Thursday, December 4, 2008

Όσο περισσότερο δουλεύουν, τόσο το χειρότερο

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου – και ο κ. Μίχαλος είναι εκτός τόπου και χρόνου. Δεν έχει καταλάβει, μολονότι άνθρωπος της αγοράς, ότι η πρότασή του για εβδομάδα τεσσάρων ημερών είναι άτοπη, διότι η εβδομάδα των τεσσάρων ημερών ήδη τυγχάνει γενικής και καθολικής εφαρμογής.

Πάρτε για παράδειγμα τους υπουργούς της κυβέρνησης. Είναι φανερό ότι εργάζονται τέσσερις ημέρες την εβδομάδα. Την πέμπτη εργάσιμη την περνούν στην εξεταστική, το Σάββατο είναι στα τηλέφωνα για να δουν τι θα λένε οι δημοσκοπήσεις στα φύλλα της Κυριακής και την Κυριακή διαβάζουν προσπαθώντας να πιστέψουν πώς είναι δυνατόν να βγαίνουν αληθινές οι σαββατιάτικες πληροφορίες τους.

Στο ΠΑΣΟΚ, πάλι, η πρόταση για εργασία τις τέσσερις ημέρες της εβδομάδας θεωρείται προσπάθεια υπονόμευσης της πορείας του κόμματος προς την εξουσία. Η πορεία αυτή ξεκίνησε και εξελίσσεται επί τη βάσει της εβδομάδας των μηδενικών ημερών και των μηδενικών ωρών εργασίας. Το έργο λέγεται Do Nothing. Μην κάνεις τίποτα. Άστους. Τα κάνουν όλα μόνοι τους. Και να δεις που πιάνει… Τα κάνουν τόσο ωραία!

Η πλειοψηφία των Ελλήνων είναι, όπως έλεγε κι ένας παλιός κυβερνητικός εκπρόσωπος, «κάθετα» αντίθετη. Από την κορυφή έως τη βάση, από τους αρχηγούς μέχρι τους εργάτες, από τον Καραμανλή και τον Παπανδρέου μέχρι το μεγάλο πλήθος των δημοσίων υπαλλήλων, όλοι θα υποδεχθούν την πρόταση για τέσσερις ημέρες εργασίας με το παλιό φοιτητικό σύνθημα: «όχι στην εντατικοποίηση».

Εξαιρετικά ευεργετική επίδραση θα είχε η πρόταση Μίχαλου και στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Οι παίκτες πρέπει να εργάζονται μία ημέρα λιγότερο. Για τον Ολυμπιακό, επί παραδείγματι, η ημέρα αυτή είναι προφανώς η Τετάρτη – οπότε διεξάγονται οι αγώνες των ευρωπαϊκών κυπέλλων. Εάν ήταν αργία όλα θα ήταν τόσο, μα τόσο καλύτερα. Για τον πολυμετοχικό, πάλι, η αργία θα μπορούσε να προσδιοριστεί μέσα στα Σαββατοκύριακα, και αυτό μετά βεβαιότητος θα ανέβαζε σημαντικά το ηθικό των φιλάθλων.

Τελικώς δηλαδή οι μόνοι που εργάζονται νυχθημερόν όχι πέντε, αλλά εφτά μέρες την εβδομάδα, για να μην πω περισσότερες είναι οι μοναχοί του Αγίου Όρους. Και είδατε τα αποτελέσματα…

1 comment:

Anonymous said...

"Εργάσιμη εβδομάδα 3-4 ημερών προτείνει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Μίχαλος".... Έρχεται να συμπληρώσει την απαράδεκτη πρόταση για ελαστικό ωράριο μέχρι 70 ώρες την εβδομάδα, στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, από τους Ισπανούς σοσιαλιστές (που ο Θεός να τους κάνει). Διακρίνω μια συντονισμένη κίνηση για επιστροφή σε εργασιακό μεσαίωνα; Ποιος είναι και πόσα παίρνει ο κ. Μίχαλος, που έχει και το θράσος να κάνει τέτοιες προτάσεις; Έχει εξασφαλίσει τη σύνταξή του μήπως και μιλά εκ του ασφαλούς; Δηλαδή πρότεινε μείωση αποδοχών και ενσήμων, άρα κατακόρυφη πτώση του βιοτικού επιπέδου ενός μέσου Έλληνα, που θα είναι και υποχρεωμένος να το ζει μέχρι τον τάφο; Έλεος Παναγία μου!