Tuesday, May 19, 2009

Ο ιός του πανικού

Τρίτη 19 Μαΐου – και η χώρα ζει υπό καθεστώς άμεσης απειλής. Την απειλούν η επιδημική γρίππη και ο ενδημικός πανικός. Το πρώτο ελαφρύ κρούσμα γρίππης μπορεί να φέρει μαζί του βαρύτατα και μεταδοτικά κρούσματα λοιμώδους επικοινωνίασης. Το νόσημα είναι χρόνιο και ανίατο, επίκειται έξαρση, φορέστε γρήγορα τις μάσκες σας.

Η γρίππη των χοίρων, που δεν την λέμε έτσι για να προστατεύσουμε τη χοιροτροφία, η μεξικανική γρίππη που δεν την λέμε έτσι για να γλιτώσει ο τουρισμός του Μεξικού, η νέα γρίππη τελοσπάντων έχει μερικά χαρακτηριστικά. Ένα από αυτά είναι πως (έως τώρα) εμφανίζεται εξαιρετικά ήπια. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη χώρα με τα περισσότερα κρούσματα στον κόσμο, το ποσοστό θνησιμότητας δεν ξεπερνάει το ένα τοις χιλίοις. Το ποσοστό είναι σαφώς μικρότερο από τη συνήθη θνησιμότητα που έχουν τα κρούσματα γρίππης κάθε χρόνο, χωρίς να υπάρχει κάποια έκρηξη μεταδοτικότητας ή κάποιος ειδικός συναγερμός. Η θνησιμότητα στο Μεξικό, χωρίς κι εκεί να είναι τεράστια, ασφαλώς δεν είναι κατά κανένα τρόπο συγκρίσιμη με άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα ή η υπόλοιπη Ευρώπη, όπου οι συνθήκες υγιεινής δεν έχουν σχέση με την κατάσταση, για παράδειγμα, στην αποθήκη 20 εκατομμυρίων ανθρώπων που είναι οι παραγκουπόλεις γύρω από την Πόλη του Μεξικού.

Είναι αλήθεια, φυσικά, ότι κίνδυνος υπάρχει. Όχι τόσο από τη βαρύτητα της ασθένειας, όσο κυρίως από το ρυθμό μετάδοσής της. Είναι ένας ιός με όλες τις προδιαγραφές για να μεταδοθεί παντού, σε όλο τον κόσμο, να προκαλέσει πράγματι πανδημία. Και ασφαλώς πρέπει να γίνουν πολλά, να ληφθούν προληπτικά μέτρα, να τηρηθούν κανόνες υγιεινής, οι περισσότεροι αυτονόητοι στην τρέχουσα καθημερινότητά μας.

Αλλά σε μια χώρα όπου οι συγκινητικά ευαίσθητες μαμάδες βλέπουν πρωινάδικα και τρέχουν στο φαρμακείο για να στοκάρουν Ταμιφλού, σε μια χώρα που δεν τρώει γουρουνοπούλα στην Καλαμάτα για να μην κολλήσει μεξικάνικη γρίππη, σε μια χώρα όπου οι πελάτες δεν πατάνε σε μεξικάνικο για το φόβο να κρυβόταν ο ιός σε κάποια κονσέρβα φασόλια και να μπει ύπουλα στα τάκος και τα μπουρίτος, ο πανικός είναι πιο επικίνδυνος από τον ιό.

Και είναι πιο επικίνδυνος γιατί μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ξεχάσουμε όλα τα άλλα. Μη σε νοιάζει, ας πούμε, για τις ευρωεκλογές – φυλάξου από τη γρίππη. Μη σε νοιάζει που η Ελλάδα έχασε δέκα θέσεις στον πίνακα της διεθνούς ανταγωνιστικότητας και θα μείνεις άνεργος – θα είσαι τουλάχιστον ζωντανός, αν φυλαχτείς από τη γρίππη. Μη σε νοιάζει ποιος είναι ο Ρόκος στους λογιαριασμούς της Ζήμενς – εκείνος έχει τον τρόπο του να πάρει Ταμιφλού, εσύ φυλάξου από τη γρίππη. Μην κοιτάς τώρα ποιοι πήραν το τρένο του Προαστιακού και εισέπραξαν αντί να πληρώσουν γερό εισιτήριο – γίνε καλά πρώτα από τη γρίππη που δεν έχεις και βλέπουμε. Αυτή τη γρίππη πολλοί τη βλέπουν κίνδυνο να αρρωστήσουν, άλλοι μπορεί να διακρίνουν μια θεραπεία δια πάσαν νόσον και πάσαν αμαρτίαν. Από αυτούς πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί τρόπος προφύλαξης.

No comments: