Wednesday, March 4, 2009

Τίνος είναι ο Βοτανικός;

Τετάρτη 4 Μαρτίου – και η εισήγηση του αρμόδιου συμβούλου της επικρατείας για την υπόθεση του Βοτανικού πηγαίνει πολύ πέρα από το εμπορικό κέντρο, την εταιρεία Βωβός, το γήπεδο ή τον Παναθηναϊκό. Η εισήγηση πηγαίνει στην ουσία της άποψής μας για το περιβάλλον, για την Αθήνα εν προκειμένω, αλλά όχι μόνον για την Αθήνα. Αφορά την αντίληψη της ελληνικής κοινωνίας για το χώρο που είχαμε την τύχη να μας δοθεί και (κρίνοντας από το αποτέλεσμα) έχει την ατυχία να μας φιλοξενεί.

Το πιο ενδιαφέρον, πέρα από τα νομικά της υπόθεσης, σε αυτή την εισήγηση είναι ο τύπος των επιχειρημάτων. Όλα τα επιχειρήματα, και των δύο πλευρών, είναι θεμιτά, έχουν βάση και λογική. Αλλά είναι πολύ διαφορετικής τάξης επιχειρηματολογία. Η μία πλευρά, αυτή που θέλει και γήπεδο και mall και γενικώς να προχωρήσουν τα πράγματα με βάση το προεδρικό διάταγμα Σουφλιά επικαλείται μια σειρά από λόγους: πρώτον, ότι αφού επιτρέπεται, μπορεί να γίνει αύξηση συντελεστή δόμησης, δεύτερον, ότι ο επιχειρηματίας με βάση μια νομοθετική ρύθμιση που ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία η Βουλή επένδυσε και επομένως δεν μπορεί εκ των υστέρων να του αλλάζεις τους όρους της επιχειρηματικής του δραστηριότητας, τρίτον ότι αν δεν γίνει εμπορικό κέντρο δεν μπορεί να προχωρήσει και το γήπεδο. Τέλος, έχει υποστηριχθεί ότι μέσα σε τέτοιους δύσκολους καιρούς οι άνθρωποι χρειάζονται δουλειές και δεν είναι ώρα να σταματάνε έργα, στην κορύφωση της κρίσης και της ανεργίας.

Ωραία επιχειρήματα όλα αυτά – αλλά συνυφασμένα με μια συγκεκριμένη αντίληψη. Ότι εμείς είμαστε αιώνιοι και ότι ο χώρος μας ανήκει ιδιοκτησιακά. Αλλά δεν είναι έτσι. Ατυχώς, δεν είμαστε αιώνιοι. Αύριο θα βρίσκονται στη θέση μας τα παιδιά μας. Και θα έχουν ήδη αρκετούς λόγους να μας ελεεινολογούν για το πώς χτίσαμε σε αυτή την πόλη και αυτή τη χώρα. Ο χώρος δεν μας ανήκει. Είμαστε μια μόνο από τις πολλές γενιές – μια μάλλον ασήμαντη γενιά μάλιστα, όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς σκάβοντας τρεις πόντους μέσα στο χώμα στο Βοτανικό, στον Κεραμεικό ή οπουδήποτε εκεί γύρω. Δεν έχουμε δικαίωμα καταστροφής, δεν είμαστε ιδιοκτήτες. Αν περνάμε κρίση, αυτό δεν είναι λόγος να την πληρώσουν οι επόμενοι και οι μεθεπόμενοι. Αν εβλάβη ένας επιχειρηματίας, υπάρχουν νόμοι και τρόποι για να αποζημιωθεί. Από όσους τον έβλαψαν. Όχι από τους κληρονόμους μιας έρημης χώρας, μιας χέρσας γης φυτεμένης με εμπορικά κέντρα και ποτισμένης με ποτάμια που έγιναν ασφάλτινες λεωφόροι, όπως εκεί δίπλα ο Κηφισός.

Η διαφορά που χωρίζει τα δύο επιχειρήματα είναι ένα πραγματικό χάος αντιλήψεων για τον κόσμο και τη χώρα. Το πού οδηγεί η πρωτοκαθεδρία μιας ανάπτυξης παλαιού τύπου, με μεταφορές συντελεστή και κλιματιζόμενα εμπορικά κέντρα των 70.000 τετραγωνικών σε μια χώρα με εννιά μήνες ηλιοφάνεια, μπορεί κανείς να το δει αν κάνει τον κόπο να ανέβει μέχρι την Ακρόπολη (αν είναι τυχερός και τη βρει ανοιχτή). Από εκεί μπορεί να κοιτάξει γύρω, 360 μοίρες, σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων. Το θέαμα προκαλεί μόνο απέχθεια και ντροπή. Αυτοί είμαστε. Και το Συμβούλιο της Επικρατείας, επίμονο, υστερικό, κολλημένο, αντιδραστικό και αντιαναπτυξιακό, είναι από τους τελευταίους πόλους ανάσχεσης αυτού του κύματος αθλιότητας που θα δει κανείς κοιτώντας την ωραία πόλη μας από ψηλά.

7 comments:

Anonymous said...

Ακριβώς όπως τα λες απλά και ανθρώπινα φίλε…

Ένας από τους 130 πολίτες

Fivos Karzis said...

Αλλά όταν είχαμε διαφωνήσει για το πάρκο Κύπρου και Πατησίων, δεν μου αναγνωρίζατε ανιδιοτέλεια...

Giannis said...

ωχ, σας λυπαμε, με αυτή την άποψη θα σας κατατάζουν και εσας στην αντι-παναθηναική παράταξη!

Τι κρίμα ε? στην σημερινή εποχή να μας νοίαζει ποιο πολύ η ομάδα μας παρά η κοινωνία μας.

Yank_o said...

Διαφωνώ. Η άποψή μου είναι στο yankogohome.blogspot.com.

Kostas said...

Η βόλτα στο λόφο του Φιλοπάππου είναι ο αγαπημένος μου περίπατος στο κέντρο της Αθήνας. Όλα καλά εκεί: δέντρα, τα πουλιά κελαηδάνε, μέχρι και φασιανούς βλέπεις, μέχρι να φτάσεις στην κορυφή, όπου σε πιάνει δέος και απέχθεια για αυτό που βλέπεις γύρω σου.

Πριν ένα τρίμηνο περίπου ανέβηκα με έναν πρώην συμφοιτητή μου που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βομβάη. Μου είπε το εξής: "πίστευα ότι η Βομβάη είναι η πιο ανελέητα και άναρχα οικοδομημένη πόλη, τώρα δεν είμαι τόσο σίγουρος".

Anonymous said...

Δυστυχώς καταφέρανε σε μια γενιά (ή δυο) να καταστρέψουν για πάντα μια χώρα (αφού και οι υπόλοιπες μεγάλες πόλεις είναι "πιστά" αντίγραφα της Αθήνας).

Anonymous said...

情趣商品,情趣用品,情趣用品,情趣,情趣,情趣用品,情趣商品,情趣用品,情趣,情趣,情趣用品,情趣商品,情趣用品,情趣,情趣,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品.情趣,情趣,情趣,情趣,視訊聊天室

麻將,台灣彩卷,六合彩開獎號碼,運動彩卷,六合彩,遊戲,線上遊戲,cs online,搓麻將,矽谷麻將,明星三缺一, 橘子町,麻將大悶鍋,台客麻將,公博,game,,中華職棒,麗的線上小遊戲,國士無雙麻將,麻將館,賭博遊戲,威力彩,威力彩開獎號碼,龍龍運動網,史萊姆,史萊姆好玩遊戲,史萊姆第一個家,史萊姆好玩遊戲區,樂透彩開獎號碼,遊戲天堂,天堂,好玩遊戲,遊戲基地,無料遊戲王,好玩遊戲區,麻將遊戲,好玩遊戲區,小遊戲,電玩快打

情趣用品,情趣,A片,AIO,AV,AV女優,A漫,免費A片,情色,情色貼圖,色情小說,情色文學,色情,寄情竹園小遊戲,色情遊戲,AIO交友愛情館,色情影片,情趣內衣,情趣睡衣,性感睡衣,情趣商品,微風成人,嘟嘟成人網,成人,18成人,成人影城,成人圖片,成人貼圖,成人圖片區,UT聊天室,聊天室,豆豆聊天室 ,哈啦聊天室,尋夢園聊天室,聊天室尋夢園,080苗栗人聊天室,080聊天室,視訊交友網,視訊

借錢,黃金,黃金回收,黃金價格,黃金買賣,當舖

A片,A片,成人網站,成人影片,色情,情色網,情色,AV,AV女優,成人影城,成人,色情A片,日本AV,免費成人影片,成人影片,SEX,免費A片,A片下載,免費A片下載,做愛,情色A片,色情影片,H漫,A漫,18成人

a片,色情影片,情色電影,a片,色情,情色網,情色,av,av女優,成人影城,成人,色情a片,日本av,免費成人影片,成人影片,情色a片,sex,免費a片,a片下載,免費a片下載,成人網站,做愛,自拍