Friday, August 31, 2007

Και οι φωτιές καίνε ακόμη...

Παρασκευή 31 Αυγούστου – 31η και τελευταία αυτού του Αυγούστου και αυτού του καλοκαιριού που δεν νομίζω ότι θα το νοσταλγήσουμε…

Την περασμένη Παρασκευή, τέτοια ώρα ακριβώς, ο Σφυγμός της Μέρας είχε πρώτο θέμα τις μεγάλες πυρκαγιές που είχαν ξεσπάσει στην Πελοπόννησο. Έκτοτε, έχουν μεσολαβήσει 64 νεκροί, ένα εθνικό σοκ, περισσότεροι από 100 τραυματίες, δεκάδες καμμένα χωριά, και –κρατήστε την αναπνοή σας- δυόμισυ εκατομμύρια στρέμματα δασικών κυρίως εκτάσεων που έχουν γίνει στάχτη. Έχουν μεσολαβήσει, επίσης, μια κατάρρευση του κρατικού μηχανισμού, μια διεθνής βοήθεια πρωτοφανούς έκτασης, όπως και η καταστροφή, μια ναυτία και μετά μια ανασυγκρότηση της κυβέρνησης, μια μεγάλη ανάφλεξη του πολιτικού σκηνικού δύο εβδομάδες μόλις πριν από τις εκλογές, και μαζί βέβαια σχεδόν 75 εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις. Στην ίδια περίπου περιοχή είχαν γίνει παλαιότερα οι σεισμοί του Βαρθολομιού, και οι κάτοικοι μετά έλεγαν πως «δεν ήταν σεισμός, ήταν σωσμός» - τώρα, βέβαια, με δεκάδες νεκρούς δεν είναι εύκολα τα αστεία, είναι όμως εύκολα τα μετρητά, τα οποία πάντοτε εκτιμώνται…

Α, ξέχασα… Μεσολάβησε επίσης και μια βροχή δημοσκοπήσεων. Όλοι μετρούν – όλοι συζητούν – όλοι αμφισβητούν, για πρώτη φορά, επίσης, αποσύρθηκε έρευνα (της MRB) διότι αναγνωρίστηκε αυτό που όλοι υποθέταμε. Ότι δηλαδή μπορεί όταν είναι τηλεφωνική μια έρευνα να δεχτούμε (λόγω καλής διάθεσης) ότι ο άνθρωπος στην Ηλεία, που είτε έχει καεί η γούνα του, είτε το χωριό του, είτε έχει περάσει μερικές νύχτες με τη μάνικα στο χέρι, είτε βλέπει πλατείες γεμάτες πρόσφυγες,

Μπορεί τέλος πάντων αυτός ο άνθρωπος στο τηλέφωνο να τον ρωτήσεις τι θα ψηφίσει και να απαντήσει ελληνιστί. Όσοι απαντούν γαλλιστί λογίζονται στην «αδιευκρίνιστη ψήφο»… Όταν όμως τολμήσει κάποιος αμέριμνος να εμφανιστεί με μια ωραία κάλπη στην πλατεία της Ζαχάρως, ή στην Αρτέμιδα, ή στη Μάκιστο, ή (αν έχει άφλεκτο μπουφάν) στην Καρύταινα, τότε αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο γιούχας και αποπομπής.

Έτσι έχουν τα πράγματα, λοιπόν, σήμερα, οκτώ μέρες μετά το ξέσπασμα των μεγάλων πυρκαγιών στην Πελοπόννησο. Έτσι; Ε, λοιπόν, όχι. Καθόλου έτσι δεν είναι τα πράγματα. Το πιστεύετε, δεν το πιστεύετε, ενώ εμείς μετράμε δημοσκοπήσεις, μετράμε επιδοτήσεις, μετράμε εκλογικές πιθανότητες και πολιτικά αλισιβερίσια, οι φωτιές καίνε ακόμη. Ναι, οι ίδιες φωτιές. Καίνε ακόμη. Δεν έχουν σβήσει. Χωριά απειλούνται, δάση καίγονται, περιοχές εκκενώνονται, τα μέτωπα εκτείνονται σε χιλιόμετρα. Είμαστε πολύ ευαίσθητοι για τα δάση που κάηκαν, είμαστε εντελώς αναίσθητοι για τα δάση που καίγονται αυτή τη στιγμή που μιλάμε.

Γιατί; Είναι απλό. Επειδή η αντίληψη και η είσπραξη του πραγματικού γεγονότος έγινε και γίνεται μέσα από ένα απέραντο τηλεοπτικό πρόγραμμα, το έργο έχει αρχίσει να μας κουράζει. Ασε που βολεύει να μην βλέπουμε τι συμβαίνει και να επεξεργαζόμαστε εικόνες ήδη καταγεγραμμένες. Φτάνει με τις φωτιές – και ας καίνε. Το θέμα δεν είναι εάν καίνε, το θέμα είναι εάν καίγοντας κινούν το ενδιαφέρον. Τίνος; Υπάρχει κανείς που να έχει προτεραιότητα την ίδια τη φωτιά; Το ενδιαφέρον είναι αυτοτροφοδοτούμενο. Εστιάζεται το δικό μας στο ενδιαφέρον των άλλων. Μιλά η κοινή γνώμη. Μπούχτισε από στάχτη και φλόγες. Τώρα θέλει αισιόδοξα μηνύματα. Ποιος θα δώσει το πιο αισιόδοξο μήνυμα; Εκλογές έρχονται.

8 comments:

verbal said...

Να πω την αμαρτία μου, δεν κατάλαβα τι έγινε τη δημοσκόπηση της ΜΡΒ (ούτε ξέρω το περιστατικό, και μάλλον γι' αυτό μπερδεύτηκα...)

Fivos Karzis said...

Η MRB κάνει τηλεφωνικές μετρήσεις και μετρήσεις με κάλπη. Κάθε έξι μήνες δημοσιεύει μια τακτική έρευνα με κάλπη, τις Τάσεις. Αυτή τη φορά την απέσυρε, λέγοντας πως δυσκολεύεται να πάρει δείγμα στις πυρόπληκτες περιοχές.
Προηγουμένως είχε δημοσιοποιήσει έρευνα τηλεφωνική, την πρώτη μετά τις φωτιές, που έδινε τη διαφορά αμετάβλητη στις δύο μονάδες υπέρ της Ν.Δ. Έλεγε δηλαδή πως οι φωτιές δεν άλλαξαν τίποτα από δημοσκοπική άποψη. Το ΠΑΣΟΚ εξοργίστηκε. Θεώρησε ότι παίζεται παιχνίδι εντυπώσεων. Αμφισβήτησε ανοιχτά την έρευνα, που δεν έχει ξαναγίνει με τέτοιο τρόπο, και υπαινίχθηκε σαφώς ότι η MRB είναι "πιασμένη" από την κυβέρνηση. Η μητρική της Spot Thomson είναι παραδοσιακά η διαφημιστική της Ν.Δ. Η MRB απάντησε ότι είναι συκοφαντίες και θα πάει στα δικαστήρια για την αποκατάσταση της τιμής της. Αυτά εν ολίγοις, ελπίζω να διαφωτίστηκες για το τι συμβαίνει στον ωραίο κόσμο που παρακολουθούμε εξ επαγγέλματος.

Anonymous said...

Δυστυχώς είναι πολλοί οι δημοσιογράφοι που παίζουν το παιχνίδι της κυβέρνησης... Τους ακούς και νομίζεις ότι ακούς τον Ρουσόπουλο. Κάποτε είχε πει ο Κακαουνάκης σε μια συνέντευξή του ότι: "ο καλύτερος από το συνάφι μας έχει σκοτώσει την μητέρα του...".

verbal said...

Συναρπαστικό το βρίσκω.

Theodore said...

Εγω θα γραψω το γνωστο,
"μαθανε πως @αμιωμαστε, πλακωσανε κι οι γυφτοι".
Τι αλλο θα δουν τα ματια μας;
Δωσανε 100 εκατομμυρια, ετσι στον αερα, σε νηστευσαντες και μη, προκειμενου να βγουν.
Και δεν τους πηραν ακομα με τις πετρες.
(Και τους "γλιτσες" δημοσιογραφους μαζι).
Θοδωρος.

Anonymous said...

Μια χαρα τα λες Φοιβο..

ΦΑΝΤΙ said...

Οι πυρκαγιές δεν είναι ΜΟΝΟ ελληνικό φαινόμενο.

Διαβάστε το Παρατηρητήριο Κλιματικών Αλλαγών, ενημερωθείτε και διαδώστε το!

Fivos Karzis said...

Για τον ανώνυμο:
Η μητέρα μου χαίρει άκρας υγείας...

Για τον mirage:
Προφανώς η κλιματική αλλαγή είναι παγκόσμια. Αλλά είναι επίσης γνωστό από έρευνες ότι θα επηρεάσει πρώτα τις μεσογειακές χώρες. Θα κάνουμε κάτι (αν γίνεται) ή θα εγκατασταθούμε μαζικά στη Βιέννη (που δεν είναι αναγκαστικά κακή ιδέα);