Monday, April 2, 2007

Αγαπημένοι...

Δευτέρα 2 Απριλίου – Μεγάλη Δευτέρα, και είμαστε πιστοί χριστιανοί, επομένως αρχίζει εβδομάδα καταλλαγής των παθών. Αυτή την εβδομάδα θα σκύψουμε πάνω από τον εαυτό μας και θα αναλογιστούμε τι δεν κάναμε σωστά όλο το χρόνο, σε ποιες πολλές αμαρτίες είμαστε περιπεσόντες. Παλιά στα χωριά, έμπαιναν όλοι σε μια σειρά και έδιναν με τη σειρά το φιλί του Πάσχα. Η σωματική επαφή ήταν δείγμα της απόρριψης των ερίδων, του μίσους και της έχθρας που είχε σωρεύσει ο καθ’ημέραν βίος τις άλλες 51 εβδομάδες του χρόνου.

Θα τηρήσουμε τις παραδόσεις – έστω και πνευματικώς, αφού οι πόλεις των εκατομμυρίων ανθρώπων δεν προσφέρονται για να φιλήσουν όλοι όλους. Θα το προσπαθήσουμε όμως.

Μια καλή αρχή μπορεί να γίνει στη Λαυρίου – ή στο Φάληρο, ή στην Αλεξάνδρας. Είναι βέβαιο πως το κλίμα των ημερών θα πρυτανεύσει και η κατάνυξη θα επικρατήσει. Η Θύρα 7 θα ανοίξει έστω για λίγο την αγκαλιά της και θα υποδεχθεί εν αδελφότητι τη Θύρα 13. Γιατί να μην τα καταφέρουν; Εδώ έδωσαν πρώτοι το στίγμα των ημερών ο Μάκης, ο Θέμος και ο Νίκος που βρέθηκαν στο ίδιο στούντιο. Αν μπορούν αυτοί, μπορούν όλοι – ήταν το πασχαλινό μήνυμα που μας κατηύγασε μαύρα μεσάνυχτα από τα βάθη της Ζούγκλας.

Όλοι θα αδελφωθούν. Ο Πάγκαλος θα ασπασθεί τον Κίμωνα. Ο Νάκος θα φιλήσει αδελφικά τη Ζέτα, για να μην πω ότι το ίδιο μπορεί να συμβεί ακόμη και με το Μεϊμαράκη. Η Αλέκα θα εναγκαλισθεί τον Αλαβάνο. Ο Μπίστης θα κρατήσει ως εγκόλπιο τον Καρατζαφέρη και ο παπα-Τσάκαλος τον Κουναλάκη. Οι νεολαίοι του ΠΑΣΟΚ θα σφιχταγκαλιαστούν γύρω από το μήνυμα της αγάπης. Και ο Αρχιεπίσκοπος, το επιβάλλει η θέση, θα δώσει πρώτος τον τόνο συγχωρώντας και ευλογώντας τη Ρεπούση, ευχόμενος φώτιση για το επόμενο βιβλίο.


Όλοι θα αγαπήσουμε όλους. Και από Δευτέρα ξανασφαζόμαστε.

No comments: