Monday, March 30, 2009

Οι ωραίοι και τα χρέη

Παρασκευή 27 Μαρτίου – και «φοβού τους Δαναούς και χρέη φέροντας». Και καλά, πες πως οι Βρετανοί διακατέχονται παραδοσιακά από ανθελληνικά αισθήματα, ότι ισχύουν στο ακέραιο όλα τα στερεότυπα, και γι’αυτό μας γράφουν έτσι οι Times.

Δεν είναι μόνον αυτοί, που απευθύνονται σε αποκλειστικά αγγλικό κοινό. Οι Financial Times είναι μια διεθνής εφημερίδα. Θυμάστε την Έλενα Ακρίτα – το μοχθηρό, μισάνθρωπο βλέμμα της στον «αδύναμο κρίκο»; Ε, λοιπόν, η Ακρίτα ήταν μια γλυκιά και προσηνής παρουσία, μια μητέρα Τερέζα της τηλεόρασης μπροστά στην παρουσιάστρια του βρετανικού ορίτζιναλ, την Αν Ρόμπινσον. Και η Ρόμπινσον είναι γλύκα μπροστά στους FT όταν μας γράφουν πως είμαστε ο «αδύναμος κρίκος» της Ευρωζώνης.

Δεν είναι ούτε μόνο οι Financial Times. Ο Ζακ Ντελόρ δεν είναι ανθέλληνας. Αλλά διάλεξε ένα γερμανικό περιοδικό, το “Kapital”, για να πει πως το πράγμα δεν πάει άλλο με τις εσωτερικές ανισότητες στην ευρωζώνη και όποιος θέλει να είναι μέσα πρέπει να φροντίζει να πλησιάζει τους ισχυρούς κι όχι μόνο να περιμένει να τον βοηθήσουν, ξανά και ξανά. «Θα αυξηθούν οι πιέσεις προς τους ασθενέστερους να ασκήσουν ορθότερη πολιτική ή να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη», είπε και όταν τον ρώτησαν ποιοι είναι οι ασθενέστεροι, έδειξε προφανώς προς το μέρος μας.

Έτσι πια μας ξέρουν όλοι. Ο αδύναμος κρίκος. Η πρώτη υποψήφια όχι για ένταξη αλλά για αποχώρηση από την ευρωζώνη. Κινδυνολογία; Ίσως. Αλλά όταν διαιωνίζεται, όταν δεν γίνεται τίποτα για να αλλάξει το κλίμα, όταν δεν έχει καμμία επίπτωση στο εσωτερικό, πόσο απέχει η κινδυνολογία από τον κίνδυνο;

Η Ευρώπη θυμάται ότι η Ελλάδα ήταν προεδρία στην προηγούμενη μεγάλη κρίση για την Ένωση, τον πόλεμο του κόλπου και την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ. Και συγκρίνει, φυσικά, την Ελλάδα τότε με την Τσεχία σήμερα και την αξιοθρήνητη προεδρία της. Και αναρωτιέται πού χάθηκε εκείνη η χώρα, με τα προβλήματα αλλά και την αυτοπεποίθηση, με τις μικρές δυνατότητες αλλά την ευρωπαϊκή παρουσία, που υπήρχε επειδή ακριβώς αυτή η παρουσία ήταν η κεντρική πολιτική επιλογή της.

Το πρόβλημα είναι ότι στην εποχή της εικόνας, η εικόνα είναι πραγματικότητα. Και πέρα από τους δανειστές, που διαβάζουν Financial Times, η επιστροφή σε ένα αρνητικό στερεότυπο για την Ελλάδα, ως παρία της Ευρώπης, αποτελεί οπισθοδρόμηση για την αποκατάσταση της οποίας θα χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος και πολλαπλάσια προσπάθεια. Το γεύμα της Ντόρας με το Σουφλιά δεν θα εμφανιστεί ποτέ στον ξένο τύπο, ενώ κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων. Δεν έχει κάνει κανείς λάθος. Όντως είναι σημαντικό γεγονός για τα εσωτερικά. Όντως είναι απολύτως ασήμαντο από τη διεθνή οπτική. Αυτό είναι το πρόβλημα. Ότι η απόσταση ανοίγει, ότι τα κριτήρια διαφοροποιούνται ξανά, ότι η ψαλίδα ανάμεσα στο «μέσα» και στο «έξω» ανοίγει απελπιστικά. Και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής συντέλεσε όσο κανείς άλλος ώστε να μην έχει εφαρμογή σήμερα η παλιά αποστροφή του πως «έξω πάμε καλά». Τώρα πια, με την Ευρώπη και το ευρώ, όταν μέσα δεν πάμε καλά, ούτε έξω πάμε καλά.

9 comments:

S G said...

ενδιαφερον το κειμενο. Τα πιο σοβαρα κειμενα για το θεμα τα γραφει μαλλον ο Εκονομιστ που φυσικα και αυτος θεωρει την Ελλαδα αδυναμο κρικο, αλλα με λιγοτερη κινδυνολογια και καταστροφολογια απο τους Ταϊμς.

Αυτο ομως που με εντυπωσιαζει ειναι οτι ακομα και σε μια τετοια κριση οι Ελληνες κοιτανε το φαινεσθαι, οχι το ειναι.

Το προβλημα δεν ειναι οτι θα μας κριτικαρουν οι Ταϊμς ή ο Εκονομιστ. Το προβλημα ειναι οτι εχουν δικιο! Το προβλημα ειναι οτι η οικονομικη μας διαχειριση πασχει και εμεις δεν το βλεπουμε ενω καθε αλλος μπορει να το δει! Το προβλημα ειναι οτι τα ελληνικα ΜΜΕ ασχολουνται οχι μονο με μικροπολιτικαντικα θεματα αλλα και με το χαϊδεμα αυτιων. Οτι αντι να πουνε την αληθεια σοτυς Ελληνες για την οικονομικη μας κατασταση, ειτε απο αγνοια ειτε απο δολο, συνεχιζουν να γραφουν λες και εμεις τα παμε μια χαρα αλλα οι κακοι ξενοι και οι σατανικοι οικονομολογοι θελουν το κακο μας, θελουν να χαμηλωσουν οι μισθοι μας και να πεσει η ευημερια μας.

Το προβλημα ειναι οτι οταν οι Γερμανοι πχ προσπαθουν να μας βοηθησουν, η Ελευθεροτυπια τολμαει να αποκαλει την Μερκελ γκουβερναντα που παει να ανακατευτει στις υποθεσεις μας.

Anonymous said...

Καλά ο τύπος που μίλησε πρηγουμένως δεν κατάλαβε τίποτα. Τι θα πει να μας βοηθήσουν οι Γερμανοί; Το νόημα των Γάλλων αυτό ακριβώς είναι κι είναι ολόσωστο: να στηριχθούμε στις δυνάμεις μας. Δηλαδή κορόιδα είναι στην υπόλοιπη Ευρώπη μια ζωή να βοηθάνε την Ελλάδα, που σημειωτέον τα τρώει σε βίλες ολυμπιακών διαστάσεων; Οσο για το γκουβερνάντα.. φυσικά και καμιά Γερμανία δε θα μας βοηθήσει με το αζημίωτο. Αγριος λαός έτσι κι αλλιώς οι Γερμανοί (χαιλ Χίτλερ) τώρα μάλιστα που η οικονομία τους καταρρέει θα θέλουν τα διπλάσια. Όχι, κύριέ μου, δε θέλουμε τη γερμανική βοήθεια. Να μας λείπουν οι βάρβαροι και οι υποδουλώσεις. Οι δικοί μας να στρώσουν κώλο και να πάψουν να κλέβουν. Ενα απλό παράδειγμα. Οι Γάλλοι τώρα με την κρίση τι έκαναν; Ο Σαρκοζύ ενίσχυσε τον ιδιωτικό τομέα (κατασκευές, αυτοκινητοβιομηχανία). Οι δικοί μας τι κάνουν; Ξεπουλούν. Λοιπόν μπορούμε να γίνουμε σοβαρό κράτος όπως η Γαλλία; Αυτό είναι το θέμα κι όχι να μας βοηθήσουν οι Γερμανοί κι οι Ούνοι

S G said...

το βρισκω λιγο αστειο ενας ανωνυμος να μου απευθυνεται ως "ο τυπος που μιλησε προηγουμενως".

αλλα τελοσπαντων ειμαι σιγουρος οτι δεν διαβασες τον συνδεσμο, γιατι εκει λεω οτι καλυτερα να τα βρουμε περα μονοι μας παρα να μας ξελασπωσουν οι Γερμανοι. Για μια ακομη φορα.

"φυσικά και καμιά Γερμανία δε θα μας βοηθήσει με το αζημίωτο. Αγριος λαός έτσι κι αλλιώς οι Γερμανοί (χαιλ Χίτλερ)"

θα ελεγα καποια πολυ βαρια κουβεντα για οποιον τολμαει να μιλαει ετσι, δειχνοντας οχι μονο αγνοια, μυωπια αλλα εν τελει και ρατσισμο.

"Οι Γάλλοι τώρα με την κρίση τι έκαναν; Ο Σαρκοζύ ενίσχυσε τον ιδιωτικό τομέα (κατασκευές, αυτοκινητοβιομηχανία). Οι δικοί μας τι κάνουν; Ξεπουλούν. Λοιπόν μπορούμε να γίνουμε σοβαρό κράτος όπως η Γαλλία;"

α) με ποια ακριβως λεφτα να ενισχυσουμε τι? αν δεν μας στηριξει η ΕΕ δημοσιονομικα ειμαστε με το ενα ποδι στην χρεοκοπια.

β) σοβαρο κρατος η Γαλλια επειδη ο Σαρκοζυ τοριξε στον λαϊκισμο. ενδιαφερουσα αποψη.

γ) τι ακριβως σημαινει ξεπουλουν?

Anonymous said...

S_G έχεις δίκιο για το "ο τύπος που...". Συγγνώμη. Κατά τα άλλα, απορώ που σου έκανε εντύπωση το "ξεπουλούν". Σαφώς και εννοούσα τις κρατικές υπηρεσίες. Ολυμπιακή, μονάδες ΕΟΤ, τώρα η ύδρευση και αύριο ποιος ξέρει τι άλλο. Το ακριβές νόημα των όσων είπα ήταν ότι, ενώ πχ ο Σαρκοζύ ενισχύει τον ιδιωτικό τομέα, το ελληνικό κράτος όχι μόνο δε το ενισχύει αλλά επιπλέον αποδυναμώνει και το δημόσιο. Τα προηγούμενα σκάνδαλα δε (λέγε με μοναστήρια ή real estate) απέδειξαν ότι η αποδυνάμωση γίνεται για ένα κομμάτι ψωμί που κι αυτό πάει στις δικές τους τσέπες. Διαφωνείς;
Για τους Γερμανούς, ναι, δε τους συμπαθώ και φυσικά έχω λόγους γι'αυτό και μάλιστα βάσιμους (γεγονότα) αλλά δεν είναι του παρόντος να το αναλύσω. Τέλος απαντώ στο πρώτο σου ερώτημα: πώς να τους ενισχύσουμε... Απάντηση: δεν μπορεί να διοικεις ένα φτωχό κράτος και να έχεις μισθούς βασιλιά για τους υπουργούς σου, δωρεάν όχι μόνο αυτοκίνητα αλλά ακόμα και το σέρβις τους. να το πω ακόμη πιο απλά; Δες την ακίνητη περιουσία των νεότερων της κυβέρνησης (Ρουσόπουλος, Βουλγαράκης). Απορώ δηλαδή που δε το βλέπεις. Και για να μην παρεξηγηθώ, όχι, δεν είμαι οπαδός του πασοκ. Μια έτοιμη να μεταναστεύσει

S G said...

" απορώ που σου έκανε εντύπωση το "ξεπουλούν". Σαφώς και εννοούσα τις κρατικές υπηρεσίες. Ολυμπιακή, μονάδες ΕΟΤ, τώρα η ύδρευση και αύριο ποιος ξέρει τι άλλο."

ποιες κρατικες υπηρεσιες?
Η Ολυμπιακη πωληθηκε γιατι ηταν τρομακτικα ζημιογονος και ταυτοχρονα προσεφερε κακιστες υπηρεσιες. Οποιος εχει ταξιδεψει μαζι της και με καποια αλλη σοβαρη ευρωπαϊκη εταιρεια το ξερει καλα αυτο.


"Το ακριβές νόημα των όσων είπα ήταν ότι, ενώ πχ ο Σαρκοζύ ενισχύει τον ιδιωτικό τομέα, το ελληνικό κράτος όχι μόνο δε το ενισχύει αλλά επιπλέον αποδυναμώνει και το δημόσιο. "

εγω ειχα την εντυπωση οτι με τις ιδιωτικοποιησεις ενισχυεται η ιδιωτικη επιχειρηματικοτητα.

"Τα προηγούμενα σκάνδαλα δε (λέγε με μοναστήρια ή real estate) απέδειξαν ότι η αποδυνάμωση γίνεται για ένα κομμάτι ψωμί που κι αυτό πάει στις δικές τους τσέπες."

οχι, εδειξαν οτι αυτη η κυβερνηση ειναι γεματη με ανικανους και διεφθαρμενους. Αυτο δεν σημαινει οτι η λογικη πισω απο τις ιδιωτικοποιησεις ειναι κακη ή οτι καθε ιδιωτικοποιηση εγινε με βρωμικο τροπο (ο ΟΤΕ ειναι ας πουμε ενα παραδειγμα καθαρης αν και καπως τσαπατσουλικης ιδιωτικοποιησης).

"Για τους Γερμανούς, ναι, δε τους συμπαθώ και φυσικά έχω λόγους γι'αυτό και μάλιστα βάσιμους (γεγονότα)[...] Μια έτοιμη να μεταναστεύσει"

αν σκεφτοντουσαν ετσι οι κατοικοι της χωρας που θες να μεταναστευσεις καλυτερα να μεινεις στην Ελλαδα. Ισως δεν καταλαβαινεις τι σημαινει ρατσισμος: αποδιδεις σε ατομα χαρακτηριστικα με μονη βαση το εθνος ή φυλη στα οποια ανηκουν. Στην προκειμενη αποδιδεις σε καθε σημερινο Γερμανο αμαρτιες καποιων απο τους παπουδες τους. Αν δεν βλεπεις οτι ειναι απαραδεκτο, ισως το δεις αν ποτε πας στην Γερμανια και σε πουν βρωμιαρα και απαιδευτη επειδη οι Ελληνες που πηγαν εκει το 60 ηταν συχνα ετσι.
Ευτυχως οι Γερμανοι ΔΕΝ ειναι επι το πλειστον ρατσιστες και δεν θα σου πουν κατι τετοιο.

Μακαρι να αλλαξουν κι οι Ελληνες οπου ο ρατσισμος δινει και παιρνει.

"πώς να τους ενισχύσουμε... Απάντηση: δεν μπορεί να διοικεις ένα φτωχό κράτος και να έχεις μισθούς βασιλιά για τους υπουργούς σου, δωρεάν όχι μόνο αυτοκίνητα αλλά ακόμα και το σέρβις τους. να το πω ακόμη πιο απλά; Δες την ακίνητη περιουσία των νεότερων της κυβέρνησης (Ρουσόπουλος, Βουλγαράκης). Απορώ δηλαδή που δε το βλέπεις. "

νομιζεις πραματικα οτι αυτο που ακολουθει απαντα την ερωτηση? αν εννοεις απλα οτι πρεπει να μειωθει η διαφθορα δεν διαφωνει κανεις και δεν ξερω περι τινος συζηταμε.

Anonymous said...

Κάτι μου λέει πως έχουμε διαφορετικές τοποθετήσεις γενικότερα. Πχ την ενίσχυση του ιδιωτικού/δημόσιου τομέα. Καταρχήν είμαι υπέρ ενός δυνατού Κράτους το οποίο στην Ελλάδα δε λειτουργεί όχι γιατί δε γίνεται αλλά γιατί ακριβώς, όπως είπες, υπάρχει η διαφθορά.
1.Δε βρίσκω το λόγο να ξεπουλάς το δημόσιο προκειμένου να ενισχύσεις τον ιδιωτικό. Ο δε ιδιωτικός ενισχύεται όταν δεν έχεις πελατειακές σχέσεις με τους βιομήχανους κλπ. Αλλο λοιπόν το δημόσιο άλλο ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα.
2. Αυτά που ανέφερες περί ζημιογόνων υπηρεσιών... προφανώς δεν κατάλαβες ότι οι ίδιοι σκόπιμα τις έκαναν ζημιογόνες. Επειδή είμαι από Β. Ελλάδα, θα σου πω, για παράδειγμα, ότι στην περιοχή Παλιούρι (πρώτο πόδι Χαλκιδικής τέρμα κάτω) υπάρχει ένα καταπληκτικό τοπίο με εξίσου καταπληκτική θάλασσα κι εκεί υπάρχει ξενοδοχείο Ξενια καθώς και κάμπινγκ. Λοιπόν ο ταξιδιώτης έχει κάθε λόγο να πάει εκεί (φοβερό τοπίο/θάλασσα/τιμές ΕΟΤ) και θα ήταν παράλογο να μην έχει ζήτηση το μέρος. Έλα όμως που το έκαναν σκόπιμα ζημιογόνο για να πουλήσουν το Ξενία! Σε λίγα χρόνια, για να πας εκεί, θα πληρώνεις 10πλάσια τιμή'τόσο ωραία είναι. Και με λίγα λόγια το ίδιο γίνεται με όλες τις ζημιογόνες υπηρεσίες. Τι να πουν; Θέλουμε να εισπράξουμε χρήματα να κάνουμε άλλη μια βίλα και πουλάμε μια υγιή επιχείριση; Ε όχι, πρώτα την κάνουν ζημιογόνα.
3. σχετικά με τους Γερμανούς κάνεις λάθος. Εχω συγγενείς στη Γερμανία κι επίσης έχω ασχοληθεί με τον τουρισμό (Αγγλους, Γάλλους, Γερμανούς, Αυστριακούς, Ολλανδούς και Ιταλούς). Πίστεψέ με, όταν ασχολείσαι με τον τουρισμό και γενικά όταν δουλεύεις με τον άνθρωπο, μαθαίνεις πολύ περισσότερα από στερεότυπες εικόνες που σου μεταδίδουν πχ οι παπούδες σου, η Ιστορία κλπ. Και σίγουρα δεν είναι ρατσισμός.

S G said...

1) δεν καταλαβαινω τι εννοεις. δεν καταλαβαινω καν γιατι επιμενεις στην λεξη ξεπουλημα. Αν θελουμε δυνατο ιδιωτικο τομεα τοτε πρεπει το κρατος να παψει να κανει τον επιχειρηματα, στρεβλωνοντας τον ανταγωνισμο και κρατωντας παγιδευμενα στα ανικανα χερια του τοσα κεφαλαια, ανθρωπους, δημιουργικες δυναμεις. Αυτο σημαινει απλα οτι πρεπει να αλλαξουν χερια οι εταιρειες που ανηκουν στο κρατος.

2) τι εννοεις τις εκαναν? Η Ολυμπιακη χανει λεφτα ουσιαστικα απο τοτε που την εδωσε ο Ωνασης στο κρατος (και γιαυτο μαλιστα την εδωσε!).
Αλλα θα το επαναλαβω, το επιχειρημα υπερ των ιδιωτικοποιησεων δεν εχει να κανει τελικα με το αν οι εταιρεις ειναι ζημιογονες ή οχι, αλλα αν οι ιδιωτες μπορουν να τις διαχειριστουν καλυτερα προς οφελος ολων μας. Η απαντηση απο την οικονομικη επιστημη αλλα και τοση καθημερινη εμπειρια μας πια ειναι σαφως ναι, στις περισσοτερες περιπτωσεις.

Οσο για τα Ξενια, σαφως και ηταν παραμελημενα και σαφως σε ιδιωτικα χερια θα αναζωογονηθουν. Θα ανεβασουν τις τιμες? Μακαρι, αν αναβαθμιστουν και βρουν τουριστες που θα τις πληρωνουν, καλο μας κανει! Ειναι σαν να γκρινιαζει ενας Γερμανος που η BMW φτιαχνει ακριβα αυτοκινητα!

3) νομιζω δεν με παρακολουθεις. Ρατσισμος σημαινει να μιλας για μια ομαδα ανθρωπων γενικα, αποδιδοντας τους στερεοτυπα, χωρις να κοιτας το καθε ατομο χωριστα.
Παρεπιμπτοντως εχω ζησει στην Γερμανια καπου 8 χρονια.

Anonymous said...

Δε, δε... σκεφτόμαστε τελείως διαφορετικά. Εσύ δηλαδή φαίνεται να αγνοείς προκλητικά το ότι το Κράτος σκόπιμα ΚΑΘΙΣΤΑ ζημιογόνες τις "πηγές" (υπηρεσιών) του κι αυτό προφανώς γιατί θες έναν ισχυρό ιδιωτικό τομέα. Αλλά τι θα πει ισχυρός ιδιωτικός τομέας; Να υπάρχουν εργοστάσια αυτοκινήτων, όπως αυτό που ανέφερες και αυτός που θα καρπώνεται τα κέρδη να είναι ΕΝΑΣ και, όπως θέλουν να μας κάνουν να πιστεύουμε οι κεφαλαιοκράτες, κατά συνέπεια και ο υπόλοιπος λαός μέσω πενιχρών μισθών. Χμ δε με πείθεις. Προτιμώ την αυτοκινητοβιομηχανία, τα Ξενία και όοολα τα αγαθά να τα διαχειρίζεται το (υγιές κι όχι διεφθαρμένο) Κράτος και, αντί να έχουμε μερικές δεκάδες πλουσίων βιομηχάνων που θα συσσωρεύουν ρευστό στις ελβετικές τράπεζες και θα κάνουν συλλογή από βίλες με τεράστιες πισίνες, να έχουμε ένα ισχυρό Κράτος που θα έχει πόρους ώστε να μας παρέχει σωστά νοσοκομεία, σχολεία, σωστούς δρόμους, σωστές δημόσιες υπηρεσίες. Με λίγα λόγια, αν οι υπηρεσίες είναι ιδιωτικές, χαίρεται μόνο ο ιδιώτης βιομήχανος, ενώ, αν είναι δημόσιες και φυσικά επικερδείς, μπορεί να ελπίζει σε μια ανθρώπινη ζωή ολόκληρος λαός. Εμπόδιο: η διαφθορά. Και πού κολλάει η παραπάνω τοποθέτηση με αυτά που είπες; Στο ότι σε πείραξε η λέξη "ξεπούλημα". Αν το έβλεπες από τη μεριά μου, θα το θεωρούσες κι εσύ ένα κακώς εννοούμενο ξεπούλημα και θα έβλεπες γιατί λογικά δε χρειαζόμαστε τη βοήθεια της Κομισιόν, με αφορμή την οποία ξεκίνησε και η ανταλλαγή μηνυμάτων. Ειλικρινά, αν πίστευα ότι ένας επιχειρηματίας/βιομήχανος μπορεί να ανταλλάσσει μηνύματα άνευ ουσίας (άνευ ουσίας με την έννοια ότι εμείς οι δυο δεν καθορίζουμε τίποτα), τότε θα πίστευα ότι ανήκεις σε αυτή την κατηγορία. Εκτός κι αν έχεις πολιτικές, δεξιές μάλιστα, βλέψεις. Ουτοπικό αυτό που λέω; Δεν είναι ουτοπικό' απλά μπορεί να φαίνεται έτσι επειδή επικρατεί ακριβώς το αντίθετο κι έτσι το φυσικό μοιάζει με παράλογο ή ουτοπικό.Θα κλείσω θυμίζοντάς σου τη σημασία της λέξης idiot στα αρχαία ελληνικά: ιδιώτης κι όχι ηλίθιος, όπως σημαίνει σήμερα.

S G said...

δεν εχω καταλαβει τι ακριβως θες. Κρατικοποιηση των παντων?

Δοκιμαστηκε σε καμποσες χωρες και πηγε κατα διαολου, πρεπει πραγματικα να κατσουμε να συζητησουμε το γιατι?

Η αποψη σου οτι με τις ιδιωτικες επιχειρησεις κερδιζει μονο ενας χοντρος κεφαλαιοκρατης με πουρο ειναι και ανακριβεις και παρωχημενες. Καταρχας ο υπαλληλος σε μια καλη επιχειρηση μπορει να βγαζει τεραστιο μισθο, ακομα και αν δεν ειναι ιδιοκτητης. Δεν θα με ενοχλουσε καθολου να ειμαι υπαλληλος στην Google ή στην BMW.
Κατα δευτερον σχεδον καμμια απο τις μεγαλες επιχειρησεις του κοσμου δεν ανηκουν σε ενα ατομο πια, αλλα σε εκατομμυρια επενδυτες. Ειδικα απο την στιμγη που τα ασφαλιστικα ταμεια κατεχουν μετοχες, καθε ατομο που πληρωνεται συνταξη ευνοειται οταν μια επιχειρηση τα παει καλα.

Αλλα ολα αυτα ειναι ολοφανερα, χωρες με ανεπτυγμενο ιδιωτικο τομεα που το κρατος δεν παριστανει τον επιχειρηματια εχουν μια πολυ καλη ευημερια, παραδειγμα η Γερμανια.

"αν πίστευα ότι ένας επιχειρηματίας/βιομήχανος μπορεί να ανταλλάσσει μηνύματα άνευ ουσίας (άνευ ουσίας με την έννοια ότι εμείς οι δυο δεν καθορίζουμε τίποτα), τότε θα πίστευα ότι ανήκεις σε αυτή την κατηγορία. Εκτός κι αν έχεις πολιτικές, δεξιές μάλιστα, βλέψεις."

δεν εχω ιδεα που κολλαει αυτη η συζητηση ad hominem αλλα δεν ειναι δυσκολο να μαθεις ποιος ειμαι, δεν ειμαι ανωνυμος.

"Θα κλείσω θυμίζοντάς σου τη σημασία της λέξης idiot στα αρχαία ελληνικά: ιδιώτης κι όχι ηλίθιος, όπως σημαίνει σήμερα."

με την εννοια του ατομου που ιδιωτευει δηλαδη δεν ασχολειται με τα κοινα, οχι προς θεου του ατομου που εχει ιδιωτικη επιχειρηση! Ολος ο πλουτος αλλα ακομα και η ιδια η εθνικη αμυνα της αρχαιας αθηνας στηριζοταν στους ιδιωτες (που χορηγουσαν τριηρεις κτλ).