Thursday, May 8, 2008

Πυρηνικά και ελληνικά

Πέμπτη 8 Μαϊου – και η συζήτηση για την πυρηνική ενέργεια είναι μια παγκόσμια συζήτηση. Το ερώτημα δεν είναι εάν πρόκειται για ήπια και ανανεώσιμη πηγή: αυτό το ξέρουμε και δεν είναι. Το ερώτημα δεν είναι ούτε εάν είναι οικονομικά συμφέρουσα: αυτό το ξέρουμε επίσης – είναι. Το ερώτημα αφορά κυρίως εάν η πυρηνική ενέργεια είναι η μόνη πραγματική από πλευράς απόδοσης εναλλακτική λύση για την κάλυψη των τεράστιων και συνεχώς αυξανόμενων αναγκών για παραγωγή (και κατανάλωση) ενέργειας σε παγκόσμια κλίμακα. Κι αν είμαστε ουσιαστικά υποχρεωμένοι να καταφύγουμε σε αυτήν γιατί παράγει μεν απόβλητα, που σε σημαντικό βαθμό δεν ξέρουμε πώς να τα διαχειριστούμε, που μολύνουν το περιβάλλον, και επιβαρύνει με την εκπομπή θερμότητας και το φαινόμενο του θερμοκηπίου, όμως τα πράγματα με το διοξείδιο του άνθρακα και τους άλλους ρύπους τους οποίους παράγει η καύση υδρογονανθράκων, δηλαδή κυρίως το πετρέλαιο, έχουν φτάσει σε τέτοιο ακραίο βαθμό ώστε πρέπει να κάνουμε κάτι αμέσως, και είμαστε αναγκασμένοι να εξετάσουμε ακόμη και λύσεις που κανονικά θα προτιμούσαμε να μην βάλουμε καν στο τραπέζι. Κι αν αυτές οι λύσεις είναι μία: η πυρηνική ενέργεια.

Αυτή είναι η παγκόσμια συζήτηση. Και έχει σημασία γιατί σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία οι ανάγκες αλλά και οι υποχρεώσεις αποκτούν όλο και περισσότερο αναγκαστική πλανητική κλίμακα. Με αυτή την έννοια, ασφαλώς μπορεί κανείς να συμμετέχει στον προβληματισμό. Αλλά για την Ελλάδα έχει κάποιο ουσιαστικό νόημα αυτή τη στιγμή;

Έχει. Για δύο λόγους. Ο πρώτος προφανής λόγος είναι γεωστρατηγικός και γεωοικονομικός. Όταν γειτονικές χώρες έχουν από χρόνια, όπως η Βουλγαρία με το περίφημο Κοζλοντούι, ή εξετάζουν όπως η Τουρκία και η Αλβανία την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων είναι ένα ζήτημα προς εξέταση εάν μια χώρα μπορεί να την απορρίψει – και πάντως όχι ασυζητητί.

Ο δεύτερος λόγος είναι πρακτικός – και νομίζω ότι βάζει τα όρια της συζήτησης. Η πυρηνική ενέργεια είναι ένα εξαιρετικά επίμαχο ζήτημα. Προκαλεί πάμπολλες αντιδράσεις σε θεωρητικό επίπεδο, πού να δεις τι έχει να γίνει μόλις σκεφθεί κάποιος να πει «και αν το φτιάξουμε, πού να το φτιάξουμε». Όπως είναι πολύ γνωστό, η χώρα έχει μεγάλη δυσκολία να διαχειριστεί όχι πυρηνικά αλλά κουζινικά απόβλητα. Πού θα καταλήξει η μαύρη σακούλα των σκουπιδιών; Το κράτος που δεν μπορεί να χωροθετήσει και να οριοθετήσει την πορεία της σακούλας με τα αποφάγια θα χωροθετήσει την κατάληξη πλουτωνίου; Πρόσφατα το 96,6% των Ελλήνων δήλωσαν ότι είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων. Αλλά γενικώς. Δεν υποστηρίζουν καμμία συγκεκριμένα, ιδιαίτερα όταν τους θίγει – ή θίγει άλλους. Θέλουμε μεταρρυθμίσεις που δεν θα θίγουν κανέναν. Αυτό απαντά και στο τι πυρηνική ενέργεια θέλουμε. Θέλουμε πυρηνικό εργοστάσιο χωρίς απόβλητα. Μέχρι να φτιαχτεί νομίζω ότι η συζήτηση γίνεται για χάρη της συζήτησης.

11 comments:

ΠΡΕΖΑ TV said...

Δεν νομιζω οτι οι συζητησεις για δημιουργια πυρινικων εργοστασιων ενεργειας στην Ελλαδα,θα μας οδηγησουν καπου...

yannis79 said...

χαιρετίζω τη νηφάλια θέση του ζητήματος και την ανάδειξη των πτυχών του. Δεν μπορώ να δώσω φυσικά απάντηση, με ενοχλούν όμως οι ακόμη μία φορά στερεοτυπικές και εξυπνακίστικες τοποθετήσεις του ελληνικού δημοσίου διαλόγου για πολλές από τις οποίες έχω την υποψία ότι συγχέουν σιωπηρά το ζήτημα χρήσης της πυρηνικής ενέργειας με τα πυρηνικά όπλα(ζητήματα αλληλένδετα αλλά όχι ταυτόσημα).
Η συζήτηση, δεδομένων των ενεργειακών αναγκών του πλανήτη,είναι οικονομική: Δεχόμαστε να φρενάρουμε την ανάπτυξη προς κάλυψη του κόστους εφαρμογής πράσινων μορφών ενέργειας? (αρνητική ως γνωστόν απάντηση ΗΠΑ-Κίνας). Επειδή όμως η πράσινη ενέργεια δεν μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες η συζήτηση στο βάθος είναι φιλοσοφική:ακόμη και με ενεργειακή αυτοσυγκράτηση των πολιτών, οι ενεργειακές ανάγκες θα βαίνουν αυξανόμενες εάν και εφόσον συνεχίζουμε να υιοθετούμε την τεχνική αντίληψη της προόδου που έχει επικρατήσει εδώ και 200 χρόνια -στην οποία εγώ εξακολουθώ να προσχωρώ. Κάπου εδώ εμφανίζεται η πυρηνική ενέργεια ως αμήχανος (?) τετραγωνισμός του κύκλου των τεχνικών αναγκών της ανθρωπότητας και του κλίματος. Πολλοί οικολόγοι αμφισβητούν αυτή ακριβώς την αντίληψη της προόδου. Να μια ωραία συζήτηση.

Anonymous said...

Πού πρέπει να ακούμε πια τις πρωινές σας ειδήσεις; Φαίνεται πως κάτι είπαν στον 9,83 αλλά δεν το άκουσα. Ελπίζω να το μάθουμε - dathanas@otenet.gr

Anonymous said...

Κύριε Καρζή, η εκπομπή σας ήταν για εμένα ο μόνος λόγος να ακούω τον σταθμό όπου εργαζόσασταν. Πού θα σας βρώ; Καλή δύναμη σε ό,τι κι αν κάνετε.

Fivos Karzis said...

Αγαπητοί φίλοι,
σας ευχαριστώ πολύ για το διαδικτυακό και το τηλεφωνικό ενδιαφέρον. Κάθε αλλαγή, ακόμη και η πιο επιθυμητή, είναι οδυνηρή (δεν είναι δικό μου - κλεμμένο είναι...) Πολύ περισσότερο όταν φεύγεις από ένα μέρος που σου έδωσε, όπως έχετε διαπιστώσει, πλήρη ελευθερία επαγγελματικής δημιουργίας.
Αλλά πάντα ρει, πάντα χωρεί και ουδέν μένει (ούτε αυτό είναι δικό μου...)
Μεταφέρομαι στο ραδιοσταθμό City 99,5 και εκεί θα συναντηθούμε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στο μεσοδιάστημα, ελπίζω να μπορέσω μέσα στην πίεση του χρόνου να κρατήσω μια ροή αναρτήσεων, ακόμη και χωρίς τη ραδιφωνική τους μορφή. Άλλωστε όλο και κάτι θα υπάρχει για σχολιασμό - για εμάς τους ειδησεοεξαρτημένους.

Anonymous said...

Αγαπητέ Φοίβο,
Καλή επιτυχία στα καινούργια σου καθήκοντα. Περιμένω με πολύ ενδιαφέρον να σε ξανακούσω να σχολιάζεις με το δημιουργικό και καυστικό σου στυλ τα καθημερινά τεκταινόμενα...
Πιστός ακροατής σου από την εποχή του Flash...

Anonymous said...

΄Στον 99,5 λοιπόν - και οι πιστοί σας από τον καιρό του Φλας, όπως εγώ, θα σας ακολουθησουμε. Ειδοποιήστε τους φίλους σας με κάποια ανακοίνωση στον τύπο πότε αρχίζετε. Ευχαριστώ ΔΗΜ.Σ.ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ, dathanas@otenet.gr

Short_Victory said...

Είναι πολλά τα πρωινά και δεν είναι μόνο συνήθεια, αλλά ένας όμορφος τρόπος να ξεκινήσει άλλη μία μεγάλη μέρα, όχι μόνο με "ειδήσεις" (που τις βρίσκουμε παντού) αλλά με χιούμορ, εύστοχο σχολιασμό, στοχαστική διάθεση και λίγο κυνισμό. Τις τελευταίες μέρες όταν ανοίγω το ράδιο στο αυτοκίνητο, ακριβώς στις 8, περιμένω ακόμα να ακούσω το Rock You Like a Hurricane.
Περιμένουμε λοιπόν να επανέλθεις και κατά προτίμηση την ίδια ώρα, αν δεν υπάρχει πρόβλημα...Κάποια πράγματα δεν αλλάζουν επειδή δεν τα αφήνουμε εμείς να αλλάξουν. Και έχουμε τους λόγους μας.
Καλή συνέχεια!

Anonymous said...

Αγαπητέ Κε Καρζή

Χαιρόμαστε που κάποιος μπαίνει καθημερινά στον κόπο να εντοπίσει τα κύρια και
να συνοψίσει μια εύστοχη άποψη με οικονομία και χιούμορ. Για όσους σας ακούμε χρόνια τώρα, η εκπομπή σας αποτελεί κοινωνικό αγαθό. Ακόμα και αν το διάστημα της απουσίας σας θα είναι βραχύ, το πλήγμα για μας είναι βαρύ. Λίγοι είμαστε αλλά και λίγα πράγματα μας απέμειναν.
Οι ακροατές σας δεν είναι από αυτούς που κατεβαίνουν στους δρόμους διακόπτοντας την κυκλοφορία. Ίσως γιατί οι περισσότεροι σας ακούν στο αυτοκίνητο και ξέρουν τι συνέπειες έχουν κάτι τέτοια για τα νεύρα τους. Αλλά εάν αργήσετε να επιστρέψετε θα κατεβούμε στο Σύνταγμα. Η εξάρτηση βλέπετε.
Επισπεύσατε. Θα είναι μια πράξη ελέους.

Kostas Avgeropoulos (Κώστας Αυγερόπουλος) said...

Η ραδιοφωνική σας απουσία είναι πραγματικά μεγάλη. Ελπίζω να σας ξανακούσουμε σύντομα την ίδια πρωινή ώρα.

Οδυσσέας Ξένος said...

Αγαπητέ Φοίβο μην επιτρέψεις στην αρχισύνταξη να σε βγάλει στην σύνταξη. Περιμένουμε να σε ακούσουμε κάπου, όπως το ξερό λιβάδι την βροχή.