Monday, January 29, 2007

Ουδέν

Δευτέρα 29 Ιανουαρίου – και όλα βαίνουν καλώς. Ξεκινάει μια ήσυχη εβδομάδα, μια εβδομάδα όπως όλες οι άλλες, σε αυτή την ωραία χώρα, όπου δεν συμβαίνει τίποτα.

Ουδέν νεώτερον από κανένα μέτωπο. Όλοι κάνουν το αναμενόμενο, αυτό στο οποίο μας έχουν συνηθίσει και δεν χαλάνε τη ζαχαρένια τους, υπό την προϋπόθεση να μην τους χαλάσουμε κι εμείς τη δική τους.

Ο Πρωθυπουργός μας είναι εξαφανισμένος όσο πιο κοντά μπορεί στο κέντρο της Αθήνας. Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης είναι εξαφανισμένος όσο πιο μακριά μπορεί από το κέντρο της Αθήνας. Και η πολιτική δραστηριότητα κινείται μεταξύ καταγγελιών για διεφθαρμένους αστυνομικούς φρουρούς και εκρήξεων για παλαιάς κοπής διεφθαρμένους πολιτικούς. Όλα βρίσκονται στον αυτόματο πιλότο και ο κ. Γιακουμάτος εξασφάλισε με μια του λέξη μια δεκάδα προσκλήσεων σε τηλεοπτικά πάνελ. Η παρουσία Γιακουμάτου στις πολιτικές συζητήσεις είναι εγγύηση ομαλότητας. Για να αιτούνται όλοι μαζικώς τη σχολιαστική του παρέμβαση είναι φανερό πως δεν συμβαίνει τίποτε το ιδιαίτερο. Υποθέτω ότι εξ αντανακλάσεως έχει καπαρώσει την απέναντι καρέκλα ο Κίμων Κουλούρης – μερικά πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ.

Όλα βαίνουν καλώς και ο κ. Βουλγαράκης είναι κι αυτός πολύ απασχολημένος – όπως έλεγε και ο Μπρεχτ σε εκείνες τις περίφημες ιστορίες του κ. Γιώργου ή του κ. Κόυνερ, δεν θυμάμαι ακριβώς…

… είναι πολύ απασχολημένος, ετοιμάζει το επόμενο λάθος του.
Το πολιτικό ενδιαφέρον είναι στα ύψη – ενδεικτικό το γεγονός ότι ο κ. Αλογοσκούφης, υπουργός Οικονομίας, εμφανίστηκε στην εκπομπή με τον υπαινικτικό τίτλο «Κοίτα τι έκανες».

Στο ΠΑΣΟΚ, πάλι, περιμένουν την ομιλία Σημίτη την Τρίτη. Θα τη στείλουν σε ειδικούς εντομολόγους για να κόψουν στα οκτώ κάθε μονοσύλλαβο και να ερμηνεύσουν πίσω από την ύποπτη επιλογή της λέξης "και" τις πολιτικές προθέσεις και ενδεχομένως μια υπονομευτική του αρχηγού μηχανορραφία. Όσοι δεν ασχοληθούν με την ανατομία των συνδέσμων και των επιρρημάτων του εκσυγχρονισμού, θα πίνουν αραχτοί καφέ στο μπαλκόνι της Χαριλάου Τρικούπη και θα συζητούν για κάτι επίκαιρο - για το φύλο των αγγέλων ή για την επιστροφή Λαλιώτη.

Όλα ωραία, όλα ανθηρά. Την Τετάρτη έχουμε φυσικά το τακτικό συλλαλητήριό μας, θα τα σπάσουμε τώρα που άνοιξε το Τριώδιο γιατί την περασμένη εβδομάδα είχαμε ρεπό στα τσαμπουκαλίκια και τις μολότοφ και ήταν εντελώς ψόφια τα πράγματα στον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας – κατά πως λένε…

Και φυσικά, ούτε αυτή την εβδομάδα θα έχουμε βροχές, και φυσικά ο Ολυμπιακός θα πάρει και φέτος το πρωτάθλημα. Υπάρχει ένα γενικό αίσθημα βαριεστημάρας ή εγώ έχω ξεκινήσει στραβά την εβδομάδα μου;

No comments: