Tuesday, May 5, 2009

Χωρίς Παυλίδη

Τρίτη 5 Μαϊου – και τώρα τι θ΄απογίνουμε χωρίς Παυλίδη; Ο άνθρωπος αυτός ήταν μια κάποια λύση…

Πάντως, μας έδωσε το ωραίο ταξίδι. Πρώτα από όλα, το ταξίδι στην άγονη γραμμή – γιατί, ας μην ξεχνιόμαστε, πριν τσακωθεί άγρια με τον κ. Μανούση κι αρχίσει ο πρώην καναλάρχης, πρώην στέλεχος της παράταξης, νυν εφοπλιστής και νυν τρόφιμος Ζούγκλας να τον καταγγέλλει ήταν σε αγαστή σύμπνοια και τα μανουσοσαπιοκάραβα της ΣΑΟΣ έπαιρναν τη μία μετά την άλλη τις επιδοτήσεις για την άγονη, αλλά γονιμότατη σε φράγκα, γραμμή. Μας χάρισε επίσης ένα ωραίο τρίμηνο, για να μην πω εννεάμηνο, γιατί μεσολάβησαν οι ευτυχισμένες μέρες του Βατοπεδίου, κατά το οποίο δεν μιλούσαμε για τίποτα και για κανέναν άλλο. Ο κ. Παυλίδης, 32 χρόνια άγνωστος κοινοβουλευτικός, τρεις δεκαετίες βυθισμένος στην ασημαντότητα παρά την άσκηση υπουργικών καθηκόντων, τέντωσε στα ακραία της όρια την πρόβλεψη του Άντυ Ουώρχολ για την τηλεοπτική εποχή: όχι ένα τέταρτο, αλλά τρεις ολόκληροι μήνες αέναης δημοσιότητας. Εκείνος πώς θα αντέξει τώρα την επιστροφή, την οριστική δηλαδή επιστροφή, στην αφάνεια;

Αλλά από την επικαιρότητα της ημέρας και το κλείσιμο του «φακέλλου Παυλίδη», με το τέλος της ποινικής διερεύνησης και, φυσικά, το τέλος της πολιτικής του σταδιοδρομίας (αν, δηλαδή, δεν έχουμε τρελαθεί εντελώς), αξίζει να κρατήσει κανείς μια αδιανόητη λέξη, που υπάρχει σήμερα στις ανακοινώσεις των κομμάτων, τις δηλώσεις των εκπροσώπων, τα δημοσιεύματα του τύπου. Είναι η λέξη «διαρροή». Τι σημαίνει ακριβώς «διαρροή»; Σημαίνει πως όσοι μιλούσαν για ψήφο κατά συνείδηση μας κορόιδευαν αναίσχυντα. Πως δεν το εννούσαν ούτε για αστείο. Πως δεν έχουν ούτε την ελάχιστη εκτίμηση στην αυτοτέλεια του βουλευτή, ούτε καν για μια διαδικασία στην οποία το Σύνταγμα ρητά προβλέπει και διασφαλίζει ότι θα κρίνει και θα τοποθετηθεί χωρίς καμμία απολύτως κομματική δέσμευση ή αναφορά.

Η κυβέρνηση σε μια ακραία επίδειξη υποκρισίας χτες ζητούσε από όλους να ψηφίσουν κατά συνείδηση – και προέτρεπε τους επιρρεπείς δικούς της σε λευκό, αντί υπερψήφισης. Μόλις τα κατάφερε στην ψηφοφορία τρέχει για πολιτική εκμετάλλευση. Το ΠΑΣΟΚ, που δια του αρχηγού του ζήτησε ψήφο κατά συνείδηση, δεν υπερασπίζεται το δικαίωμα της άσκησής της χωρίς να συνιστά πολιτικό πρόβλημα και μιλά για «αρραγή αντιπολίτευση» - πώς άραγε γίνεται η διάγνωση μιας «αρραγούς» ψήφου κατά συνείδηση;

Τα πράγματα είναι απλά. Πολιτικό πρόβλημα από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν υπάρχει, γιατί δεν νοείται, γιατί είναι προσβολή στους θεσμούς και το Σύνταγμα και η ανακίνηση και η επίκληση, ακόμη και η άρνησή του. Πολιτικό πρόβλημα υπάρχει για την κυβέρνηση στο βαθμό που στηρίζεται στην ψήφο του κ. Παυλίδη ως εκατοστού πεντηκοστού πρώτου βουλευτή, ενός βουλευτή σε τέτοια έκταση αποδομημένου και αποδοκιμασμένου από φίλους και αντιπάλους, από ομοϊδεάτες και ετερόδοξους, από τα διπλανά και τα απέναντι έδρανα, από την κοινωνία στην έκταση που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Τόσο απλό…

7 comments:

Demelene said...

Κ. Καρζή αν μου επιτρέπεται μια ερώτηση.

Γενικά δεν παρακαλουθώ τηλεόραση, αλλά ένας συνεργάτης μου ειπε ότι οι βουλευτές του ΛΑΟΣ ψηφίσαν με σφραγισμένο φάκελο. Αμέσως εγώ σκέφτηκα οτι αυτο δεν ειναι παράνομο? Δεν μιλάω για ηθικά παράνομο (το οποίο σίγουρα ειναι) αλλά για κάτι που θα έπρεπε να υπάρχει έλεγχος και τιμωρία από διαδικασίας.

Αμέσως μετά μου εξηγησαν οτι και στις βουλευτικές εκλογές, υπάρχει κόσμος που πάει με σφραγισμένο το φάκελο να ψηφίσει.

Εγώ θεωρούσα οτι αυτό είναι τυπικά παράνομο και οκ στις βουλευτικές για τις γριές και παππούδες υπάρχει μια ανοχή, κάνουν τα στραβά μάτια δηλαδή.

Η ερώτηση μου ειναι αν τελικά κάτι τέτοιο ειναι τυπικά παράνομο ειδικά στην βουλή μέσα, γιατι συγνώμη αν επιτρέπεται να ψηφίζει ο βουλευτής με σφραγισμένο φάκελο νομίζω οτι και να λέμε απλά σπαταλάμε τον χρόνο μας, καθώς τυπικά προβλέπεται.

Τώρα αν προλέβεται, ωραία δημοκρατία τι να πω.

Ηλιάς Διαμαντώνη said...

Απαντώ στον Demelene,
Σε αυτή τη χώρα δεν ξέρεις που ξεκινά το νόμιμο και που τελειώνει το ηθικό. Ένα είναι σίγουρο, ότι οι βουλευτές μας είναι τόσο φερέγγυοι που ψηφίζουν με σφραγισμένο φάκελο σαν τη γρια και τον παππού με το Αλτζχάιμερ!
Να μας ζήσουν, δικοί μας είναι, και οι 300!

Demelene said...

Δεν διαφωνώ κα Διαμαντώνη, αλλά από περιέργεια και μονο θα ήθελα να ξέρω αν ειναι τυπικώς νομιμο ή υπό ανοχή νόμιμο.
Ευχαριστώ σε κάθε περίπτωση

Theodore said...

Απο τη στιγμη,ου και οι αλλοι,ψηφιζαν με πολιτικα κριτηρια,σε τι διεφερε η "μεθοδος Καρατζαφερη";

Fivos Karzis said...

@demelene
Οι βουλευτές του Καρατζαφέρη ψήφισαν δείχνοντας στο μεγάλο αρχηγό το φάκελλο και το ψηφοδέλτιο που έβαζαν μέσα. Το σφράγιζαν μπροστά του και το έριχναν. Αυτοί είναι, δεν είχαμε αμφιβολία... Τυπικώς δεν προβλέπεται αλλά και δεν ελέγχεται. Αμα θέλει να δείξει τι βάζει μέσα, τι να τον κάνεις. Άσε που δεν το είχε σκεφθεί κανείς - ο Καρατζαφέρης είναι εφευρετικός.

Στις εκλογές δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο γιατί η εφορευτική επιτροπή δίνει το φάκελλο. Μόνο ψηφοδέλτιο μπορεί να έχει μαζί του ένας ψηφοφόρος.

Demelene said...

Ευχαριστώ

Volpone Volpone said...

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΑΡΧΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ..ΑΡΧΟΜΕΝΩΝ.ΤΗΝ ΒΙΩΣΑΜΕ