Friday, October 10, 2008

Εν λίμνη Βιστωνίδι

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου – και μην το βλέπετε επιφανειακά, σαν ένα βότσαλο στη λίμνη. Το πρόβλημα δεν είναι στη Βιστωνίδα. Το πρόβλημα είναι στην Ουώλ Στρητ. Απλώς επειδή η έννοια του μοναχισμού είναι η άσκηση της άρνησης των εγκοσμίων, αυτή οδηγεί στην απώλεια συντεταγμένων που ορίζουν τις ζωές των απλών, καθημερινών ανθρώπων, χωρίς την ενόραση του επέκεινα.

Η πρώτη αίσθηση που χάθηκε με την ενατένιση των ιερών χρυσόβουλων είναι η αίσθηση του χώρου. Διαβάζω σήμερα από την ανάλυση των συμβολαίων ανταλλαγής, που για να μαθευτούν χρειάστηκε να επιστρατευθεί αντικλείδι για τα κρατικά σεντούκια, καθότι η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου σε τέτοια θέματα είναι εξαιρετικά εχέμυθη, ότι εάν αθροίσει κανείς το σύνολο των εκτάσεων λιμναίων και παραλίμνιων που αντηλλάγησαν, αυτές αντιστοιχούν στο 108% της επιφάνειας της λίμνης. Πρόκειται για διαστρέβλωση. Η λίμνη δεν έχει πάντοτε την ίδια επιφάνεια. Απλώς όταν τα μέτραγαν για την ιερά Μονή ήταν στη φάση της παλίρροιας, όταν μετρούσαν για το κράτος ήταν στην ώρα της φυρονεριάς.

Η δεύτερη αίσθηση που χάθηκε ήταν η αίσθηση του χρόνου. Τι σήμερα, τι αύριο, τι τώρα. Τι το 1300 τα συμβόλαια, τι το 2005. Τι είναι εφτά αιώνες μπροστά στην αιωνιότητα; Ο Κύριος είναι άχρονος και αυτό φάνηκε πολύ εξυπηρετικό στην περίπτωση των συμβολαίων ανταλλαγής. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το ακίνητο επεστράφη πριν ακόμη αποδοθεί. Λεπτομέρειες…

Η τρίτη αίσθηση που χάθηκε ήταν η αίσθηση του μέτρου. Εν αρχή ην το χρήμα, και το χρήμα ην προς τον Θεόν και Θεός ην το χρήμα. 31 τα συμβόλαια, 260 τα ακίνητα, ποσοστά, νομές, κυριότητες, επικαρπίες, συναλλαγές, κέρδη και διάφορα, καταθέσεις, βιβλιάρια, επενδύσεις, διατραπεζικά επιτόκια (ναι, και τέτοιους λογαριασμούς είχαν), traders ρασοφόροι και διακονούντες ελικοπτερομεταφερόμενοι. Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι.

Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι σε λίμνη, στην Τιβεριάδα, βρήκε και ο Ιησούς τους μαθητές του να ψαρεύουν, γιατί τότε οι λίμνες ανήκαν στα ψάρια τους. Το πραγματικό θαύμα είναι ότι από πνευματική άποψη οι ευσεβείς μοναχοί με τις ανταλλαγές τους μετέτρεψαν μια Τιβεριάδα σε Νεκρά Θάλασσα – που κι αυτή λίμνη είναι, αλμυρή όσο και οι τιμές που πλήρωνε το κράτος στον Εφραίμ.

1 comment:

Anonymous said...

Δεν είδα να σχολιάσει κανείς ανακοίνωση της μονής Βατοπεδίου,απόσπασμα της οποίας είδαμε στην "Κ" τς Κυριακής 12ης Οκτ., σελ 16. Εκεί διαβάζουμε: "Η αδελφότητα της Ιεράς ΜΕΓΙΣΤΗΣ Μονής Βατοπεδίου...". Το ΜΕΓΙΣΤΗΣ (Μεγίστη μονή είναι στο Άγιον Όρος μόνον η πρώτη τη τάξει μονή της Μεγίστης Λαύρας)είναι προσθήκη αυθαίρετη και πλήρως αντικανονική, όμως εκφράζει μια από τις μεγάλες φιλοδοξίες του Εφραίμ. Ποιος θα τον "χαστουκίσει"; Σας παραδίδω την πληροφορία, αν δεν την έχετε επισημάνει για να την χρησιμοποιήσετε, αν θέλετε.- Φιλικότατα ΔΗΜ.Σ.ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ, dimat3189@gmail.com