Monday, October 1, 2007

Η Βουλή των συγκρούσεων

Δευτέρα 1η Οκτωβρίου – και το εκλογικό αποτέλεσμα δεν το έδειχνε, το δείχνει όμως η εμπειρία από την πρώτη μέρα. Αυτή δεν θα είναι μια Βουλή συναίνεσης, θα είναι μια Βουλή συγκρούσεων.

Ακόμη κι αν δεν θα το επέλεγαν οι πρωταγωνιστές, το επιλέγουν γι’αυτούς οι συνθήκες. Ο κ. Καραμανλής δεν έχει παρά το δρόμο των συγκρούσεων, αν θέλει στο τέλος αυτής της περιόδου –που ήδη άρχισε συζήτηση για το εάν θα είναι τετραετής ή πολύ συντομότερη- να παρουσιάσει, καθώς τότε θα του ζητείται χωρίς περιθώρια ελιγμών, ολοκληρωμένες μεταρρυθμίσεις: ασφαλιστικό, αλλά και φορολογικό, χωρίς συγκρούσεις δεν υπάρχει.

Θα είναι μια Βουλή συγκρούσεων γιατί οι εσωτερικές συνθήκες στην αξιωματική αντιπολίτευση κάνουν μονόδρομο για τους υποψηφίους αρχηγούς της σήμερα και τον εκλεγμένο αύριο (ή μεθαύριο, τελοσπάντων) τη μετωπική με τον κ. Καραμανλή. Ούτε προφίλ αντάξιου αρχηγού, ούτε προφίλ μελλοντικού ηγέτη χτίζεται χωρίς αναμέτρηση με τον εν ενεργεία Πρωθυπουργό. Η σύγκρουση αυτή θα έχει παρενέργειες: η ανακοίνωση για μη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στη διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης είναι ήδη ένα πρώτο σύμπτωμα. Άλλωστε για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η σύγκρουση με την κυβέρνηση είναι λόγος ύπαρξης, πολύ περισσότερο όταν ο κ. Καραμανλής επιστρέφει στο δίλημμα πρόοδος ή συντήρηση, για να ταχθεί με την πρώτη και να χρεώσει στους άλλους τη δεύτερη. Είναι η αποθέωση της τριγωνοποίησης. Για το εάν υπάρχει άλλη πολιτική αντίδραση από το «όχι σε όλα» μένει να υπάρξει μια απάντηση, αλλά φυσικά μετά τις 11 Νοεμβρίου.

Και τέλος, σε λογική συγκρούσεων παραπέμπει η συνύπαρξη μιας ενισχυμένης Αριστεράς με λαϊκορθόδοξη Δεξιά. Το είδαμε στον παροξυσμό από την πρώτη μέρα της πολιτικής αντίθεσης, για παράδειγμα, μεταξύ Αλαβάνου και Καρατζαφέρη και ήταν μόνο το πρώτο επεισόδιο.

Όσο για την εξέλιξη της κατάστασης στο ΠΑΣΟΚ, ο Θόδωρος Πάγκαλος είχε πριν από λίγες μέρες προειδοποιήσει σε μια συνέντευξή του. Να προσέξουμε, είχε πει, μη γίνει το πράγμα φραμπαλάς. Μια νέα υποψηφιότητα έρχεται να τον υποστηρίξει. Το 1996, ο Κώστας Λαλιώτης είχε προτείνει δυαρχία. Το ξαναπροτείνει σήμερα, καταθέτοντας υποψηφιότητα για την αρχηγία, ο κ. Δημήτρης Τζιώτης, εκ Βουλιαγμένης ορμώμενος. Άλλωστε είναι γνωστό πως τα μεγάλα δράματα στην Ιστορία επαναλαμβάνονται ως φάρσα.

3 comments:

Anonymous said...

Ως δημοσιογράφος θα σε ενδιαφέρει να δείς αυτό..και ιδιαίτερα για την περίοδο σου στον Φλας:
www.sofistis.wordpress.com

Fivos Karzis said...

Τα κοίταξα. Προφανώς το ύφος είναι κατακριτέο - η ειρωνεία δεκτή, ακόμη και ο σαρκασμός, φυσικά η κριτική και επικριτική διάθεση, αλλά τα θηλυκά και οι χαρακτηρισμοί μάλλον αποδυναμώνουν το επιχείρημα.
Αλλά θα το συζητήσω το επιχείρημα, επειδή είναι προκλητική η προτροπή ότι περιλαμβάνομαι στο πλαίσιο.
Πρώτον: το καλάθι σας είναι μεγάλο και ανακατεύει άσχετα (πρόσωπα και) πράγματα.
Δεύτερον: όλοι εδώ ζούμε και γνωριζόμαστε - δεν είμαστε και τόσοι πολλοί.
Τρίτον: τι κρίμα που δεν υπήρχε την περίοδο του Flash η δυνατότητα του blogging, γιατί τώρα τα κείμενα θα ήταν διαθέσιμα σε όλους για κρίση και σύγκριση. Τα γραπτά μένουν, τα έπεα είναι πτερόεντα ακόμη και από το ραδιόφωνο, γιατί δεν φαντάζομαι να τα μαγνητοφωνούσατε όλα (αν πάντως τα έχετε θα ήθελα ένα αντίγραφο).
Σε κάθε περίπτωση, και επειδή πολλά από τα κείμενα της εποχής, αλλά όχι όλα δυστυχώς, υπάρχουν στο αρχείο μου, και εάν θα θέλατε ιδιωτικώς ή δημόσια να απεκδυθείτε του σοφιστικού ψευδωνύμου, είναι όλα στη διάθεσή σας για ανατύπωση, δημοσιοποίηση ή άλλη χρήση, και ασφαλώς για κριτική και εκ των υστέρων - δική σας ή οποιουδήποτε άλλου τυχόν ενδιαφέρεται.

Anonymous said...

Ησυχάστε.. Ηταν μια μικρή προκλησούλα για να προσέξει το μπλοκ μου κάποιος σαν και σας που εκτιμώ.. Οταν είσασταν στον Φλας μάθαινα από εσάς τις ειδήσεις κάθε πρωϊ και δεν είχα ..παράπονο! Καταλάβαινα ότι και σείς δίνατε τη μάχη σας εκεί μέσα.. Μακάρι να είχαν όλοι οι δημοσιογράφοι το ήθος σας! Πάντως επί της ουσίας του θέματος, ανεξαρτήτως της δικής σας στάσης, αν κατάλαβα καλά φαίνεται ότι συμφωνείτε με το "επιχείρημα" στα σχόλια μου..Τόσο για τα κανάλια όσο και για ορισμένους.. ή όχι.. Ευχαριστώ για την απάντηση. Σοφιστής.
www.sofistis.wordpress.com