Παρασκευή 20 Ιουλίου – και είναι η έβδομη σάλπιγγα της αποκάλυψης αυτό που ζουν το ένα μετά το άλλο όσα δάση έχουν απομείνει στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως πολλά έχουν αλλάξει, χωρίς να το συνειδητοποιήσουμε. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως δύο επταήμερους καύσωνες, με 43 ή 45 βαθμούς, τον έναν τον Ιούνιο και τον άλλον πριν τελειώσει ο Ιούλιος, δεν είχαν ξαναζήσει οι κάτοικοι αυτής της χώρας. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το κλίμα αλλάζει και πως η περιοχή της Μεσογείου θα ζήσει με δραματικό τρόπο αυτές τις αλλαγές.
Αυτά οφείλονται στο φυσικό περιβάλλον και τους παράγοντες που δεν μπορούμε άμεσα ή μόνοι μας να αντιμετωπίσουμε. Αλλά υπάρχει και ο περίφημος «ανθρώπινος παράγων». Μέσα στο χειμώνα, θυμάμαι, μιλούσα με ένα γνωστό πολιτικό στέλεχος, σοβαρό άνθρωπο και συνεργάτη κορυφαίου υπουργού. Λέγαμε για το τι έχει μπροστά της η κυβέρνηση και τότε μου προκάλεσε έκπληξη η εντύπωσή του: οι βροχές είναι πολύ λίγες φέτος, μου είπε. Μας έχουν ενημερώσει πως το καλοκαίρι μπορεί να επιφυλάσσει κόλαση φωτιάς. Τέτοια που δεν αποκλείεται να γίνει ακόμη και σοβαρό πολιτικό πρόβλημα.
Δεν έδωσα τη σημασία που έπρεπε. Αλλά αυτή τη συζήτηση την αναλογίζομαι κάθε φορά που βλέπω αυτές τις μέρες τις εικόνες της καταστροφής και τις φλόγες να καταπίνουν δέντρα. Γιατί δεν είναι πως δεν είχε προβλεφθεί τι θα συνέβαινε. Είναι ότι ακόμη κι όταν ξέρουμε τι έρχεται, υπάρχει προφανής και δραματική αδυναμία αντιμετώπισης. Δεν λέω μόνο για την Πυροσβεστική και την Πολιτική Προστασία και την ορατή δυσλειτουργία. Λέω, για παράδειγμα, για τους δήμους και την τοπική αυτοδιοίκηση στην περιφέρεια. Που ούτε πρόσθετη οικονομική ενίσχυση έλαβε, αλλά ούτε και έκανε (από όσο γνωρίζω) κάτι παραπάνω από τα προηγούμενα χρόνια, που δεν έκανε και πολλά πράγματα δηλαδή, για αποψιλώσεις, ζώνες πυρασφάλειας, καθαρισμούς δασών, έστω μια ειδική ενημέρωση των κατοίκων για τους κινδύνους του φετεινού καλοκαιριού. Δεν λέω για τις προσλήψεις, που έχουν κόστος. Λέω για την εγρήγορση και τον εθελοντισμό, που εκκινούν από την συνειδητοποίηση του κινδύνου. Είναι δωρεάν αλλά απαιτούν γνώση και πιο ζωντανά κοινωνικά ανακλαστικά.
Τώρα, που κάηκαν, δεν αρκεί να κοιτάμε τα καμμένα. Γιατί δεν ξανασυζητάμε το ενδεχόμενο να βγαίνουν εκτός συναλλαγών όλες οι καμμένες εκτάσεις για πολλά χρόνια; Γιατί δεν αποφασίζουμε, ήδη από τώρα, προς αποθάρρυνση των εμπρηστών, που όλοι αναγνωρίζουν τη δράση τους, την αναγκαστική απαλλοτρίωση όλων των καμμένων εκτάσεων; Και, τέλος, ας σκεφθούμε με πιο σκληρούς οικονομικούς όρους. Το δάσος για να ζήσει πρέπει τα συμφέροντα από την επιβίωσή του να είναι μεγαλύτερα από τα συμφέροντα της καταστροφής του. Η επιστροφή μιας οικονομικής δραστηριότητας, από την υλοτομία μέχρι τη ρητινοσυλλογή, είναι όρος επιβίωσης για τα ελληνικά δάση.
Friday, July 20, 2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
5 comments:
Ναι Φοίβο το πιθανότερο είναι οι φωτιες, αποτέλεσμα της ανομβρίας και του τρόπου που παρακολουθούμε τα πράγματα γύρω μας ( αδιαφορία, μικροψυχία και ....)να δημιουργήσουν σοβαρό πολιτικό πρόβλημα, Χθες σε μια συζητηση βραδινή σε φιλικο περιβάλλον, άκουσα να λένε ότι για δες τα καλοκαιρια λιγο πριν τις εκλογές ειθισται να εχουμε πολλές , μα παρα πολλές φωτιές... Ισως, αλλά είμαστε λίγο μιο συνωμοσιολόγοι απο αυτό που μας πρέπει.
Η σημαντική διαπίστωση είναι ότι δεν φαίνεται να πρόκειται για κάτι περαστικό. Το κλίμα προφανέστατα αλλάζει και καλούμαστε όχι απλώς να πάρουμε τα μέτρα μας, αλλά να πεσουμε με τα μούτρα στη δουλειά...για τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Η Μέρκελ θα πουλήσει υψηλή τεχνολογία ;
ΥΓ εχεις επισκεφθεί καθόλου το δικό μου το καλυβι ;
ριτσα μασουρα
προσλήψεις
ακόμη και η φωνή της λογικής καμιά φορά αλλοτριώνεται από το περιβάλλον της.
Οι προσλήψεις δεν είναι η λύση. Πόσες ακόμη άλλωστε; Αντίστοιχα, το πρόβλημα ενός ανέργου δεν είναι η έλλειψη χρημάτων. Στην αντιμετώπιση των πυρκαϊών εμφανίζεται λειψανδρία, πρέπει όμως να αναλογιστούμε (όπως σωστά έχετε πράξει ως εδώ) αν πρόκειται για πρωτογενή αιτία ή απλά απότοκο ουσιωδέστερων προβλημάτων.
Ρίτσα, δεν διαβάζεις τις απαντήσεις στα σχόλιά σου. Από μέρες σου έγραψα ότι όχι απλώς το επισκέφθηκα, αλλά και το βρήκα εξαιρετικά όμορφο και πολύ διαφορετικό αισθητικά από τα περισσότερα (όπως ο Σφυγμός)μπλογκ.
Υπάρχουν και κάποιες πιο ευέλικτες λύσεις. Για παράδειγμα, οι άνεργοι που επιδοτούνται αλλά δεν έχουν βρει δουλειά, δεν θα μπορούσαν να περνούν από μια σύντομη εκπαίδευση στη δασοπυρόσβεση. Νέοι άνθρωποι είναι κατά τεκμήριο. Η κοινωνική υπηρεσία σε πολλές χώρες θεωρείται πια θεμιτό αντάλλαγμα για την επιδότηση της ανεργίας.
Φοιβο μου με συγχωρείς. Τωρα θα το ψάξω, γιατί ομολογώ ότι δεν το είδα. Ελπίζω να είναι εκεί.
Αλλά δεν σου το είπα γι αυτό. Ηθελα να εβλεπες τη θεματολογία μου, η οποία ειναι χύμα και όπως με βολεύει. Εσενα εχουν συγκεκριμένη γραμμή πλεύσης, ειναι αμιγώς πολιτικά. Εγω γραφω ό,τι με ευχαριστεί
δεν ξερω αν κανω καλά
ριτσα
Post a Comment