Παρασκευή 14 Νοεμβρίου – και η λέξη της ημέρας είναι «άνωθεν». Σωστά. Καμμία άλλη δεν εκφράζει τη βαθύτατη διάβρωση του κρατικού μηχανισμού, τη βαθύτατα δουλική αντίληψη που οι πολιτικές ηγεσίες έχουν εμφυσήσει στους υφισταμένους τους, τη βαθύτατα απαξιωτική αντίληψη που έχουν στην ιεραρχία οι ανώτεροι για τους κατώτερους, και οι ίδιοι για τον εαυτό τους ως κατώτερο για τους ανωτέρους τους.
«Η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου ολόκληρη εκτελούσε εντολές, εντολές εκτελούσα κι εγώ», λέει σε μια επιστολή που δημοσιεύει το Έθνος ένας νομικός σύμβουλος της ΚΕΔ. Οι νομικοί σύμβουλοι χαίρουν ειδικής προστασίας από το νόμο. Γιατί; Ακριβώς για να μπορούν να υψώσουν ένα στοιχειώδες ανάστημα, να πουν «όχι» όταν τους ζητούν να παρανομήσουν και να μην υποχρεώνονται στον έσχατο εξευτελισμό του κ. Σταύρου Ζερβουδάκη να επικαλείται ως υπεράσπιση του εαυτού του –για κάτι που ως νομικός γνωρίζει ότι χρήζει υπεράσπισης- το γεγονός ότι «εκτελούσε εντολές άνωθεν».
Αλλά βέβαια. Γιατί να φτάσει κανείς στο νομικό σύμβουλο όταν υπάρχει ο νομάρχης. Μια δικηγόρος καταθέτει στη Βουλή και εμφανίζει τον γίγαντα των τηλεοπτικών παραθύρων, τον λατρεμένο της AGB που στα πόδια του συνωστίζονται μαρκούτσια ακόμη κι όταν πηγαίνει για ούζα, ναι, αυτόν τον πανίσχυρο εκλεγμένο νομάρχη να της λέει «ποιος είμαι εγώ που θα πω όχι στον Καραμανλή;». Διότι «η απόφαση», φέρεται επίσης να της είπε, που ο ίδιος το διαψεύδει, «η απόφαση ήρθε από πάρα πολύ ψηλά, πιο ψηλά δεν γίνεται…» Και, το λιγότερο, όλοι πιστεύουν πως θα μπορούσε κάλλιστα να έχει γίνει έτσι ακριβώς.
Γιατί άμα θέλεις να κάνεις τη δουλειά σου, πρέπει να πέσει τηλέφωνο «από πάνω». Έτος 2008, σαν να βλέπεις ασπρόμαυρη ελληνική ταινία. Ο ιδιαίτερος του κ. υπουργού, το μυθικό Μαξίμου, ο συνεργάτης, ο σύμβουλος, ο κολλητός, ο κουμπάρος. Το κύκλωμα της εξουσίας. Οι πολλοί πειθήνιοι και οι λίγοι που ανθίστανται – συχνά υποχρεωμένοι να φτάσουν έως τα άκρα, την παραίτηση πρόσφατα για τους δύο εισαγγελείς. Αλλά οι κούκοι είναι λίγοι και η άνοιξη μακριά.
Αυτό ακριβώς είχε υποσχεθεί ο κ. Καραμανλής μιλώντας –έχω καιρό να ακούσω κάποιον να το επικαλείται…- για το περίφημο «σύστημα ΠΑΣΟΚ», για τη «σεμνότητα και την ταπεινότητα». Αυτή την εξυγίανση επαγγέλθηκε και γι’αυτό ήταν τόσο καταστροφικό και παραμένει το Βατοπέδι. Και η γνώμη των πολιτών για τις επιδόσεις της κυβέρνησής του σε αυτό ακριβώς το θέμα είναι που ο κ. Καραμανλής διαβάζει αυτές τις μέρες στις δημοσκοπήσεις.
Friday, November 14, 2008
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment