Tuesday, August 21, 2007

Στου κούκου το σημάδι

Τρίτη 21 Αυγούστου – και εδώ και μία εβδομάδα άρχισε η κυνηγετική περίοδος. Το βασικό είδος που θηρεύεται φέτος είναι ο σταυρός. Πρόκειται για πτηνό αποδημητικό, ποικιλόχρουν και προσαρμοζόμενο στο περιβάλλον κατά περίπτωση – αλλού το συναντάς καταπράσινο κι αλλού γαλάζιο. Κατά παράξενο τρόπο συνήθως είναι θαλασσινό μπλε στα ορεινά και βαθυπράσινο στα παραθαλάσσια, αλλά αυτά είναι παραξενιές της φύσης… Ταξιδεύει κοπαδιάρικο και μετακινείται συνήθως σε γραφεία του 1ου ορόφου, προτιμώντας τα γωνιακά – διότι τα πουλιά έχουν μια φυσική αντίληψη της σημειολογίας των πραγμάτων: όταν βρίσκει φωλιά σε εμφανές σημείο σημαίνει πως έχει ζήτηση ο οικοδεσπότης, που σημαίνει πως έχει στήριξη, που σημαίνει πως δεν αισθάνεται απειλούμενος, άρα έχει προοπτική, άρα και το πουλάκι, ο σταυρός, κάτι θα τσιμπολογήσει αύριο-μεθαύριο.

Φέτος υπάρχει κι άλλη μια παραδοξότης, πέρα από τους τρεις καύσωνες σε ένα καλοκαίρι, κι αν προσθέσω και τον εκλογικό γίνονται τέσσερις. Είναι η μόνη κυνηγετική περίοδος όπου το θηρευόμενο είδος χαίρει της άπειρης προστασίας των κυνηγών του. Το θωπεύουν, το κανακεύουν, το παραφουσκώνουν με κολακείες και υποσχέσεις μέχρι να κινηθεί προς την σεπτεμβριανή ξόβεργα – οπότε, μπαμ και κάτω. Άλλωστε θα είναι και η γιορτή του εν λόγω πτηνού: 14 Σεπτεμβρίου εορτάζει η πιο σπάνια εκδοχή του, ο Τίμιος Σταυρός, δύο ημέρες αργότερα, τέτοιες διακρίσεις καταργούνται και γιορτάζουν όλοι, γιατί αυτό το πετούμενο, ο σταυρός, εκείνη την Κυριακή είναι σαν τα νομίσματα, που από τα ρωμαϊκά κυνήγια ξέρουμε πως δεν έχουν μυρωδιά.

Η μεγάλη φετεινή εκδήλωση του Κυνηγετικού Συλλόγου διοργανώνεται στη συμπρωτεύουσα στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου. Θα είναι εκεί όλοι όσοι έχουν μέσα τους το ένστικτο του θηρευτή, για να «χτυπήσουν» φωτογραφίες, παραπολιτικά, χειραψίες. Μερικά προνομιούχα παραδείσια πουλιά μπορεί να φτεροκοπήσουν και σε κανένα τηλεοπτικό πάνελ. Όσο για το χώρο της συγκέντρωσης, την Έκθεση της Θεσσαλονίκης, φέτος το βασικό είδος που θα εκτίθεται ονομάζεται «πολιτικός αρχηγός», θεωρείται απειλούμενο, αλλά όλο και τα καταφέρνει να επιβιώνει και να πολλαπλασιάζεται, μέσα από την τελετουργική διαδικασία της κοκκορομαχίας.

Και για όσους τυχόν βρίσκουν πως η σύγκριση είναι ατυχής, ο σταυρός δεν είναι πουλί και το κυνήγι πολύ σοβαρή υπόθεση για το συγκρίνεις με την κάλπη, θυμηθείτε πως και τα δύο ξεκινούν με την ίδια ευχή για «καλό βόλι».

No comments: