Tuesday, December 5, 2006

Λιμάνι στο παρελθόν;

Τρίτη 5 Δεκεμβρίου – και να που η συγκυρία προσφέρει ευκαιρίες. Τώρα που ολοκληρώθηκαν οι αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ σε οργανωτικό επίπεδο και στα πρόσωπα, υπάρχει αμέσως πεδίο να δώσουν δείγματα και για το τι εννοούν από πολιτική άποψη.

Στα λιμάνια, η κυβερνητική πολιτική δεν έχει απλώς προσαράξει. Βουλιάζει μαζί της και πολλές επενδεδυμένες προσδοκίες για να εισπράξει η χώρα ένα μεγαλύτερο μέρος από τον κύκλο παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας όπου κυριαρχεί η ελληνόκτητη ναυτιλία. Η κυβερνητική πράξη έχει πλήρως ναυαγήσει και η ζημία είναι ανεπανόρθωτη. Ό,τι και αν γίνει τώρα, όποια λύση κι αν βρεθεί, όπως και όποτε κι αν λήξει η απεργία, ένας κύκλος εργασιών της τάξης των εκατοντάδων εκατομμυρίων έχει οριστικά χαθεί. Η Mediterranean Shipping Company, ο μεγαλύτερος πελάτης του ΟΛΠ έφυγε – όχι θα καθόταν να ανέχεται τις κόνξες των Ελλήνων όταν οι άλλοι την περιμένουν με ανοιχτές αγκάλες από την Κωστάντζα έως την Αγκώνα. Έφυγε και δεν θα γυρίσει εάν λήξει η απεργία. Στα παλιά της τα παπούτσια εάν στο εξής θα κάνουν απεργία ή όχι στον Πειραιά κι αν οι λιμενεργάτες θα πίνουν τσάι με τον Κεφαλογιάννη σε άριστη οικογενειακή ατμόσφαιρα. Οι Κινέζοι της Cosco, αυτοί που δεχτήκαμε με κόκκινα χαλιά και υποδοχές Καραμανλή (και πολύ σωστά) βλέπουν και περιμένουν. Οι ανταγωνιστές τους κορτάρουν. Αλλά οι λιμενεργάτες ενδιαφέρονται εάν θα έχουν οι ίδιοι τα επιμίσθια που έπαιρναν έως τώρα, όχι εάν θα έχουν δουλειά τα παιδιά τους. Ο Κεφαλογιάννης ενδιαφέρεται να δείξει τι μάγκας που είναι στο λιμάνι κι όχι να συνεννοηθεί για να προχωρήσει με ηρεμία μια ομολογουμένως δύσκολη μεταρρύθμιση. Η κυβερνητική πρακτική έχει αποτύχει και με βαρύ οικονομικό κόστος.

Απέναντι σε αυτά άκουσα τον κ. Ευθυμίου, νέο εκπρόσωπο, να λέει πως το ΠΑΣΟΚ είναι κατηγορηματικά αντίθετο στο ξεπούλημα των λιμανιών με την αδιαφανή διαδικασία του Μανόλη. Οι φιλόλογοι, όπως ο κ. Ευθυμίου, γνωρίζουν ότι αυτό αποκαλείται συντακτική αμφισημία. Τι θέλει να πει ο σπόουκσμαν; Ότι το ΠΑΣΟΚ είναι κατηγορηματικά αντίθετο έτσι κι αλλιώς στην είσοδο των ιδιωτών και η διαδικασία είναι και αδιαφανής; Ή ότι θα έλεγε ναι, εάν η διαδικασία δεν ήταν αδιαφανής;

Από φιλολογική άποψη, πρόκειται για δύο ερμηνείες της ίδιας συντακτικής δομής. Από πολιτική άποψη, πρόκειται για δύο διαφορετικούς κόσμους. Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να ζει και στους δύο. Θα χρειαστεί να διαλέξει το δικό του λιμάνι και να προτείνει στους εκλογείς διαδρομή, ανεξαρτήτως από το εάν θα είναι ένα χειρότερο ή ένα καλύτερο πλήρωμα.

No comments: