Thursday, March 19, 2009

Έκτακτα...

Πέμπτη 19 Μαρτίου – και, σύμφωνοι, θα μπορούσε να είναι χειρότερα. Θα μπορούσε, ας πούμε, να επιβάλλεται ο φόρος σε όσους έχουν εισοδήματα κάτω από 1000 ευρώ και να δίνεται η επιδότηση σε όσους ξεπερνούν τις 60.000 ευρώ σε εισόδημα. Σύμφωνοι. Η θεωρία είναι σωστή – πώς θα γινόταν αλλιώς; Να πληρώσουν κάτι παραπάνω οι κάπως πλουσιότεροι, να πάρουν κάτι, έστω κάτι, οι εντελώς πενιχρά αμοιβόμενοι. Αλλά τα προβλήματα των μέτρων που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας είναι περισσότερα από εκείνα που λύνουν.

Πρώτον, πρόκειται σαφώς για μέτρα πανικού μπροστά στην κρίση. Δεν είμαστε οι μόνοι. «Είμαι τρομοκρατημένος», δήλωσε χτες στην Αθήνα ο Πωλ Κρούγκμαν, ο διασημότερος σήμερα οικονομολόγος στον κόσμο, και κανείς δεν του ζήτησε το λόγο. Ο φόβος, ο πανικός, δεν είναι αναγκαστικά κακό πράγμα. Η φύση ενστάλαξε το φόβο στους ανθρώπους για να τους προστατεύει από τους κινδύνους. Θα ήταν πολύ χρήσιμο, ας πούμε, να είχε εκδηλωθεί πέρυσι τον Ιούλιο όταν κάναμε μπάνιο αμέριμνοι με τις διαβεβαιώσεις ότι η οικονομία μας είναι «θωρακισμένη» απέναντι στην κρίση. Πράγματι, φορούσε θώρακα – βαρύ θώρακα και προσπαθούσε να κολυμπήσει. Το αποτέλεσμα είναι προφανές: βουλιάζει.

Δεύτερον, τα μέτρα χάνουν την ευκαιρία. Είχαμε πει πως η κρίση μπορεί να είναι μια ευκαιρία εξυγίανσης που έχει τόσο ανάγκη η χώρα, η διοίκηση και η οικονομία. Η κρίση μπορούσε να γίνει ο εξωγενής παράγοντας που τόσο λείπει μετά τη ΟΝΕ για να προχωρήσουν οι προφανώς αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Αλλά τα έκτακτα μέτρα αναζητούν την απλή λύση. Χρειαζόμαστε χρήματα. Σωστά. Ας τα πάρουμε από όποιους μπορούμε. Οι συνήθεις πρώτοι στη σειρά. Είναι η λογική του Πολύφημου. Πληρώνει το αρνί που θα τύχει να βρεθεί πρόχειρο στην αρπάγη της Εφορίας.

Και, τέλος, τα έκτακτα μέτρα ανανεώνουν τις ανισότητες, αναπαράγουν τις αδικίες, πριμοδοτούν την φορολογική παραβατικότητα. Γνωρίζουν και οι πέτρες ότι οι φορολογικές δηλώσεις δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα. Ξέρουν κι οι πέτρες ότι οι φορολογικές δηλώσεις είναι μια γιγαντιαία στρέβλωση. Το βασικό πρόβλημα ίσως της χώρας σήμερα είναι ότι δεν μπορεί να βάλει τους πλούσιους να πληρώσουν και να κατευθύνει τους πόρους προς τους φτωχότερους ακριβώς επειδή δεν ξέρουμε ποιοι είναι οι πλούσιοι και ποιοι οι φτωχοί. Η ακριβής αποτύπωση της εισοδηματικής πραγματικότητας αξίζει πολύ περισσότερα από τα 275 εκατομμύρια ευρώ που θα μαζέψει με τη λογική της φορο-αρπαχτής το δημόσιο ταμείο. Η αποδοχή, για άλλη μια φορά, της λογικής ότι «πληρώνουν εκείνοι που τους έχουμε πρόχειρους», αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο φοροδιαφυγής.

Με τα χτεσινά μέτρα το μήνυμα είναι απλό. Εδώ τίποτα δεν αλλάζει. Την κρίση θα πληρώσουν όχι οι πλούσιοι, αλλά οι υψηλόμισθοι. Οι άλλοι παραμένουν στο απυρόβλητο και στην κρίση. Τόσο απλό…

5 comments:

Theodore said...

Μα το Ελληνικο κρατος,δε μπορει να κανει πολιτικη,γιατι δεν εχει ποτέ τα στοιχεια που του χρειαζονται.
Αποδειξη οτι οταν ο μακαριτης ο Αντρεας,εδωσε τις μεγαλες αυξησεις μετα τις εκλογες του 81,ειδε με τρομο,οτι ο κοσμος στον οποιο εδωσε τα λεφτα,που υποτιθεται οτι ηταν πτωχος,αρχισε να αγοραζει με μανια,ειδη πολυτελειας,εισαγομενα βεβαια,που του τιναξαν εν ριπη οφθαλμου,το ισοζυγιο στον αερα.
Αρα απλως,δεν ηταν πτωχος ο κοσμος.Τα στοιχεια ηταν πτωχα.
Αλλα αυτα,δεν τα ηξερε ο ανθρωπος

Yank_o said...

Σιγά που δεν ήξερε. Κοτζάμ οικονομολόγος. Ήταν όμως μια συνειδητή επιλογή, με σκοπό να ανεβάσει (κεϋνσιανά) κάποια λαϊκά στρώματα, στη δύσκολη εποχή που ακολούθησε τη Β' πετρελαϊκή κρίση, και φυσικά να επανεκλεγεί. Τον λογαριασμό τον πλήρωσαν οι μπαμπάδες μας το 1985...

Theodore said...

Οικονομολογος,ναι,μαγος και προφητης,οχι.
Και οι οικονομολογοι,χρειαζονται καοια στοιχεια,που τους τα παρεχουν οι υπηρεσιες.
Εσυ εχεις την εντυπωση,οτι οι υπηρεσιες στην Ελλαδα,ξερουν τι τους γινεται;
Οτι ηθελε να εφαρμοσει τον Κευνς,δεν εχεις αδικο,γιατι το ειχε ηδη κανει,οταν ηταν παλι στην εξουσια με την ΕΚ,το 64.
Και τοτε μεν,πετυχε,γιατι πραγματι οι ανθρωποι τοτε,ηταν φτωχοι,αρα αγοραζαν ειδη πρωτης αναγκης,που ηταν Ελληνικα,αρα εβαλε μπροστα την Ελληνικη βιομηχανια,που αναπτυχθηκε πολυ γρηγορα.
Το 1981 ομως,υπηραν ως φαινεται και κρυφα εισοδηματα,που δεν τα ηξερε,εξ ου και το λαθος του.
Γι αυτο,αν θυμασαι,εκανε το λεγομενο ετεροχρονισμό της ΑΤΑ,οταν ειδε τα σκουρα.
Και βεβαια,και μια ωραια υποτιμηση μετα.

Yank_o said...

Το '64 δεν ζούσα αλλά απ' όσα ξέρω δεν έκανε και πάρα πολλά για την ελληνική οικονομία ο ΑΠ. Δεν πρόλαβε γαρ - τον πρόλαβαν κάτι ΑΣΠΙΔΕΣ, αποστασίες κ.λπ. Για μετά το 1981, επιτρέψτε μου να διατηρήσω την άποψή μου για το κατά πόσον (δεν) γνώριζε ή (δεν) έκρινε σωστά. Παρεμπιπτόντως, υποτιμήσεις εγώ θυμάμαι τουλάχιστον δύο τον αριθμό (1983 και '85).

Fivos Karzis said...

Η άνοδος των λαϊκών στρωμάτων έγινε με τη μαζική είσοδο των αποκλεισμένων αριστερών στο Δημόσιο, μετά το 81, και με την ανάπτυξη που έφεραν τα ευρωπαϊκά κονδύλια.
Αποκλεισμένοι από το δημόσιο, οι αριστεροί και τα παιδιά τους ήταν ο κορμός της ιδιωτικοοικονομικής δραστηριότητας, κυρίως ως μικροί επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοί καρπώθηκαν την ανάπτυξη του 80 και του 90.
Τα εισοδήματα πάλι αναδιανεμήθηκαν μια φορά με τη μεγάλη αύξηση των μισθών και των συντάξεων το 82 και άλλη μία εις βάρος των μισθωτών σε όλη την υπόλοιπη διάρκεια της δεκαετίας έως το 89, μέσα από τον πληθωρισμό. Συνολικά, η δεκαετία του 80 ειναι η δεκαετία του 20ού αιώνα με τη μικρότερη πραγματική αύξηση εισοδήματος. Δηλωμένου. Τα πολλά ήταν αδήλωτα φυσικά...