Tuesday, October 7, 2008

Κάθε πόλις και Πανεπιστήμιο, κάθε χωριό και ΤΕΙ

Τρίτη 7 Οκτωβρίου – και εσείς που δεν αντέχετε στη δοκιμασία του Εξαποδώ, εσείς που γίνεστε αμέσως άπιστοι Θωμάδες, εσείς που σε λίγο θα δείτε τον ηγούμενο Εφραίμ και το μοναχό Αρσένιο να πηγαίνουν στον εισαγγελέα και θα πείτε πως η εποχή μας δεν είναι εποχή για θαύματα – κάνετε λάθος. Θαύματα γίνονται. Και γίνονται συνεχώς, αν κοιτάξετε γύρω σας με ένθεο πνεύμα. Δεν είναι θαύμα ότι η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων είναι σήμερα μεγαλύτερη από τη Lehman Brothers; Δεν είναι θαύμα ότι σε λίγο η γενιά των 700 ευρώ θα μπορεί να αγοράσει με το μισθό της τη μισή Ουώλ Στρητ; Δεν είναι θαύμα ότι κουτσά-στραβά η Ολυμπιακή πετάει και έχουν κλείσει η Swissair και η Sabena; Δεν είναι θαύμα ότι το ΠΑΣΟΚ είναι μπροστά στις δημοσκοπήσεις; Δεν είναι θαύμα ότι ο Γιάννης Μανώλης είναι ο πλέον νομιμόφρων βουλευτής;

Κι αν όλα αυτά ακόμη δεν σας συγκινούν, ένα άλλο θαύμα συντελέστηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο. Επειδή τα μεγάλα γεγονότα συμβαίνουν στα σκοτεινά και δεν φωτίζονται από τους διεστραμμένους προβολείς της επικαιρότητας ίσως δεν έχετε πληροφορηθεί ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο ο υπουργός Παιδείας πήγε περιοδεία στην Αιτωλοακαρνανία. Και εκεί έγινε κάτι που στο μέλλον θα καρπίσει και θα φέρει το φως της γνώσης στο Αγρίνιο και το Μεσολόγγι – εκεί όπου εν αντιθέσει προς τη Βιστωνίδα όλοι ξέρουν από την πατριδογνωσία πως πρόκειται για λιμνοθάλασσα, άρα ατυχώς δεν μπορεί να ανταλλαγεί με οικόπεδα στο Μαρούσι. Το περασμένο Σαββατοκύριακο ιδρύθηκε ένα Πανεπιστήμιο.

Ναι, δεν είναι ψέμματα. Ο υπουργός Παιδείας το ανακοίνωσε νέτα-σκέτα. Προχωρεί η ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας. Μην σας πτοεί ότι στη δυτική Ελλάδα λειτουργούν ήδη το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Στα 225 χιλιόμετρα που χωρίζουν τις δύο πόλεις χωράει εύκολα άλλο ένα. Μέχρι τώρα υπήρχε η μαγιά, τρία τμήματα της διασποράς από τα Γιάννενα, αλλά με την ίδρυση και τέταρτου τμήματος θα λειτουργήσει και διοικούσα επιτροπή. Ποιο είναι το τέταρτο αυτό τμήμα; Πρόκειται για το τμήμα «Μάρκετινγκ Αγροτικών Προϊόντων».

Μπορούμε, λοιπόν, κατ’αντιδιαστολή να υποθέσουμε πως θα χρειαστούν και άλλα αντίστοιχα τμήματα. Για παράδειγμα, το τμήμα μάρκετινγκ κτηνοτροφικών προϊόντων, το τμήμα μάρκετινγκ βιοτεχνικών προϊόντων, το τμήμα μάρκετινγκ βιομηχανικών προϊόντων, το τμήμα μάρκετινγκ προϊόντων υψηλής τεχνολογίας. Και μετά θα έχουμε κατευθύνσεις: μάρκετινγκ πουλερικών, μάρκετινγκ ερυθρού κρέατος, μάρκετινγκ για καραμέλλες μέντα.

Είναι καλό πράγμα η Παιδεία. Είναι καλό πράγμα τα Πανεπιστήμια. Ίδρυσε κι εσύ ένα Πανεπιστήμιο – μπορείς. Είναι ένας από τους μάλλον αθώους τρόπους να πετάμε από το παράθυρο μερικά από τα εφτάμισυ δις ευρώ που υπολογίζει να μαζέψει ο κ. Αλογοσκούφης.

Αρκεί η μαμά να μπορεί να βγει στη γειτονιά να πει «πέρασε το παιδί πέρασε» και, όπως έλεγε ένας παλιός στίχος, «το καημένο επιστήμων τελειώνει». Αρκεί να νοικιαστούν τα δωμάτια στο Αγρίνιο, να δουλέψουν τα μαζαγιά στο Μεσολόγγι και, μην τα θέλετε όλα μαζί, μόλις γίνουν τα εγκαίνια δεν θα χρειάζονται πια μαύρες σημαίες για τη διεκδίκηση του δίκαιου αιτήματος της τοπικής κοινωνίας για ίδρυση Πανπιστημίου στο ιστορικό Αιτωλικό. Αν αργήσουν λίγο ακόμη οι εκλογές, αν χειροτερέψουν λίγο οι δημοσκοπήσεις έρχεται το University of Aetoliko, το University of Xiromero, προπάντων δε το University of Valtos. Βάλτος βαθύς και πηχτός, να μην ξεκολλάς με τίποτα…

3 comments:

Anonymous said...

Agapite Foivo

Gia mia fora epiases to sfigmo mas....

Xairetismata apo London!

Anonymous said...

Foivo....ennoeitai gia mia AKOMI fora ennoousa :)

Anonymous said...

Είστε η ενσάρκωση της προτροπής "Νήφε και μέμνησο απιστείν". Με ένα ειρωνικό τρόπο συχνά κάπως υπερβολικό, αλλά εν το συνόλω εξυγιαντικό. Επιπλέον απολαυστικό.