Tuesday, December 12, 2006

Το κλίμα αλλάζει, ο ΟΤΕ ποτέ

Τρίτη 12 Δεκεμβρίου – και πριν από λίγες εβδομάδες πέρασα μερικές ημέρες στις Βρυξέλλες, την πόλη των συνωμοσιών, της πραλίνας και των πολιτικών παρασκηνίων. Πάει καιρός που οι Βρυξέλλες είναι μάλλον κοινοτοπία, παρά εξωτικός προορισμός για τους Έλληνες. «Πάλι πάω Βρυξέλλες», θα το ακούσετε μια κάποια σνομπ απαξία και μπλαζέ βαριεστημάρα σε όλα τα in καφέ του τριγώνου Κολωνάκι-Σύνταγμα-Ρηγίλλης. Συνηθίσαμε – και μας συνήθισαν επίσης…

Πάει καιρός, λοιπόν, που είχα να ακούσω κάτι με πραγματικό ενδιαφέρον και έκπληξη στη βαρετή πόλη των Βρυξελλών. Αυτή τη φορά υπάρχει ένα στοιχείο που μου έκανε πραγματική εντύπωση. Εμφανίστηκε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών, ένας 45άρης Γερμανός ονόματι Σουλτς – και εξήγησε ποια είναι η προτεραιότητα στην πολιτική της ατζέντα. Δηλαδή, ποιος είναι ο πρώτος πολιτικός στόχος του ισχυρότερου πόλου στην ευρωπαϊκή κεντροαριστερά.

Εκπαιδευμένοι από τα ρεφλέξ της ελληνικής πολιτικής ζωής, ποιο θα βάζατε στο νούμερο 1; Το δικό μου στοίχημα ήταν «Τουρκία». Συμπεριλαμβάνει ερωτήματα για το μέλλον της Ευρώπης, για την ουσία και την ταυτότητά της, και έχει προκαλέσει όχι μικρή εσωτερική αναστάτωση σε κυβερνήσεις αλλά και σε σοσιαλδημοκρατικά κόμματα στις πιο μεγάλες χώρες, όπως στη Γαλλία ή τη Γερμανία. Έχασα.

Ο διπλανός μου γελούσε πονηρά – γιατί είχε ξανακούσει την ομιλία, copy-paste ήταν. Μου έδωσε δεύτερη ευκαιρία. Είπα, στοίχημα αριθμός 2: «το κράτος». Τα όρια του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στην οικονομία, οι κρατικές επιχειρήσεις, ποιες πρέπει να πουληθούν, ποιες πρέπει να ανήκουν σε ιδιωτικά κεφάλαια και ποιες σε κρατικά, πού πρέπει να διατηρηθούν τα παλιά μονοπώλια – όλα αυτά που θα δείτε σήμερα να συγκροτούν μια καθυστερημένη κρίση συνείδησης του ελληνικού πολιτικού συστήματος γύρω από το ιστορικό τους σύμβολο, τον ΟΤΕ. Ο διπλανός μου έπαψε να με κοιτάζει πονηρά και άρχισε να με κοιτάζει περίεργα. Προφανώς είχα χάσει και τη δεύτερη ευκαιρία.

Για να μην ταλαιπωρούμαστε άδικα, το υπ’αριθμόν 1 θέμα στην πολιτική, το ξαναλέω: στην πολιτική, ατζέντα των ευρωπαίων Σοσιαλιστών είναι η αλλαγή του κλίματος. Τώρα, ή αυτοί δεν είναι γνήσιοι Σοσιαλιστές ή εμείς βρισκόμαστε σε διαφορετική πολιτική φάση. Σήμερα στο BBC πρώτο θέμα είναι η αλλαγή του κλίματος και μια πρόβλεψη ότι μέσα σε λίγα χρόνια, όχι στη διάρκεια της ζωής των παιδιών μας αλλά τη δική μας, οι πάγοι θα λιώνουν εντελώς τα καλοκαίρια στο Βόρειο (όχι πια) Παγωμένο Ωκεανό.

Αλλά χάρη στη διαφωνία Σουφλιά-Αλογοσκούφη, στη μεταρρυθμιστική σβελτάδα Καραμανλή και στη δημιουργική σύμπραξη μιας καινοτομικής κριτικής από το ΠΑΣΟΚ και την ευρεία Αριστερά της χώρας είμαι βέβαιος ότι η χώρα θα βρεθεί στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος γιατί το μόνο μέρος της υφηλίου όπου θα διατηρούνται οι πάγοι του παρελθόντος θα είναι το μέγαρο του ΟΤΕ.

No comments: