Monday, December 15, 2008

Οι τρεις Μάγοι

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου – και τι θέλει η κυβέρνηση για να ανακάμψει; Όχι πολλά πράγματα. Ένα θαύμα αντίστοιχο με εκείνο των Χριστουγέννων: να ανοίξουν οι ουρανοί και να έρθει ο κόσμος τα πάνω κάτω.

Για την ώρα, ο κ. Καραμανλής έχει τους τρεις Μάγους. Αυτοί έφεραν στην κυβέρνηση τα πολύτιμα δώρα – με τα γνωστά αποτελέσματα. Ο Μελχιώρ είναι προφανώς ο Γιώργος Βουλγαράκης γιατί κουβαλούσε μαζί του χρυσό. Η εικονογραφία του μέλλοντος θα εμφανίζει τον κ. Βουλγαράκη χρυσό, ολόχρυσο, χρυσό μασσίφ, να κρατάει στο χέρι του όχι μικρό κιβώτιο, αλλά μεγάλο χαρτοφύλακα γεμάτο με χρυσά συμβόλαια. Το ρόλο διεκδικεί με μικρότερες πιθανότητες και ο κ. Εφραίμ, για λογαριασμό του θιάσου της Μονής Βατοπεδίου.

Ο Βαλτάσαρ αντιστοιχεί προς τον Θόδωρο Ρουσσόπουλο. Αυτός έφερε λιβάνι, που ήταν το αγνότερο θυμίαμα. Λιβάνι άφθονο, από τις φιλικές εφημερίδες, λιβάνι ατελείωτο από τους δημοσιογράφους της «επιρροής», λιβάνι μεθυστικό που δεν σε αφήνει να μυρίσεις τι συμβαίνει στην κοινωνία. Λιβάνι που πλανεύει και γι’αυτό είναι το σύμβολο της θυσίας. Η μόνη διαφορά είναι πως ο Βαλτάσαρ, εν αντιθέσει προς τον κ. Ρουσσόπουλο, ήταν μαύρος βασιλιάς, αλλά η απόκλιση αυτή ερμηνεύεται επαρκώς από τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων.

Μένει ο Γκασπάρ, ο τρίτος μάγος. Εδώ η ιστορία αρχίζει να αλλάζει. Γιατί με το Γκασπάρ δεν μοιάζει κανείς άλλος εκτός από τον ίδιο τον κ. Καραμανλή. Αυτός κρατούσε στα χέρια του σμύρνα, που ήταν το δώρο της Ευρώπης, πριν αντικατασταθεί από τα κοινοτικά προγράμματα και τις επιδοτήσεις. Η σμύρνα είναι το σύμβολο της ανθρώπινης υπόστασης – αυτής που συχνά ξεχνάνε όσοι εγκαθίστανται στο Μέγαρο του Μαξίμου. Συμβολίζει το Χριστό ως Υπέρτατο Λυτρωτή, ως Μεγάλο Θεραπευτή. Από αυτόν περιμένουν την Ανάσταση. Αλλά για την ώρα, ενώ ο κόσμος καίγεται, αυτός σφυρίζει αδιάφορα «οι ουρανοί αγάλλονται, χαίρει η φύσις όλη».

Με αποτέλεσμα η εβδομάδα που οδηγεί στα Χριστούγεννα να μοιάζει περισσότερο με Γολγοθά.

No comments: