Thursday, May 28, 2009

Δώσε στο λαό debate


Πέμπτη 28 Μαΐου – και τρελαίνομαι για ντημπέητ. Έχει σασπένς, έχει πολλή κουβέντα πριν, έχει τεχνικές λεπτομέρειες, έχει προπονήσεις, έχει τακτική, έχει σχολιαστές να φαν και οι κότες, να φαν και τα παπαγαλάκια, έχει κους κους για τους δημοσιογράφους, έχει στυλίστες που κρίνουν το μακιγιάζ και την αμφίεση, έχει και πολλή κουβέντα μετά, έχει γκάλοπ για το νικητή, έχει μουρμούρα στα αποδυτήρια, γενικώς από όλα έχει ο μπαξές. Είναι κάτι σαν τελικός του Τσάμπιονς Ληγκ, με τη διαφορά ότι στο ποδόσφαιρο το πιο ωραίο, το πιο άγριο, το πιο συναρπαστικό δίωρο είναι του αγώνα. Στις εκλογές το ματς είναι το πιο αποστειρωμένο και μάλλον βαρετό δίωρο – απλώς πρέπει να το υποστείς για να απολαύσεις όλο το υπόλοιπο.

Δείτε τις θετικές πλευρές του ματς. Οι παίκτες συμμετέχουν με τις καλύτερες των προθέσεων, για να εξυπηρετήσουν τους στόχους τους. Και πράγματι το ντημπέητ προσφέρεται.

Τι θέλει ο κ. Καραμανλής; Έξοδο από την οικονομική κρίση. Το ντημπέητ είναι μια ανάσα. Θα ενισχύσει αποφασιστικά τη ζήτηση – οι πιτσαρίες, ας πούμε, θα κάνουν χρυσές δουλειές και οι ζυθοποιίες επίσης. Το ίδιο θα ισχύσει τις αμέσως επόμενες ημέρες για τα προϊόντα αδυνατίσματος, μετά από μια εβδομάδα στο μπαλκόνι με τηλεόραση. Θα ενισχυθεί και η αγορά εργασίας, με προσλήψεις νεαρών με μηχανάκια, να βρει δουλειά και –θα τον θυμάστε- εκείνος ο πιτσαδόρος που κυκλοφορούσε στα προεκλογικά σποτ της Ν.Δ. και μετά από πέντε χρόνια νέας διακυβέρνησης είμαι βέβαιος ότι θα είναι διευθύνων σύμβουλος – πιθανολογώ σε υπό συγχώνευση εταιρεία του δημόσιου τομέα. Κι αν το μέτρο του ντημπέητ σας φαίνεται κάπως προσωρινό, γιατί τα μέτρα για τα Ι.Χ. έχουν πιο μακροπρόθεσμη οπτική;

Ντημπέητ είναι η απάντηση και για τον κ. Παπανδρέου. Τι θέλει; Πράσινη ανάπτυξη. Σκεφτείτε το απλά. Τι θα έκαναν οι άνθρωποι, αν δεν έμεναν απόψε μαζικά καθηλωμένοι για να παρακολουθήσουν την τηλεμαχία των αρχηγών; Μάλλον θα έβγαιναν, μια τέτοια ωραία καλοκαιρινή νύχτα. Θα μετακινούνταν, δηλαδή, με μοτοσυκλέττες και αυτοκίνητα. Που σημαίνει ότι το ντημπέητ συμβάλλει αποφασιστικά στη μείωση των εκπομπών ρύπων – είναι μια πράξη ευθύνης προς το περιβάλλον. Κι αν έβγαιναν θα έπιναν ένα μπακάρντι –καταστρέφοντας ζαχαροκάλαμα στην Κούβα- και θα γέμιζαν το ποτήρι με κόκα, ενισχύοντας τις πολυεθνικές της βαρβαρότητας. Ντημπέητ και ύπνος (που πιθανότατα θα σας έχει πάρει νωρίς-νωρίς). Εξαιρετικά οικολογικό.

Κρίμα που είναι μόνο μια φορά, κρίμα που είναι μόνο κάθε εκλογές. Αύριο τι θα απογίνουμε χωρίς ντημπέητ;

8 comments:

Giannis said...

αναρωτιεμαι ποιος σοφρων ανθρωπος θα χασει το ομορφο βραδυ του για να δει αυτη τη παρωδια, εκτος των δημοσιογραφων και των παραπολιτικων των κομματων αληθεια αδυνατω να καταλαβω γιατι καποιος να θελει να το δει!

τα ιδια και τα ιδια θα λενε παλι!

Nechayev said...

Γοητευτική παραλλαγή του καβαφικού τέλους. Είστε ένας (ακόμη?) είρων και εχέφρων δημοσιογράφος που έχει απηυδίσει με τον ψευδεπίγραφο πολιτικό διάλογο.
Εγώ σήμερα πάντως θα βρίσκομαι σε μια συναυλία κάποιοων Ac/Dc οπότε θα χάσω την τηλεμαχία.. Δυστυχία μουυυυ...

Κωνσταντίνος Μπογδάνος said...

@Sylas
O ΣτΜ το πρωί έπαιξε It's along way to the top. Πάρε μετά να μας πεις πώς ήταν. Ο κος Παπαθανασίου θα εκστασιαστεί;)

@FivosKarzis
Λίαν ευπρόσδεκτη η μεταφόρτωση εικόνας!

Anonymous said...

Πώς δεν το σκέφτηκαν τα κανάλια; Debate πολιτικών κάθε χρόνο τον Μάιο, ενώ όλη τη χρονιά θα ψηφίζουμε τα θέματα, τις ερωτήσεις ή ίσως τους δημοσιογράφους.
Champions League, Eurovision και debate. The democratic circus.

Demelene said...

Παρολο που από αυτά που θα πω φαινεται να υποστηριζω κάποιον, σας διαβεβαινωνω οτι δεν υποστηρίζω κανένα.

Εχω μια αποροία με το debate το οποίο πιστεύω οτι εσείς και αναγνώστες ίσως μπορουν να μου το λύσουν.

Στο debate έτσι όπως πραγματοποιείται κυρίως διαφαίνεται αυτός που χειρίζεται καλύτερα από όλους απροετοίμαστα τον λόγο. Δηλαδή ειναι καλός ρήτορας. Κάποιος που ειναι τεχνοκράτης και ξέρει την δουλειά του, θα φάει τα μουτρα του από κάποιον που έχει το μπλα μπλα.

Χρειάζεται στην ουσία και όχι για να συγκινεί τις μάζες και μονο η ικανότητα της ρητορικής σε ένα πολιτικο πόσο μάλλον σε κάποιον που ειναι στο τιμόνι μιας χώρας? Εγώ πιστεύω όχι. Σημαντικότερο ειναι να ξέρει τι κάνει και ας τα κάνει και λίγο πχ σαρδάμ.

Yank_o said...

Μία μόλις ώρα πριν την έναρξη του ντιμπέιτ, εξακολουθώ να ελπίζω ότι κάποιος από τους 5 θα μιμηθεί (για την τιμή των όπλων) τον Ronald Reagan που τη δεκαετία του '80 διαμαρτυρήθηκε για το στημένο format, με τη φράση "I PAID for this microphone!" - ήτοι: το πλήρωσα (το μικρόφωνο), άρα άσε με να μιλήσω (και εκτός "κανόνων").

Fivos Karzis said...

Δεν ήξερα αυτή τη φράση του Ρήγκαν. Μήπως έχεις κάποια παραπομπή;

Yank_o said...

Το στιγμιότυπο το ανέβασα στο blog yankogohome.blogspot.com.

Το "story" περιγράφεται μεταξύ άλλων στο: http://www.videosift.com/video/Nashua-Moment-Reagan1-Bush-0