Tuesday, October 9, 2007

Λίγο κράτει...

Τρίτη 9 Οκτωβρίου – και αυτή την ήπειρο καθένας τη διασχίζει μόνος του.

Τη δύσκολη ώρα, που καταργεί τις διακρίσεις και επιβάλλει την σκληρή ισότητα της φύσης, ο Αρχιεπίσκοπος έχει την τύχη της πίστης με το μέρος του. Η πίστη είναι η παρηγορία και οι άνθρωποι που μπορούν να την έχουν είναι εξοπλισμένοι με αντοχές και καλή ελπίδα. Το μέτρο δεν είναι για όλους το ίδιο.

Για τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο δεν έχει πολλά πράγματα να πει κανείς εκτός από το να τον σκέπτεται καθώς υπομένει τη βούληση της μοίρας. Αλλά, αντίθετα, έχει πολλά να πει για το απεχθές και ασύλληπτο τηλεοπτικό πανηγύρι που στήθηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση της πλήρους ιατρικής πραγματικότητας, που δεν επιδέχεται εξωραϊσμούς ή διαψεύσεις. Και εδώ αυτή τη φορά δεν φταίνε ούτε τα κανάλια, ούτε οι δημοσιογράφοι. Εδώ βγήκαν τα νυστέρια.

Το θέαμα που παρουσίαζε χτες το βράδυ η crème de la crème του ιατρικού κόσμου της χώρας ήταν –κατά πολύ επιεική διατύπωση- απεχθές και αποκρουστικό. Ένας εσμός διακεκριμένων επιστημόνων, που οι ασθενείς τους γνωρίζουν και πόσο (δικαίως ίσως) κοστολογούν την επιστημοσύνη τους, έτρεξε μπροστά στην κάμερα για να κάνει διαγνώσεις, να αποκαλύψει άγνωστες λεπτομέρειες, να κουρελιάσει κάθε έννοια ιατρικού απορρήτου, να βγάλει τα εσώψυχά του ο ένας σε βάρος του άλλου, να κατηγορήσει, να υπαινιχθεί, να καυτηριάσει, να καταφέρει χειρουργικά πλήγματα σε βάρος του συναδέλφου. Εάν φορούσαν λευκές μπλούζες, η κάμερα θα έδειχνε κόκκινες πλάτες…

Γιατί τρέξαν όλοι, άνθρωποι που δεν το έχουν ανάγκη, να τα πουν όλα – όσα ήξεραν κι όσα δεν ήξεραν. Γιατί έτρεξαν χωρίς να σκεφτούν πως ένας άνθρωπος ζούσε το προσωπικό δράμα του και ορισμένοι από αυτούς υπήρξαν και προσωπικοί φίλοι του, κατά υπερήφανη δήλωσή τους; Γιατί διέρρηξαν τον προσωπικό δεσμό και την επαγγελματική υποχρέωση για να κερδίσουν μερικά λεπτά δημοσιότητας, που κι από αυτήν στερημένοι δεν είναι; Έχω δύο εξηγήσεις, αν και θα ήταν μάλλον καταλληλότερη μια ειδικότητα συναδέλφων τους που ασχολείται με τον ψυχισμό του ανθρώπου.

Ο πρώτος λόγος είναι πως οι σταρ δεν αντέχουν μακριά από την πίστα, το πλατώ, την κάμερα και τους προβολείς. Είναι εθισμένοι στη δημόσια παρουσία και οι αντιστάσεις τους έχουν πλήρως υποχωρήσει μπροστά σε αυτό τον εθισμό. Ο δεύτερος λόγος είναι πως –με την κακοήθη επίδραση των μέσων- έχει επικρατήσει στον ιατρικό κόσμο ένα σταρ σύστεμ, όπου οι αξιολογήσεις, επιστημονικές και προβολής, μπορεί να συμπίπτουν ή να μην συμπίπτουν. Το βέβαιο είναι πως η σχέση τους πια με τα μέσα είναι βαρύτατα παθολογική. Είναι επίσης σαφές ότι, όπως έκανε στο παρελθόν ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας, το ζήτημα θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας.

Έχω τη βεβαιότητα, φυσικά, ότι εάν η εγχείρηση είχε πάει σχετικά καλά, οι ίδιοι θα ήσαν, στο ίδιο πάνελ, και θα εκθείαζαν τους γιατρούς που χτες έστειλαν στον κλίβανο της αποστείρωσης. Ο Τζάκης της κολάσεως θα ήταν Τζάκης ο μικρός Θεός. Κι όλα αυτά με αφορμή την αρνητική τροπή της θεραπείας για την περίπτωση ενός ανθρώπου στον οποίο η αρχική διάγνωση ήταν δύο καρκίνοι σε ζωτικά όργανα και σε προχωρημένο στάδιο.

Μπορεί λοιπόν από επαγγελματική ή προσωπική άποψη το παιχνίδι των εντυπώσεων να είναι πρόσφορο ή αποδοτικό για εκείνους που συμμετέχουν, ακόμη και με τον ασύλληπτο τρόπο με τον οποίο εκτυλίχθηκε χτες τη νύχτα των διαγνώσεων και της ευθανασίας των συναδέλφων. Από ηθική και δεοντολογική άποψη, όμως, είναι εντελώς αδιανόητο όπως αδιανόητη θα ήταν και οποιαδήποτε ανοχή απέναντί του και απέναντί τους.

8 comments:

Anonymous said...

Δύσκολο πράγμα για την κοινωνία μας το "λίγο κράτει".Πόσο μάλλον όταν οι κάμερες οι τηλεοπτικές υπάρχουν απέναντι σου στο on!

Θεόδωρος Α.Πέππας said...

Ειμαι γιατρός, αγαπητέ κ.Καρζή, αλλά πιστέψτε με ότι οι τρείς΄λέξεις που συνοψίζουν το σχόλιό μου δεν είναι από ζήλεια "Εχετε Απόλυτο Δίκιο"

Unknown said...

Κϋριε Καρζή,
Εχθές πράγματι η παρουσία πολλών από τους γιατρούς στα πάνελ ήταν απαράδεκτη. Μόνοι τους καταπάτησαν το απόρρητο που διέπει τη σχέση ασθενούς-γιατρού, έγιναν κατήγοροι, εν πολλοίς γελοιοποιήθηκαν.
Όμως, για ποιο λόγο δε φταίνε και οι δημοσιογράφοι; Εμείς δεν είμαστε που συνήθως κυνηγούμε τα νούμερα, εμείς δεν καθιερώσαμε τη νοοτροπία των παραθύρων, που "όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει"; (Των παρόντων στο συγκεκριμένο blog)εξαιρουμένων φυσικά)
Γιατί, αν δεν κάνω λάθος, οι συνάδελφοι στα τηλεπαράθυρα ήταν χθες που άνοιξαν τη συζήτηση για το αν ο αρχιεπίσκοπος έπρεπε να περιμένει επί 50 ημέρες χωρίς θεραπεία, για το αν έπρεπε να είχαν διαγνωσθεί οι μεταστάσεις κτλ. Η συζήτηση ήταν ούτως ή άλλως μίζερη και καθόλου χρήσιμη, ειδικά χθες. Όμως, αυτού του είδους τη συζήτηση την επέβαλαν τα δελτία και οι εκπομπές, που απλώς βρήκαν τους κατάλληλους καλεσμένους για να προτρέψουν να "βγάλουν νυστέρια".

Anonymous said...

...Και κάθε φράση
Και πρόταση σωστή (όπου η κάθε λέξη είναι στη θέση της/Παίρνοντας το δικό της χώρο και στηρίζοντας τις άλλες,/Η λέξη ούτε άτολμη ούτε προσβλητική,/Μια άνετη συναλλαγή του νέου και του παλιού,/Η λέξη η κοινή, η ακριβής, χωρίς αισχρότητα,/Η τυπική και εύστοχη κι όχι σχολαστική,/Η πλήρης σύντροφος στων λέξεων το χορό).

Από το Little Gidding των Τεσσάρων Κουαρτέτων, αφιερωμένο στον Σφυγμό και τα σχόλιά του. Ευχαριστούμε για την πρωινή συνήθεια!

Anonymous said...

Γιατι απορειτε κ. Καρζη; Εσεις, ειστε ενας εξυπνος ανθρωπος.
Δεν ξερετε οτι ισχυει, το "ουδεν μωροτερον των ιατρων..."
Να ειστε παντα καλα, που μας φτιαχνετε τα πρωινα.
Θ.

Anonymous said...

Όταν μπαίνουν στην μέση προσωπικά συμφέροντα, σπάνια υπάρχουν όρια στον κυνισμό. Ενδεχομένως δεν είναι απλώς θέμα δημοσιότητας. Μπορεί και να πρόκειται και για προσπάθεια κατοχύρωσης του "τι έλεγα εγώ", μια αρρωστημένη μορφή "I told you so". Η ικανοποίηση ενός εγωϊσμού. Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως αναφέρθηκε και ανωτέρω, το ότι έγινε αυτό το απεχθές πανηγύρι (όπως το αποκαλείτε) δεν είναι ανεξάρτητο και από τις ορέξεις των τηλεθεατών. Διότι και η λαιμαργία της κοινής γνώμης πολλές φορές είναι εξαιρετικά κυνική. Ίσως λοιπόν δεν πρέπει να μας σοκάρουν μόνο οι ιατροί...

Αν μου επιτρέπετε όμως, θα ήθελα να σταθώ και σε ένα άλλο σημείο της χθεσινής (9/10)εκπομπής σας. Ακουσα την συνέντευξη του υπευθύνου της εταιρίας GPO σχετικά μα τα της εκλογής στο ΠαΣοΚ. Συγκράτησα (ελπίζω να μην έκανα λάθος), τα εξής που μου προκάλεσαν το ενδιαφέρον:

1. Η τελευταία δημοσκόπηση της εταιρίας που ανακοινώθηκε προχθές στο MEGA , ήταν η πρώτη της συγκεκριμένης εταιρίας που έθεσε το ερώτημα για αρχηγό του ΠΑΣΟΚ στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Αναρωτιέμαι αν η επιλογή της μη χρησιμοποίησης της (προφανούς) συγκεκριμένης ερώτησης ήταν επιλογή της εταιρίας ή του πελάτη.

2. Σε ερώτηση σας αν η εταιρία θα κάνει δημοσκόπηση για την πρόθεση ψήφου σε εθνικές εκλογές η απάντηση ήταν ότι έχει ήδη γίνει για λογαριασμό της εκπομπής του Γ. Πρετεντέρη αλλά δεν ανακοινώθηκε λόγω της δημοσιότητος του θέματος της υγείας του αρχιεπισκόπου και θα ανακοινωθεί την επόμενη βδομάδα. Είπε επίσης, σε απάντηση σχετικής ερώτησης, ότι η δημσκόπηση αυτή θα "επικαιροποιηθεί". Δεν μπορώ να αντιληφθώ τον όρο "επικαιροποίηση" από δημοσκοπικής απόψεως. Μόνο γλωσσολογικά μπορώ να τον ερμηνεύσω υποθέτοντας ότι εννοεί πώς θα συλλεγούν και "φρέσκα" στοιχεία. Κοινώς θα δούμε μία συρραφή δημοσκοπήσεων. Αυτό μπορεί να εξυπηρετεί δημοσιογραφικά, αναρωτιέμαι όμως αν ευσταθεί μεθοδολογικά. Θα είχε ενδιαφέρον αν βάζατε στο blog σας το σύνολο της συνέντευξης.

Νικήτας
http://nikitas.wordpress.com/

Fivos Karzis said...

Προς ανώνυμο:
Η προηγούμενη ερώτηση που έθετε η ίδια εταιρεία ήταν "ποιόν θεωρείτε καταλληλότερο για πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ". Έχει ενδιαφέρον ότι οι απαντήσεις μπορεί να είναι διαφορετικές. Μπορεί, δηλαδή, κάποιος να θεωρεί καταλληλότερο τον έναν, αλλά να ψηφίζει τον άλλο για προσωπικούς, ιδεολογικούς ή άλλους λόγους.
Η "επικαιροποίηση" αφορά φυσικά τη συλλογή νέων στοιχείων. Δεν νομίζω ότι μεθοδολογικά είναι απαράδεκτη η προσθήκη στοιχείων για ένα χρονικό συνεχές και μάλιστα όταν το συνολικό διάστημα είναι σχετικά μικρό, κάπου δύο εβδομάδες. Για την πλήρη απομαγνητοφώνηση των συνεντεύξεων ίσως έχουμε κάτι στο άμεσο μέλλον, πιθανώς μέχρι τα Χριστούγεννα.

Fivos Karzis said...

Προς δ.
Αν σας αρέσει ο Έλιοτ, θα παρατηρήσατε ίσως στο παρελθόν ότι του έχω μια αδυναμία. Η επικαιρότητα δείχνει να μετακινείται από τα Τέσσερα Κουαρτέτα στην Ash Wednesday...