Τετάρτη 4 Απριλίου, Μεγάλη Τετάρτη – και μέσα στον ορυμαγδό των ομολόγων και των ανομολόγητων, των συνδέσμων που ήταν οργανωμένοι οπαδοί και τώρα, όπως είπε ο κ. Ορφανός μπορούν να γίνουν «περιπατητικοί» σύλλογοι, μέσα στα μαχαιρώματα, την αλληλοσφαγή, τους υπαινιγμούς, τις αιχμές, τις μολότοφ και τα κρεμασμένα αρνάκια στις μπουτίκ της Βαρβακείου…
…ανάμεσα δηλαδή σε όλα αυτά που συνθέτουν την πανίδα της επικαιρότητας, εμφανίστηκαν οι απόμακροι, κολλαρισμένοι τραπεζίτες, αυτοί που υποτίθεται δεν έχουν καμμία σχέση με την πραγματικότητα. Και μίλησαν για προβλήματα που ουδόλως μας απασχολούν - γιατί έχουμε πολλή δουλειά με τον καθ’ημέραν τσακωμό μας.
Τι είπαν, λοιπόν, οι τραπεζίτες – αυτοί που συνήθως τους κατηγορούν πως ζουν σε κρυστάλλινους πύργους; Είπαν με δυο λόγια, και με δυο αριθμούς, όπως το συνηθίζουν, ότι η ελληνική κοινωνία αλλάζει. Ότι οι συνθήκες μεταβάλλονται πιο γρήγορα από ό,τι συνειδητοποιούμε. Ότι η κατάσταση γίνεται όλο και πιο άγρια, όλο και πιο πιεστική, ακόμη και για τους «έχοντες», όλο και πιο απελπιστική για τους «μη έχοντες». Ότι η οικονομική συνθήκη πάνω στην οποία χτίστηκε η ελληνική ευμάρεια το τελευταίο τέταρτο του αιώνα, δηλαδή οι συνεχείς εισροές πόρων από την Ευρώπη, φτάνει στο τέλος της και δεν είμαστε καθόλου προετοιμασμένοι για αυτό το τέλος. Ότι έχουμε διαμορφώσει ένα τρόπο ζωής και μαζί καταναλωτικές συμπεριφορές που δεν μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε ταυτόχρονα με την ανάγκη για μια στοιχειώδη πρόνοια για το μέλλον. Και ότι σκεφτόμαστε με τρόπο που όταν μας υποχρεώνει να διαλέξουμε, προτιμάμε να υποθηκεύουμε το μέλλον παρά να στριμώξουμε λίγο το παρόν.
Έτσι μεταφράζεται η μεγάλη αύξηση των «μη εξυπηρετούμενων δανείων» στο 6% του συνόλου, που είπε ο επικεφαλής της Eurobank. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι ένας μεγάλος αριθμός οικογενειών θα βρεθεί αποκλεισμένος από την αγορά και ταυτόχρονα ότι οι υπόλοιποι θα χρειαστεί να επιβαρυνθούν με το κόστος από τα φέσια – γιατί αυτή είναι η δουλειά των τραπεζών. Και ο επικεφαλής της Alpha Bank συμπλήρωνε πως «οι καθυστερήσεις στην ουσιαστική μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης αποτελούν τροχοπέδη με κόστος για την οικονομία και για τους μελλοντικούς συνταξιούχους».
Είπαν εν ολίγοις ότι τώρα αρχίζει η Εβδομάδα των Παθών και ότι για να βρούμε διέξοδο στο ασφαλιστικό θα χρειαστεί κοινωνική συμφωνία και όχι η τυχοδιωκτική λογική των ταμείων που –το ένα μετά το άλλο- τζογάριζαν σε ομόλογα που κολάζουν τις άγιες τούτες ημέρες.
Wednesday, April 4, 2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment