Monday, October 15, 2007

Blogging και κοινωνία

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου – και σήμερα, εάν μπείτε στο Ίντερνετ, πιθανότατα θα πέσετε πάνω σε κάποια εκδοχή του δικτυακού ακτιβισμού. Σήμερα είναι η μέρα που τα blogs μιλούν για το περιβάλλον.

Άνευ σημασίας, θα πουν οι δύσπιστοι. Τι μπορεί να κάνει ένα blog, ένα κείμενο, μια παρέμβαση, μια φωνή στο κενό της εξουσίας ή μια μποτίλια (ακόμη και χιλιάδες μποτίλιες) στη θάλασσα των πληροφοριών που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, στον ωκεανό της παγκόσμιας ενημέρωσης, όταν μάλιστα όλοι ξέρουν πως σε πολλές περιπτώσεις οι άνεμοι φυσούν προς τα εκεί που θέλουν οι μικροί θεοί της ιδιοκτησίας των μέσων; Τι να σου κάνει μια πνοούλα από το μικρό, άσημο, άγνωστο και ανώνυμο μπλόγκερ μπροστά στον τυφώνα που μπορεί να ξεκινήσει, ας πούμε, ένας Μέρντοχ;

Όσοι το πίστεψαν, έπεσαν θύματα. Πάρτε παράδειγμα τον προεκλογικό αγώνα στις Ηνωμένες Πολιτείες – εκεί που η δικτύωση είναι σήμερα στο σημείο που θα βρίσκεται στην Ελλάδα μετά από περίπου πέντε ή επτά χρόνια στην καλύτερη των περιπτώσεων. Η υποψήφια του κατεστημένου για το χρίσμα των Δημοκρατικών είναι η Χίλαρυ. Έχει χρήμα με ουρά, έχουν χρήμα με ουρά και οι υποστηρικτές της. Δεν είναι όμως η υποψήφια με τις περισσότερες εισφορές. Αυτός είναι ο Μπαράκ Ομπάμα. Γιατί; Γιατί πήρε το μάθημα από την προηγούμενη εκστρατεία του Χάουαρντ Ντην και έρριξε το βάρος της προσπάθειάς του στο Ίντερνετ. Εκεί οι εισφορές είναι μικρές. Αλλά όταν ξεκινήσει ένα ρεύμα από τα κάτω, από τους ανώνυμους της καθημερινότητας, παρά από τους ισχυρούς της εξουσίας, οι αριθμοί δείχνουν τη δύναμή τους. Εκεί φάνηκε πολλές φορές ότι το Ίντερνετ δεν είναι ούτε μια παραξενιά, ούτε μια λοξή ματιά της κοινωνίας: το Ίντερνετ είναι η κοινωνία. Είναι μια από τις λίγες υπαρκτές διεξόδους για να ακουστεί η πνιγμένη στην αδιαφορία και η φιμωμένη από τα κάθε είδους φίλτρα φωνή της.

Δεν είναι πάντα μια ωραία φωνή. Υπόκειται σε κάθε είδους στρεβλώσεις. Είναι το βασίλειο της αυθαιρεσίας και το καταφύγιο της χυδαιότητας μερικές φορές, κάτω από τον προστατευτικό μανδύα της ανωνυμίας. Δεν είναι πάντα μια καθαρή φωνή. Και υποβολιμαίες και κακοήθεις είναι συχνά οι γνώμες, οι κινήσεις, οι απόψεις. Την τυφλώνει το πάθος, την κατευθύνει η υστεροβουλία – ναι. ‘Εχει όμως ένα χαρακτηριστικό αυτή η φωνή της κοινωνίας που δεν το βρίσκεις σε καμμία άλλη εκδοχή της. Είναι γνήσια.

Πριν από λίγο καιρό μαζεύτηκαν μερικές χιλιάδες στο Σύνταγμα δυο φορές, για να διαμαρτυρηθούν για τα καμμένα της Πάρνηθας, ύστερα για τη φρίκη της Πελοποννήσου και της Εύβοιας. Σήμερα τα μπλογκ μιλούν για το περιβάλλον. Ε, και; Ποιος θα τα ακούσει; Κανείς, πιθανότατα. Όπως κανείς δεν άκουγε πριν από είκοσι χρόνια μερικούς περίεργους τύπους από μια οργάνωση με το παράδοξο όνομα Πράσινη Ειρήνη – Greenpeace τους έλεγαν και έκαναν εντυπωσιακά κόλπα για να τραβήξουν την προσοχή. Ήταν μάλλον λοξοί, έλεγαν τότε οι πολλοί, και προέβλεπαν πλανητική καταστροφή του περιβάλλοντος. Σήμερα οι μοναχικοί τρελοί που μιλούσαν μοιάζουν αναδρομικά πολύ λογικότεροι από τους τόσο πολλούς που δεν ακούγαμε.

Ισχύει και για το μήνυμα και για το μέσο. Τα ειρωνικά χαμόγελα της εξουσίας δεν είναι εγγύηση για τη μακροημέρευσή της.

5 comments:

Anonymous said...

Στη θεωρία των αυτο-αναφερόμενων συστημάτων, περιβάλλον εστί ό,τι δεν είναι σύστημα. Οι συνειρμοί δικοί σας.

Anonymous said...

Πάρα πολύ καλό.

Διαφωνώ μόνον στην εκτίμηση περί 5ετίας, 7ετίας. Οι εξελίξεις τρέχουν με απίστευτη ταχύτητα, τα ευρωζωνικά δίκτυα επεκτείνονται στην Ελλάδα με ισχυρότερους (νομίζω) ρυθμούς από ό,τι στις ΗΠΑ (750.ΟΟΟ Έλληνες έχουν γρήγορο Ιντερνετ μέσα σε 1,4 - 2 χρόννια!) και η πληροφόρηση μας έρχεται με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς.

Κάποτε ακολουθούσαμε με ρυθμούς 7ετίας. Τώρα ζούμε πλέον σε Internet time....

Anonymous said...

Η δική σας πνοούλα πάντως την κάνει τη "ζημιά" εκεί που πρέπει. Και συμφωνούμε πολλοί. Το "ελληνικόν" διαπρέπει ως στοιχείο, το πρώτο πληθυντικό δεν είναι το δυνατό μας σημείο - μήπως όμως το Ιντερνέτ δώσει τη διέξοδο και μας γεφυρώσει με το συλλογικό εαυτό μας;

Anonymous said...

Εντάξει, μήν τα ισοπεδώνουμε όλα κάτω από τον γενικό τίτλο "αγνός και αυθόρμητος blogers".. Σήμερα για παράδειγμα στην κινητοποίηση συμμετέχει και ένα σημαντικό (το πιο μοντέρνο;) κομμάτι της νέας παγκόσμιας εξουσίας.. Τέλος πάντων επειδή τα πράγματα σε τούτη τη ζωή δεν είναι μόνο μαύρο ή μόνο άσπρο κάτι είναι και το σημερινό, εφόσον ήδη πνιγόμαστε: www.sofistis.wordpress.com

Anonymous said...

Για όλα κριτήριο είναι η πράξη - με γνώση. http://earth-info-net.blogspot.com/ Όλoυ του κόσμου τα πιο διαφορετικά links για το περιβάλλον.