Monday, March 16, 2009

Φόροι και δημόσια ασφάλεια

Δευτέρα 16 Μαρτίου – και αυτές τις μέρες στα γραμματοκιβώτια φτάνει ένας μεγαλούτσικος και παχουλός φάκελλος. Από το σελοφάν φαίνεται ένα θαμπό, πρασινωπό έγγραφο. Όλοι τον ανοίγουν δύσθυμα, κανείς δεν χαίρεται όταν βλέπει το έντυπο της φορολογικής δήλωσης. Άλλωστε δεν έχει και πολλή σημασία. Αυτοί που είναι να πληρώσουν και δεν μπορούν να ξεφύγουν έχουν ήδη πληρώσει –στην «πηγή», όπως λένε- και αυτοί που δεν πρόκειται να πληρώσουν ξέρουν τι θα συμπληρώσουν…

Κανείς δεν χαίρεται όταν παίρνει τη φορολογική δήλωση. Αλλά υπάρχουν μερικοί που φέτος δεν θα ξινίσουν απλώς, όπως κάθε χρόνο. Φέτος θα τους ανέβει το αίμα στο κεφάλι και θα κινδυνεύσουν από κρίση υπέρτασης. Σκεφθείτε, για λίγο, κάποιον που δεν είναι γιατρός στην Αγία Παρασκευή, ή αρχιτέκτονας στην Καστέλλα, ή δημόσιος υπάλληλος στο νέο υπουργείο Παιδείας στο Μαρούσι. Σκεφθείτε για λίγο κάποιον που είναι επαγγελματίας ή έμπορος και έχει το μαγαζί του – όχι στα ειρηνικά Σεπόλια, όχι στο φιλήσυχο Περιστέρι, αλλά στην εμπόλεμη ζώνη των Εξαρχείων. Σκεφθείτε μια σύμπτωση.

Πηγαίνει, ας πούμε, σήμερα το πρωί στο κατάστημα. Διατηρεί την ψυχραιμία του παρά την καταδρομή της Παρασκευής. Φυσικά του έχουν κάνει τη τζαμαρία καινούργια, στη βιτρίνα δεν έχει μείνει κολυμπηθρόξυλο. Έχει δώσει ραντεβού πρωί-πρωί, με το φίλο του το τζαμά. Ο τζαμάς έχει γίνει φίλος του γιατί συνεργάζονται τακτικά τους τελευταίους μήνες. Θα είχε σπεύσει το Σαββατοκύριακο, αλλά πνιγόταν. Ο φίλος μας εμποράκος δεν είναι ο μόνος. Έχουν κι άλλοι την ίδια μοίρα, στη Σκουφά, όπου υποτίθεται ότι είναι προνόμιο να έχεις κατάστημα και γι’αυτό πλήρωσες χρυσό τον αέρα, που τώρα αποδείχθηκε κοπανιστός, ή στη Ναυαρίνου, ουδέτερη ζώνη μεταξύ Κολωνακίου και Εξαρχείων, ή στη Σπυρίδωνος Τρικούπη, ή –δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι- στην περίφημη οδό Στουρνάρη, το πεδίο βολής των αναρχοπολεμιστών της Αθήνας.

Ο τζαμάς καθυστέρησε και φτάνει σήμερα. Ο έμπορος βάζει το χέρι από την τρύπα στο τζάμι και ανοίγει την πόρτα. Μπαίνει στο ημικατεστραμμένο μαγαζί. Και βλέπει, φυσικά, φακέλλους που έχουν πεταχτεί κάτω από την πόρτα. Λογαριασμοί, σύμφωνοι… Διαφημιστικά, σύμφωνοι… να κάνουν κι οι άλλοι τη δουλειά τους. Και ένας ακόμη φάκελλος. Από την Εφορία. Που πρόσφατα έκανε μια εκστρατεία, η οποία λοιδορήθηκε και δεν απέδωσε, λόγω συγκυρίας, αλλά πήγαινε στην ουσία του πράγματος. Στη φορολογική συνείδηση. Στην υποχρέωση του πολίτη και στην διάθεσή του να καταβάλλει τους φόρους του. Γιατί οι φόροι είναι αντίτιμο. Αντίτιμο της ύπαρξης του κράτους που σε αντάλλαγμα παρέχει στους πολίτες αυτά τα βασικά που μόνος του κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει.

Και το βασικό που παρέχει το κράτος είναι ελευθερία. Ελευθερία σημαίνει ασφάλεια. Η ασφάλεια είναι κατοχύρωση ελευθερίας. Ποιος θα πάει να το εξηγήσει στον μαγαζάτορα της Σκουφά, στον έμπορο της Στουρνάρη; Μέχρι πότε θα υποχρεώνεται να αναζητεί στις θωρακισμένες πόρτες και τα αλεξίσφαιρα τζάμια μια ατομική λύση στην ανεπάρκεια ενός τόσο θεμελιώδους συλλογικού αγαθού; Και ποιος θα απαιτήσει από αυτόν τον φορολογούμενο να συμπληρώσει τη φορολογική του δήλωση στα ελληνικά και όχι σε άπταιστο γαλλική;

Α, και σε 85 μέρες από σήμερα αυτός θα πάει να ψηφίσει…

4 comments:

ανεστης said...

Yep!
και δεν είναι μόνο η ασφάλεια που δεν παρέχεται. Είναι και ένα σωρό άλλα (και η παιδεία και η υγεία και... και...) που απο καιρό έχουν ακυρώσει την υποχρέωσή μας να καταβάλουμε φόρους, που καταργούν την "φορολογική συνείδηση" που προσπαθούν να διαφημίσουν.

Manuel said...

Δεν αντιλέγω στα όσα αφορούν την έλλειψη ασφάλειας, την ακύρωση της έννοιας της ανταποδοτικότητας που θα έπρεπε να χαρακτηρίζει τοη φορολογία κλπ. Νομίζω όμως ότι υπερβάλλετε αγιογραφώντας τον "εμποράκο" που ατύχησε νοικιάζοντας μαγαζί στη Σκουφά για να πουλάει ένα βρακί αντί 50 ευρώ. Όσο αφορά την ψήφο του είναι πολύ πιθανό να προσδιοριστεί από τον αριθμό των βουλευτών που του παρέχουν εκδουλεύσεις κι όχι από το πόσες φορές άλλαξε τζαμαρία.

Fivos Karzis said...

Ο έμπορος της Σκουφά δεν είναι ο πιο δυστυχισμένος. Προφανώς είναι καλή πιάτσα. Αλλά πληρώνει αέρα και νοίκι τρελό. Και τελοσπάντων το γεγονός ότι πουλάει και κερδίζει δεν είναι λόγος να του σπάνε τη βιτρίνα. Όσο για την ψήφο τους, οι περισσότεροι είναι γεγονός ότι προτίμησαν τη Ν.Δ. ως πιο συντηρητική κυβέρνηση - και το πληρώνουν (κυριολεκτικά...)

George RW said...

Εχεις πολύ δίκηο. Όσοι ψηφίσαμε ΝΔ δεν περιμεναμε θαύματα στην οικονομία, αυτά δεν γίνονται. Περιμέναμε ίσως να πάρει καμμιά δουλειά και κάποιος άλλος εκτός από Κόκκαλη, Αθανασούλη, Μπόμπολα και Μυτιληναίο - και λέω άλλος όχι οι κουμπάροι...Δεν περιμέναμε ότι θα διορθώσει την παιδεία και θα ανεβάσει το επίπεδο του πολιτισμού μας. Περιμέναμε ότι θα πάει λίγο καλύτερα στην ασφάλεια του πολίτη και στη παράνομη μετανάστευση. Αντ'αυτού είδαμε τρις χειρότερα από τους φοβισμένους δεξιούς που δεν θέλουν να λέγονται δεξιοί και τον μοιραίο καθηγητή Παυλόπουλο με τέσσερα πλέον Υπουργεία - λες και όλοι οι άλλοι Έλληνες είναι ανίκανοι, να νομιμοποιεί συλλήβδην και να στέλνει μηνύματα αστυνομίας κομπάρσου. Το πιο δραματικό πρόσωπο είναι η χήρα 65-80 χρονών που μένει στην άλλοτε μεσοαστική Κυψέλη,που έχει μείνει με τη σύνταξη 600 ευρώ χωρίς την ελπίδα έστω και τη ζωή μπροστά των νέων των 700 ευρώ, που "ψωνίζει" φρούτα από τα πεσμένα χάμω στη λαϊκή στις 3 η ώρα - πήγαινε Φοίβο τέτοια ώρα στη λαϊκή της Τήνου - και που περιμένει με τρόμο στο διαμερισματάκι της τον κλέφτη και ίσως κακοποιητή της...
Μαύρο που τους χρειάζεται στη ΝΔ