Thursday, October 16, 2008

Από το Βατοπέδιο έως τις εκλογές

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου – και το Βατοπέδι είναι μια ευκαιρία. Είναι μια ευκαιρία να αποκαταστήσει στοιχειωδώς την τιμή του το πολιτικό σύστημα. Να δώσει ένα σήμα προς τους πολίτες ότι, για μια έστω φορά, θα κινηθεί και λίγο πιο πέρα από τη μάχη των εντυπώσεων, ότι, για μια έστω φορά, θα κινηθεί λίγο πιο πέρα από τη λογική της συναδελφικής αλληλεγγύης, ότι, για μια έστω φορά, θα κινηθεί πάνω από την υστερόβουλη οπτική της εστίασης στα τρωτά του αντιπάλου για να φύγει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης από τα οικεία κακά.

Από κοινοβουλευτική άποψη, η θεσμική δυνατότητα δίνει λύση, αφού μπορούν να συσταθούν τόσο η προνακριτική όσο και η εξεταστική επιτροπή. Η εξεταστική θα ήταν μια λυτρωτική διέξοδος εάν είχε αποφασιστεί στην κατάλληλη συγκυρία, για παράδειγμα πριν ανέβει ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα, στο σκέλος της υπόθεσης που αφορά, βρίσκεται αρκετά βήματα πίσω από τις εξελίξεις, στο βαθμό μάλιστα που η υπόθεση οδηγήθηκε στη Βουλή με την ολοκλήρωση, στις γνωστές συνθήκες, μιας ανακριτικής διαδικασίας. Η εξεταστική έχει νόημα για να διασκεδάσει τις όποιες υπόνοιες διατυπωθούν, γνήσιες ή υποβολιμαίες, για την πιθανότητα συγκάλυψης παρελθούσας ευθύνης.

Από πολιτική άποψη, το ζήτημα είναι κρίσιμο για το πολιτικό σύστημα στο μέτρο που κρίνει την στοιχειώδη αξιοπιστία του έναντι των πολιτών, σε μια φάση όπου οι πολίτες είναι βέβαιο ότι την αξιοπιστία της ηγεσίας θα αναζητήσουν ως βασικό κριτήριο για τις επιλογές τους.

Οι πολίτες δεν ζητούν εκλογές για το Βατοπέδι. Ούτε ζητούν ανασχηματισμό για το Βατοπέδι. Όσοι ζητούν εκλογές (και είναι αρκετοί στις δημοσκοπήσεις), όσοι ζητούν ανασχηματισμό (και είναι ακόμη περισσότεροι), διατυπώνουν το αίτημα, τώρα πια την απαίτηση, για μια αποτελεσματική διακυβέρνηση της χώρας, απαλλαγμένης από την υποθήκευση της ισχύος και της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος σε ένα σκάνδαλο σε εκκρεμότητα.

Το Βατοπέδι με την καθοριστική επίδραση που είχε στις διαθέσεις και ενδεχομένως στις προθέσεις του εκλογικού σώματος άλλαξε ριζικά τα δεδομένα. Διέψευσε όσους πίστευαν ότι πολιτικές μάχες μπορούν να κριθούν πριν ξεκινήσουν.

Με αυτή την έννοια, το Βατοπέδι έφτιαξε το παιχνίδι που θα παιχτεί από εδώ και πέρα. Δεν θα κρίνει την έκβασή του. Θα κρίνει όμως ποιοι έχουν τη νομιμοποίηση από την κοινή γνώμη για να πάρουν μέρος.

No comments: