Wednesday, October 3, 2007

Καραμανλής χαλαρός νομοθετεί

Τρίτη 2 Οκτωβρίου – και πολλά θα μπορούσε ίσως να προσάψει κανείς στην κυβέρνηση, αλλά ένα δεν μπορεί παρά να της το αναγνωρίσει (και στην πολιτική είναι μεγάλο πλεονέκτημα): είναι μια κυβέρνηση με απόλυτη αίσθηση του πολιτικού χρόνου.

Οι εκλογές έγιναν πριν από 17 ημέρες – ασχέτως εάν σας φαίνεται πως έχουν χαθεί στο βάθος του παρελθόντος χρόνου. Μέσα σε αυτές τις δύο εβδομάδες, ιδού ένας πρόχειρος απολογισμός για το τι έχει κάνει η κυβέρνηση – πρόκειται για καταγραφή και όχι για αξιολόγηση:
1. Ανακοίνωσε την αλλαγή του εκλογικού νόμου, μαζί με ολίγη πίεση προς το ΠΑΣΟΚ να την αποδεχθεί με καρότο και μαστίγιο δέκα εδρών
2. Απέσυρε το βιβλίο της Ιστορίας κλείνοντας, κατά τρόπο με τον οποίο έχουμε επανειλημμένα διαφωνήσει, αλλά πάντως κλείνοντας το πιο οδυνηρό για τη Νέα Δημοκρατία πολιτικό μέτωπο προς τα Δεξιά της, μια πραγματική χαίνουσα πληγή στη βάση της.
3. Άνοιξε το Ασφαλιστικό, με προετοιμασίες και προσκλήσεις διαλόγου προς τους κοινωνικούς φορείς και τα συνδικάτα, με προειδοποιήσεις για 30άρηδες που θα μείνουν χωρίς σύνταξη και με αναγγελίες για ενοποιήσεις ταμείων και «μοντέλο ΙΚΑ».
4. Ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αποσυνδέσει το Λύκειο από το Πανεπιστήμιο, να καταργήσει τις εισαγωγικές και να αλλάξει το σύστημα εξετάσεων για πρόσβαση στα Πανεπιστήμια,
και
5. Παρουσίασε ένα προϋπολογισμό με τις μεγαλύτερες φορολογικές επιβαρύνσεις, αλλά και με σημαντικά μέτρα περιορισμού του λαθρεμπορίου, όπως στην περίπτωση των καυσίμων, για να χρηματοδοτηθούν μέτρα, όπως η κατώτατη σύνταξη αλλά και μια τεράστια τρύπα αφού αφηνίασαν αντί να εξυγιανθούν οι καταναλωτικές δαπάνες του τερατώδους ελληνικού Δημοσίου με +39%. Έξι δις ευρώ επιπλέον φόροι είναι πραγματικά ένα τόλμημα – συνήθως σε όλο τον κόσμο οι σοσιαλιστές βάζουν φόρους για να χρηματοδοτήσουν το Κράτος και οι φιλελεύθεροι αντιδρούν, θέλουν μείωση Κράτους και μείωση δαπανών, εδώ βεβαίως τα πράγματα είναι πιο θολά, αλλά αυτό είναι μια άλλη πικρή ιστορία. Και σε κάθε περίπτωση, ποιος υπουργός Οικονομίας θα τολμούσε να ελπίζει, όπως έγινε χθες το βράδυ, ότι θα ανακοίνωνε φόρους έξι δις και δύο από τα τέσσερα μεγάλα δελτία ειδήσεων, και μάλιστα τα κατά τεκμήριον αυστηρότερα απέναντι στην κυβέρνησή του, θα είχαν διαφορετικό πρώτο θέμα και μάλιστα το πιο ευχάριστο για τον ίδιο, δηλαδή τα εσωκομματικά της αντιπολίτευσης.

Ξαναλέω: ο απολογισμός αυτός δεν έχει χαρακτήρα αξιολόγησης. Είναι όμως πραγματικά εντυπωσιακός ως προς τον αριθμό των κινήσεων και την προφανή λογική της κυβέρνησης. Ήταν έτοιμη και περίμενε την ανανέωση της εντολής, που είναι σωστό, και εκμεταλλεύεται απολύτως την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αντιπολίτευση, που είναι εύλογο. Με ένα τέτοιο κατάλογο σε δύο εβδομάδες, το συμπέρασμα είναι μάλλον απλό: μέχρι να εκλεγεί αρχηγός στο ΠΑΣΟΚ –δεν λέω να σταθεί στα πόδια του, λέω απλώς να αναδειχθεί- από πολιτική άποψη η τετραετία θα έχει πρακτικά ολοκληρωθεί. Θα μένει μόνο η διαχείριση του υπόλοιπου πολιτικού χρόνου – μέχρι το 2011, ή το 2009, ή μέχρι όποτε αποφασίσει ένας πρωθυπουργός χωρίς πίεση.

No comments: