Friday, March 20, 2009

Ο Γιώργος σφύριξε...

Παρασκευή 20 Μαρτίου – και «ο Γιώργος σφύριξε»… Μόνο που αυτή τη φορά δεν ήταν ο Μητσικώστας και η ομώνυμη εκπομπή του. Ήταν ο Σουφλιάς.

Κατά τα άλλα θα ήταν μια συνηθισμένη ομιλία, σαν αυτές που κάνουν κάθε μέρα οι υπουργοί και την επομένη δεν θυμάται κανείς – ούτε οι ίδιοι. Μια ομιλία-αγγαρεία για τον υπουργό, τους λογογράφους και τους ακροατές, μια τυπική υποχρέωση. Μετά άρχισε να μιλάει.

Πρώτα είπε ότι θα καταργηθεί το υπουργείο Μεταφορών. Στην πρώτη σειρά των καθισμάτων ήταν ένας άλλος υπουργός. Ονομάζεται Ευριπίδης Στυλιανίδης και μέχρι χτες νόμιζε πως ήταν υπουργός Μεταφορών και ότι το υπουργείο του υπήρχε. Ο Στυλιανίδης ζαλίστηκε. Πρέπει να κιτρίνισε, γιατί τον λυπήθηκε μέχρι και ο Σουφλιάς, που δεν φημίζεται ως ευσυγκίνητος σε αλλότριες τραγωδίες. Τον κοίταξε με ένα συγκαταβατικό, συμπονετικό βλέμμα, ενώ παράλληλα προσπαθούσε να συγκρατήσει τα γέλια του, με μια παιχνιδιάρικη διάθεση, σαν μικρό παιδί που έχει κάνει κάποια σκανταλιά και απολαμβάνει την έκπληξη των άλλων μπροστά σε αυτό που τους συμβαίνει. Στο τέλος πήρε μια ανάσα και του απευθύνθηκε. «Α, ρε Ευριπίδη. Θα πας σε άλλο υπουργείο…»

Μετά είπε πως θα δημιουργηθεί υπουργείο Περιβάλλοντος. Εκεί ο Ευριπίδης είχε αρχίσει να συνέρχεται από τη ζαλάδα, αλλά ζαλίστηκαν οι υπόλοιποι. Νόμιζαν ότι κάνουν πουλάκια τα μάτια τους. Ο Σουφλιάς δεν είναι που μιλάει; Ή τώρα δεν ακούμε εμείς καλά; Γιατί δεν υπάρχει υπουργείο Περιβάλλοντος εδώ και πολύ, πολύ καιρό; Κάποιος αντιδρούσε. Κάποιος είχε στυλώσει τα πόδια του. Κάποιος δεν άφηνε τίποτα να προχωρήσει. Κάποιος έριχνε όλο το πολιτικό του βάρος στην άρνηση της δημιουργίας του, πέντε χρόνια τώρα, όταν όλοι το ζητούσαν, ακόμη και με πολιτικό κόστος, που το επέβαλλε σε όλη την κυβέρνηση, ακόμη και μετά τις πυρκαγιές, όταν το απαιτούσε όλη η χώρα. Ποιος ήταν; Αν κι εσείς νομίζετε ότι ήταν ο Γιώργος Σουφλιάς, προφανώς κάνετε λάθος. Κάτι θα σας έχει διαφύγει…

Και στο τέλος, αφού εξαφάνισε το Μεταφορών και εμφάνισε το Περιβάλλοντος, αφού συρρίκνωσε το Αγροτικής Ανάπτυξης, που ούτως ή άλλως δικό του είναι αφού υπουργεύει ο Χατζηγάκης, ο κ. Σουφλιάς έφτιαξε ένα υπερυπουργείο Δημοσίων Έργων, Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών. Άριστος συνδυασμός. Μακρά, μακρότατη πείρα μας πείθει για το ποια θα ήταν η καταλληλότερη ονομασία για αυτό το υπουργείο. Κρίμα να το πουν αλλιώς. Επάξια θα μπορούσε να ονομαστεί «υπουργείο Μιζών και Φιλοδωρημάτων».

Όσο για την απορία ορισμένων που αναρωτιούνταν πώς γίνεται με μια δήλωση ένας υπουργός να κάνει δομικό ανασχηματισμό, να μετακινεί υπουργούς, να κόβει και να ράβει υπουργεία, να λέει πότε θα γίνουν όλα αυτά και να αποφασίζει και για το χρόνο των εκλογών, ενώ όλα αυτά είναι αρμοδιότητα του πρωθυπουργού, λάθος απορία έχουν. Περί αυτού ακριβώς πρόκειται…

ΥΓ.: Επειδή κάποιος που άκουσε την εκπομπή για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις πιστώσεις που λιμνάζουν και τη γραφειοκρατία που τις εμποδίζει, μου τηλεφώνησε και μου είπε ότι όλα θα πάνε καλύτερα με το ΕΣΠΑ (ΚΠΣ, "πακέτο" ή όπως αλλιώς προτιμάτε), τον παραπέμπω σε μια ανάρτηση στο μπλογκ του Στάθη Χαϊκάλη, για να μην έχει αμφιβολίες.

1 comment:

Anonymous said...

Ακριβώς! είναι καιρός να παραδεχτούμε ότι οι αρμοδιότητες του πρωθυπουργού είναι ισάξιες με του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Άλλοι κυβερνάνε!!!!