Monday, January 29, 2007

Η σοβαρότητα στο σφυρί των Crhistie's

Παρασκευή 26 Ιανουαρίου – και εντάξει, αλλά υπάρχει και ένα ζήτημα στοιχειώδους σοβαρότητας.

Πέρα από την πραγματική αξία τους και την τιμή στην οποία πουλήθηκαν τα ασημικά του τέως, και για την οποία φροντίσαμε με το θόρυβο που δημιουργήθηκε, κανείς δεν πιστεύει ότι (με την εξαίρεση ορισμένων αντικειμένων) αυτά είναι πραγματικά κειμήλια. Θα μπορούσαν, βέβαια, να είναι τα διακοσμητικά και η επίπλωση ενός παλιού παλατιού, συντηρημένου και ανοιχτού στο κοινό, όπως συμβαίνει παντού στην Ευρώπη, που δεν παραβιάζουν δα και τα ανθρώπινα δικαιώματα των πρώην και νυν βασιλέων, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Στην δική μας ιστορία, τώρα. Γεγονότα: μία μέρα πριν από τη δημοπρασία ο υπουργός Πολιτισμού στέλνει εξώδικο. Την επομένη οι Κρίστις του στέλνουν επιστολή πως μας έχουν γραμμένους στα παπούτσια τους – κι αυτοί ειδικεύονται στα παλιά. Ο υπουργός δηλώνει πως δεν βρήκε λίστες με αντικείμενα. Την επομένη αποκαλύπτεται πως ο δικηγόρος του ελληνικού δημοσίου στη δίκη με τον τέως στο Στρασβούργο είχε αναφερθεί ρητά στις λίστες. Και, τέλος, η απόλυτη διακωμώδηση της υπόθεσης: χθες μοιράζουν ή αποδεικνύεται ότι διαθέτουν λίστες οι εξής: η διευθύντρια της Πινακοθήκης, το υπουργείο Οικονομικών, οι δικηγόροι που εργάστηκαν για το Δημόσιο, ο ίδιος ο τέως που τις έχει κάνει φέιγ βολάν για να μας δουλεύει ψιλό-γαζί, και δικαίως. Και τέλος, λίστες μοιράζει, αν είμαστε με τα καλά μας, ακόμη και η μεταφορική εταιρεία που κουβάλησε και εκτελώνισε την οικοσκευή – έτσι ήταν η επίσημη περιγραφή. Μία μέρα νωρίτερα, ο Έλληνας υπουργός Πολιτισμού που χειριζόταν την υπόθεση δήλωνε δημόσια και υπεύθυνα πως λίστα δεν υπάρχει. Απέκτησαν, λοιπόν, έτσι όλοι –των Κρίστις και του τέως συμπεριλαμβανομένων- μια εικόνα για την απειλή που συνιστά για την υπόθεσή τους ο Έλληνας αντίδικος.

Δεν ξέρω εάν μπορεί νομικά να διεκδικηθεί μέρος των αντικειμένων – και πρέπει να πω πως έχω σοβαρές αμφιβολίες εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα. Αλλά είναι βέβαιο ότι στις περίφημες λίστες που αντικατέστησαν τα μπαζούκας χθες το βράδυ στα τηλεοπτικά δελτία περιλαμβάνονται και τα αντικείμενα που έχουν απομείνει στο Τατόι. Τα γνωρίζει ο υπουργός Πολιτισμού; Τι έχει κάνει για όσα παραμένουν στην κυριότητα του Δημοσίου; Σε ποια κατάσταση βρίσκονται; Είναι ασφαλή; Έχει κάνει κάποια ενέργεια για να συντηρηθούν και να εκτεθούν; ΄Εχει κάνει κάποια ενέργεια ώστε να διασφαλίσει ότι δεν θα βρεθούν ως κλοπιμαία σε κάποια άλλη αίθουσα κάτω από το σφυράκι των Κρίστις; Έχει δείξει, ως εκπρόσωπος του ελληνικού κράτους, ότι ασχολείται με την υπόθεση και πέρα από μια ατυχή συγκυρία της επικαιρότητας; Φοβάμαι ότι μια κυριακάτικη βόλτα στο Τατόι, είναι πολύ ωραία έστω και χωρίς φροντίδα τα περίφημα βασιλικά κτήματα – μια βόλτα, λοιπόν μεθαύριο οικογενειακώς για πεζοπορία μέχρι το παλιό ανάκτορο, θα σας δώσει απαντήσεις σε όλα αυτά τα περίεργα ερωτήματα. Μπορεί μάλιστα, τώρα που έγινε ντόρος, να συναντήσετε και κάποιον υπουργό ή υφυπουργό Πολιτισμού. Οι Κυριακές προσφέρονται για αναψυχή.

No comments: