -ως φυσικά πια πρόσωπα- να πουν κάτι, κυρίως για το τι θα κάνουν από εδώ και πέρα, γιατί η απόσταση από το Ekali Club έως τη Λαυρίου είναι μικρότερη από τα χιλιόμετρα που τα χωρίζουν.

No comments: