Tuesday, November 6, 2007

The former Greek Republic of Zoniana

Τρίτη 6 Νοεμβρίου – και αγαπητοί μου συμπολίτες, θα θυμάστε ίσως πριν από κανένα χρόνο που σας είχα πει ότι το κράτος μας βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με την αυτοανακηρυχθείσα αυτόνομη δημοκρατία των Εξαχρείων. Έχω καλά νέα: από τότε οι σχέσεις μας έχουν σχετικά εξομαλυνθεί και οι αψιμαχίες είναι περιορισμένες. Όχι ότι πηγαίνει αστυνομία στην πλατεία, αλλά υπάρχει μια αμοιβαία ανοχή. Έχουν, δηλαδή, κι αυτοί καιρό να κάψουν το τμήμα της Καλλιδρομίου. Είμαστε –σα να λέμε- περίπου όπως με την Τουρκία.

Αυτά είναι τα καλά νέα. Τα κακά νέα είναι ότι ανοίξαμε δεύτερο μέτωπο. Ξεκίνησαν εχθροπραξίες μεταξύ της χώρας μας και της λαοκρατικής δημοκρατίας των Ζωνιανών – αυτής που έχει έμβλημα τη φούντα και δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί και περιπολικό στο ζωνάρι ή τη χασισοκαλλιέργειά της. Τελευταία έχω γίνει οπαδός της αναθεωρητικής άποψης της ιστορίας και θα έχω προβλήματα στο εσωτερικό. Δεν πιστεύω δηλαδή ότι σήμερα οι γενναίοι Κρητικοί που επιμένουν να έχουν μισό αρσενάλι στο υπόγειό τους είναι για να τιμήσουν τη μνήμη των παππούδων τους που υπεράσπισαν το Μάλεμε. Άντε αυτό να το κάνουν εκείνοι που επιμένουν να ρίξουν μερικές μπαλωθιές στα βαφτίσια. Για τους άλλους, το «πρώτη φορά νονός» γράφεται με κεφαλαίο και σημαίνει Κορλεονάκης. Δεν πιστεύω ότι η υπερήφανη ράτσα αντιστέκεται για την τιμή – κάτι μου λέει πως το κάνει για το χρήμα. Και είναι πολύ το χρήμα, όταν μάλιστα το κράτος ανέχεται ένα κράτος εν κράτει…

Με λύπη μου σας φέρνω τα πρώτα πολεμικά ανακοινωθέντα. Αι ημέτεραι δυνάμεις υπέστησαν ήττα – κι ένας μικρός συμπολίτης μας, 30 ημερών, θα ζήσει ίσως την υπόλοιπη ζωή του χωρίς να γνωρίσει τον πατέρα του, γιατί εκεί στα Ζωνιανά έχει δυο χρόνια να πατήσει αστυνομία, και για να πάει έκανε τρεις μέρες, και 75 αστακοί που στείλαμε χτες το καθυστερούν το πράγμα (για να μην πέσουν κι αυτοί θύματα, αλλά και για να έχουν χρόνο να καλλωπίσουν το χωριό οι τοπικές αρχές και οι τοπικές οικογένειες). Σε μερικούς από τους αστυνομικούς μας μάλιστα, ακούω στις ειδήσεις, δεν είχαν καν πει ότι πηγαίνουν στο Βιετνάμ για να μην υπάρξουν λιποταξίες. «Ζωνιανά; Θα αστειεύεσαι βέβαια…», θα έλεγε στον αξιωματικό του ο αστυνομικός και θα επέστρεφε στην ασφάλεια του τμήματος. Ποιού τμήματος; Μα για να είναι ασφαλές, μιλάμε ασφαλώς για το τμήμα που εκδίδει μόνον διαβατήρια – κατά προτίμηση σε χασισεμπόρους και, όπως θα θυμάστε από παλαιότερα περιστατικά, και δι’αντιπροσώπου σε καταζητουμένους.

Το χειρότερο για όλους τους συμπολίτες είναι ότι δεν πέσαμε από τα σύννεφα. Το χειρότερο είναι πως είπαμε «εντάξει, μωρέ, δεν τα ξέρεις τώρα τι γίνεται στην Κρήτη; Καλά, ανόητοι είναι; Εκεί πήγαν να βάλουν τάξη; Ας ξεκινήσουν από κάπου αλλού;» Το χειρότερο είναι πως με την προετοιμασία, την ετοιμότητα και τη διάθεση που έχουμε, το καλύτερο στο οποίο μπορούμε να ελπίζουμε δεν είναι η νίκη, αλλά απλώς μια ανακωχή χωρίς να συνθηκολογήσουμε ταπεινωτικά και δημόσια.

Και σε λίγο καιρό όποιος θέλει θα μπορεί το καλοκαίρι να πάει και μια βόλτα από το ωραίο κεφαλοχώρι των Ζωνιανών και να «ζήσει το μύθο του». Για το «στην Ελλάδα», μην παίρνετε όρκο.

3 comments:

Anonymous said...

Αξίζει να ξαναδιαβάζει κάποιος στο blog τον πρωινό Σφυγμό σας (μας) και μόνο για τους τίτλους.
Ο σημερινός -τέλειος!-, "Αν (όχι του Κίπλινγκ)", "Annales", "Απελπισμένοι στις χώρες των φοβισμένων", "Καραμανλής χαλαρός νομοθετεί", "Ασύμμετρες εκλογές", "Allou fun vote"...Και για να εμπεδώνει τη μεγάλη αρετή των συσχετισμών και τού καταπληκτικού αμπαλάζ της επικαιρότητας: από τη FYROM-FGR of Zoniana, στην αναθεωρητική άποψη της ιστορίας, στο "Πρώτη φορά νονός", στο "Ζήσε το μύθο σου στην Ελλάδα...Επί μία ώρα κάθε πρωί μας κρατάτε καλωδιωμένους - και μετά έχουμε και δουλειά για το σπίτι!

Anonymous said...

Τώρα που σας γράφω δεν έχει ακόμη γίνει η έφοδος στα Ζωνιανά - και πιθανώς δεν συντρέχει πλέον επιχειρησιακός λόγος: οι ύποπτοι θα έχουν αποχωρήσει, τα στοιχεία θα έχουν εξαφανιστεί. Οι αρμόδιοι σχεδιάζουν όμως μαζική εισβολή με βαρέα όπλα, για την αποκατάσταση του "κύρους" της αστυνομίας, με τηλεοπτική υποστήριξη και θεαματικότητα. Ή που θα είναι ένα "αδειανό κέλυφος" η όλη επιχείρηση ή που θα έχουμε άσχημο τέλος. Μακάρι το πρώτο. Περιμένω αύριο το σχόλιό σας, όπως κάθε μέρα.

Anonymous said...

Υπάρχει έρευνα πού εξηγεί το φαινόμενο της οπλοκατοχής στην Κρήτη..