Monday, January 15, 2007

Ο αστάθμητος παράγοντας

Παρασκευή 12 Ιανουαρίου – και υπάρχει πάντα ο αστάθμητος παράγοντας. Μας το θυμίζει το σημερινό πρωινό.

Προχτές το πρωί είμασταν όλοι (κι όταν λέω όλοι εννοώ και δημοσιογράφοι αλλά και βουλευτές μεταξύ άλλων)…

Ήμασταν όλοι σίγουροι ότι ο Καραμανλής θα πάει σε εκλογές για την Παιδεία πριν από το καλοκαίρι. Χτες το μεσημέρι πεισθήκαμε για το αντίθετο – για να κάνει συνέδριο μέσα Ιουλίου, προφανώς θα πάει στην Έκθεση Θεσσαλονίκης να ανακοινώσει εκλογές τον Οκτώβριο. Σίγουρο; Σίγουρο, δεν το βλέπεις;

Μετά ήρθε η νύχτα των μεγάλων τραπεζών. Είναι ελληνοαραβική μάχη; Ή ελληνοαραβικός γάμος; Θα εκτινάξουν την οικονομία στα ύψη τα αραβικά κεφάλαια; Ή θα διαλύσουν το σύστημα και όλα τα πολιτικά παρακλάδια του; Όλα θα εξαρτηθούν από την έκβαση της πρώτης αναμέτρησης, όπου τα στοιχήματα είναι πολύ περισσότερα από Σάλλας-Βγενόπουλος στα μαρμαρένια αλώνια. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει στο τέλος νικητές και ηττημένους – αλλά θα υπάρξουν ασφαλώς και από τα δύο.

Και τώρα το πρωί, άλλη μια ανατροπή – γίνονται πολλές για ένα 24ωρο. Όταν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες του 984 ότι ήταν ρουκέτα που έπληξε το θυρεό της αμερικανικής πρεσβείας, θα έχουν αλλάξει τα δεδομένα σε πολλά επίπεδα για τη χώρα, χωρίς να είναι ακόμη σαφές εάν θα πρόκειται για μια εικόνα ρετρό, για μερικούς νοσταλγούς του εκρη κτικού παρελθόντος, ή για το πρώτο βήμα σε ένα θολό μέλλον.

Το μόνο που μπορεί να προβλέψει κανείς με ασφάλεια είναι ότι οι εξελίξεις θα παραμείνουν εντελώς απρόβλεπτες.

No comments: